Ανακοίνωση με την οποία καταγγέλλει ανοιχτά τροποποίηση της μελέτης που είχε γίνει για συγκεκριμένο έργο στην Λάρισα, το οποίο τελικά μεταφέρθηκε στον λόφο του φρουρίου, εξέδωσε ο Αρχιτεκτονικός Σύλλογος Λάρισας. 

Απόρροια της απόφασης αυτής είναι, σύμφωνα με τον Σύλλογο, να αναγερθεί ένα έργο που προσφέρει μικρή βιοκλιματική αναβάθμιση στο σημείο, ενώ είναι και χαμηλής αισθητικής, με τον Σύλλογο να κάνει λόγο για "μία ακόμα χαμένη ευκαιρία στη Λάρισα".

"Είναι κρίµα να συνεχίζεται η παράδοση της υποβάθµισης του αστικού τοπίου από την εποχή της καταστροφής του «Ξενία» µέχρι σήµερα!", καταλήγει η ανακοίνωση με τίτλο "Μία ακόμη χαμένη ευκαιρία".

Διαβάστε τη αναλυτικά:

Λένε πως ο δρόµος προς την καταστροφή είναι στρωµένος από καλές προθέσεις. Έτσι και στην πόλη µας, ένα έργο που θα µπορούσε να δώσει µια βιοκλιµατική ανάσα σε ένα περιβαλλοντικά βεβαρηµένο κοµµάτι του αστικού ιστού, «µεταφέρθηκε» στο πιο εµβληµατικό της σηµείο, τον λόφο του φρουρίου, όπου η βιοκλιµατική αναβάθµιση είναι ήσσονος σηµασίας και αξίας. Καταλήγει δε σε µια παράθεση βαριών µεταλλικών στοιχείων, εµπνευσµένη µάλλον από χώρους βιοµηχανικής χρήσης, που δεν συνάδει µε το περιβάλλον και την ιστορική µνήµη του λόφου.

Φαίνεται πως ήδη υλοποιηµένα παραδείγµατα παρόµοιων παρεµβάσεων δεν στάθηκαν ικανά, ώστε για πρώτη φορά στην πόλη µας να πάψουµε να αντιµετωπίζουµε τις επεµβάσεις µας στον δηµόσιο χώρο µε νοοτροπία εργολάβου, που καθιστά δευτερεύουσας σηµασίας την ενασχόληση µε κυρίαρχα στοιχεία του σχεδιασµού, όπως για παράδειγµα την προσαρµογή της κλίµακας και της µορφής στα µεγέθη και χαρακτηριστικά του τόπου. Η βιοκλιµατική αναβάθµιση της περιοχής και η αξιοποίηση των πόρων, όσο και αν είναι θεµιτές, δεν δικαιολογούν την, χωρίς έλεγχο, τροποποίηση των µελετών και υλοποίηση των επεµβάσεων, δεδοµένου ότι οι επεµβάσεις αυτές θα καθορίσουν τη µορφή µεγάλου τµήµατος του λόφου για τις επόµενες δεκαετίες.

Ως Σύλλογος Αρχιτεκτόνων Λάρισας, θεωρώντας ότι ο δηµόσιος χώρος της πόλης πρέπει να σχεδιάζεται και να υλοποιείται µε τη µέγιστη ευαισθησία και διαφάνεια των διαδικασιών, οφείλουµε να καταγγείλουµε το γεγονός ότι το έργο που κατασκευάζεται δεν έχει την παραµικρή σχέση µε την εγκεκριµένη, από την αρχιτεκτονική επιτροπή, µελέτη. Η υπέρβαση της κλίµακας και η υποβάθµιση της αισθητικής είναι προφανείς. Αδυνατούµε να σιωπήσουµε για άλλη µια φορά που ο δηµόσιος χώρος της πόλης προκύπτει µε τυχαίο τρόπο και που η αδυναµία επίλυσης τεχνικών ζητηµάτων οδηγεί, χωρίς προβληµατισµό, στην αλλοίωση της µορφής του.

Είναι κρίµα να συνεχίζεται η παράδοση της υποβάθµισης του αστικού τοπίου από την εποχή της καταστροφής του «Ξενία» µέχρι σήµερα!