Τον Οργανισμό Ελληνικών Γεωργικών Ασφαλίσεων (ΕΛΓΑ) επισκέφτηκαν ο βουλευτής των Ανεξαρτήτων Ελλήνων και τομεάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης, Βασίλειος Κόκκαλης και ο Δήμαρχος Τυρνάβου κ. Παναγιώτη Σαρχώσης, όπου συζήτησαν με τον πρόεδρο του ΕΛΓΑ Νίκο Στουπή, για την αποζημίωση που ζητούν οι παραγωγοί της επαρχίας Τυρνάβου, με αφορμή την ζημιά που προκάλεσε ο παγετός σε αχλάδια και ροδάκινα.

Όπως είναι γνωστό προ ημερών παρατηρήθηκε σε όλο το εύρος των καλλιεργήσιμων εκτάσεων των ποικιλιών αχλαδιών από αγρότες, γεωπόνους και γεωτεχνικούς της περιοχής, μια ολοκληρωτική πτώση των καρπών, σε σημείο σχεδόν πλήρους αδειάσματος των δένδρων από αχλάδια, οφειλόμενη προφανέστατα σε φυσικά αίτια και συγκεκριμένα από παγετό.

Στο αίτημα της αποζημίωσης ο ΕΛΓΑ γνωστοποίησε πως «η έντονη καρπόπτωση που παρατηρείται στα δέντρα (κι άλλων περιοχών, πλην του Τυρνάβου) οφείλεται σε αίτια τα οποία δεν καλύπτονται από τον Κανονισμό Ασφάλισης Φυτικής Παραγωγής του ΕΛ.Γ.Α, οπότε οι όποιες προσπάθειες για αποζημίωση των παραγωγών θα επικεντρωθεί μέσω των ΠΣΕΑ. Παρόλα αυτά ζητήθηκε από τους αγρότες του Τυρνάβου και τους γεωπόνους να συνεχίσουν την προσπάθεια συγκέντρωσης των σχετικών δικαιολογητικών και κυρίως επιστημονικών εισηγήσεων που θα αποδεικνύουν το μέγεθος της καταστροφής.

Ο κ. Βασίλης Κόκκαλης ζήτησε ενημέρωση από υπηρεσιακούς παράγοντες του ΕΛΓΑ αναφορικά με τις αποζημιώσεις για τις ζημιές του έτους 2014, οι σημαντικότερες των οποίων σημειώθηκαν στην Περιφέρεια Θεσσαλίας και προήλθαν από εαρινές και θερινές χαλαζοπτώσεις σε καλλιέργειες οπωροφόρων δένδρων, σιτηρών, σανοδοτικών φυτών, βαμβακιού, κ.λ.π κυρίως στις Π.Ε Λάρισας και Μαγνησίας.

Επίσης, με αφορμή τα παραπάνω ο βουλευτής των ΑΝ.ΕΛ. Λάρισας επανέλαβε το αρχικό αίτημα του να εξετασθεί η αλλαγή Κανονισμού του ΕΛΓΑ, ώστε από τη στιγμή που όλοι οι ζημιωθέντες παραγωγοί πληρώνουν κανονικά την εισφορά υπέρ ΕΛΓΑ, η πολιτεία οφείλει να καλύπτει όλους τους ασφαλιστικούς κινδύνους.