Ο πολιτιστικός σύλλογος Χορίαμβος δημιουργεί νέα δεδομένα στον γιορτασμό της Αποκριάς στη Λάρισα.

Διαβάστε το αναλυτικό πρόγραμμα των εκδηλώσεων.

Παρασκευή 20/2

Ένα αποκριάτικο MASCUE PARTY θα στηθεί στον πολυχώρο πολιτισμού Χορίαμβο (Γαληνού 5 & Φαρμακίδου) με «ψυχή» την ομάδα  Lindy Hop Λάρισας σε ένα άκρως χορευτικό πρόγραμμα με Dj’s τους: Γιώργο Μεταξιώτη, Aris Papa Milonguero και Apostolis (Rivero).

Ώρα έναρξης: 21:00

Σάββατο 21/2

Τα τμήματα παραδοσιακών χορών του Χορίαμβου συμμετέχουν στις εκδηλώσεις του Δήμου Λάρισας στήνοντας έναν ΑΠΟΚΡΙΑΤΙΚΟ ΓΑΜΟ άνευ προηγουμένου και ένα πρωτόγνωρο για την πόλη λαϊκό γλέντι, με προσκεκλημένο όλο τον κόσμο:

Ώρα: 11.00

Πολυχώρος Πολιτισμού Χορίαμβος

Στόλισμα της νύφης με τραγούδια και χορούς. Επίδειξη της προίκας, «Γαμήλια Τελετή» και χορός των νεόνυμφων. Καθ’ όλη την διάρκεια οι «γύφτοι» λαλούν τα όργανα (κλαρίνο, ακορντεόν, κιθάρα, νταούλι).

Ώρα: 12.00

Ο θίασος των μεταμφιεσμένων ξεκινά με επικεφαλής τον «παπά» και ακολουθούν το «ζευγάρι», οι «κουμπάροι», ο «γέρος» με την «γριά», οι «γύφτοι» με τα όργανα, τα «μπρατίμια» που μεταφέρουν τον «μπόγο με την προίκα», οι φιλοξενούμενοι από την Κεφαλονιά (Σύλλογος Πάστρας «Το Παλαιόκαστρο») και το υπόλοιπο μπουλούκι με κατεύθυνση την πλατεία Ταχυδρομείου. Στο δρόμο χορεύουν, τραγουδούν και στήνουν κωμικά επεισόδια.

Ώρα: 13.00

Ο «Γάμος» κάνει στάση στην Πλατεία Ταχυδρομείου και ακολουθεί χορός: χορός της νύφης (λιποθυμιάρικος), πως το τρίβουν το πιπέρι, τα κουκιά και το γαϊτανάκι. Το γλέντι μεταφέρεται στους πεζόδρομους με κατεύθυνση την Κεντρική Πλατεία.

Ώρα: 14.00

Ο θίασος των μεταμφιεσμένων καταφτάνει στην Κεντρική Πλατεία, όπου συναντώνται όλα τα μπουλούκια.

Οι φιλοξενούμενοι Κεφαλλονίτες του συλλόγου Πάστρας «Το Παλαιόκαστρο» χορεύουν «Καντρίλιες», έναν βενετσιάνικης καταγωγής αποκριάτικο χορό της Κεφαλλονιάς. 

Και τότε ξαφνικά… «απαγωγείς» κλέβουν τη νύφη και σκοτώνουν τον γαμπρό. Η νύφη το σκάει απ’ τους απαγωγείς και «ανασταίνει» τον γαμπρό με τον «τρόπο» της. Μόνο που ο γαμπρός ανακαλύπτει ότι η νύφη είναι ολίγον έγκυος και… η συνέχεια επί της πλατείας.

Ακολουθεί γλέντι για όλους με αποκριάτικα τραγούδια και χορούς.

Κυριακή Τρανής Αποκριάς, 22/2

ΚΑΨΙΜΟ ΤΟΥ ΚΑΡΝΑΒΑΛΟΥ

Ώρα: 18.30

Στην συμβολή των οδών Γαληνού & Φαρμακίδου, έξω από τον πολυχώρο πολιτισμού «Χορίαμβος», άναμμα φωτιάς, κάψιμο του Καρνάβαλου και Μπρε Μπρε.

Ώρα: 19:30

Καντρίλιες, αποκριάτικος κεφαλλονίτικος χορός από το κεφαλλονίτικο χορευτικό συγκρότημα Πάστρας «το Παλαιόκαστρο».

Ώρα: 20:00

Γλέντι με παραδοσιακή ορχήστρα: Μπαλογιάννης Βασίλης (κλαρίνο), Γάλλος Λευτέρης (βιολί), Πατούλιας Δημήτρης (ακορντεόν), Σαμαρίνα Ελένη (κιθάρα), και με τη συμμετοχή των εργαστηρίων παραδοσιακών χορών του Χορίαμβου.

Σημείωση: Από την Παρασκευή 20/2, ως και την Κυριακή 22/2, ο Πολιτιστικός Σύλλογος Χορίαμβος ανταποδίδοντας την καλοκαιρινή του φιλοξενία στην Κεφαλλονιά, φιλοξενεί με τη σειρά του το κεφαλλονίτικο χορευτικό συγκρότημα Πάστρας «το Παλαιόκαστρο», το οποίο παίρνει μέρος στις εκδηλώσεις του Δήμου το Σάββατο, μαζί με τον Χορίαμβο και την Κυριακή στο Κάψιμο του Καρνάβαλου, προσθέτοντας μια κεφαλλονίτικη νότα στις εκδηλώσεις.