Ο βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος, με αφορμή την επέτειο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Σαρανταδύο χρόνια μετά την εξέγερση του Πολυτεχνείου, η επέτειος αυτή δίνει αφορμή  πέραν της απόδοσης της οφειλόμενης τιμής προς όσους έδωσαν τη ζωή τους για τις συλλογικές μας αξίες και για έναν αναστοχασμό για όσα πέρασαν και για όσα μας περιμένουν. 

Το Πολυτεχνείο, αναμφίβολα, συνεχίζει να συμβολίζει, παρά τις προσπάθειες αυθαίρετου προσεταιρισμού του από ποικίλες πολιτικές δυνάμεις, την επιθυμία του λαού μας για δημοκρατία και ελευθερία. Η αντίθεση φοιτητών και απλών πολιτών, τον Νοέμβριο του 1973, εναντίον της δικτατορίας των συνταγματαρχών αποτέλεσε την αρχή του τέλους της, αν και δυστυχώς όταν έφυγε από το ιστορικό προσκήνιο είχε αφήσει πίσω της την μισή Κύπρο κατεχόμενη από τα τουρκικά στρατεύματα. Η Ελλάδα στα χρόνια που θα ακολουθήσουν θα αποκτήσει ένα απόλυτα δημοκρατικό πολίτευμα, γοργή οικονομική ανάπτυξη και θα ενταχθεί στην ευρωπαϊκή οικογένεια.

Πολλαπλές, όμως, παθογένειες που αντί να ιαθούν οξύνθηκαν μας οδήγησαν σήμερα σε ένα κρίσιμο όριο.

Έτσι μετά από μια παρατεταμένη οικονομική κρίση, η χώρα μας θα είναι η μόνη από όλη την ευρωζώνη που θα υφίσταται την επιτήρηση των δανειστών.

Το πολιτικό μας σύστημα δείχνει να έχει χάσει την αξιοπιστία του, και φαινόμενα αυθαιρεσίας ακόμη και βίας εκδηλώνονται με μεγάλη συχνότητα.

Η θέση μας στην Ευρώπη δεν είναι σε καμία περίπτωση εξασφαλισμένη, αλλά τείνουμε να μεταβληθούμε σε έναν μόνιμο ασθενή.

Τέλος, η πιο μεγάλη απειλή είναι αυτή της εισαγόμενης τρομοκρατίας των εξτρεμιστών ισλαμιστών, όπως αυτών που σκόρπισαν το τρόμο και έπνιξαν στο αίμα το Παρίσι. Γιατί η Ελλάδα είναι στην πρώτη γραμμή έλευσης των εκατοντάδων χιλιάδων μεταναστών και προσφύγων του συριακού πολέμου. Και κάθε στιγμή, υπό το πρίσμα και των τραγικών γεγονότων της Γαλλίας, η χώρα μας μπορεί να μεταβληθεί σε ένα απέραντο οικόπεδο ψυχών, πίσω από συρματένια τείχη που ξεδιπλώνονται σε διάφορες ευρωπαϊκές χώρες.

Γι’ αυτό, πρέπει επιτέλους να δούμε κατάματα την πραγματικότητα, να ξεφύγουμε από όποιες ιδεοληψίες και αναβλητικότητες, και να πάρουμε σοβαρές αποφάσεις ώστε να αποφύγουμε εξελίξεις που μπορεί να βάλουν σε κίνδυνο την ίδια την ύπαρξη της χώρας».