Απογοητευτικά είναι τα τελευταία νέα για τις σήραγγες των Τεμπών και του Πλαταμώνα, καθώς τα έργα βρίσκονται αρκετούς μήνες πίσω από το χρονοδιάγραμμα. Το ζητούμενο πλέον είναι αν η καθυστέρηση θα θέσει σε κίνδυνο τη χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ, καθώς η μεταφορά τμήματος των έργων στο νέο ΕΣΠΑ θα προκαλούσε «ασφυξία» στο ήδη υπερφορτωμένο πρόγραμμα. Και αν η ευθύνη για τις καθυστερήσεις θα «φορτωθεί» και πάλι στο Δημόσιο από τους παραχωρησιούχους, προκειμένου να επαναληφθεί η ιστορία των αποζημιώσεων.

Το υπουργείο Υποδομών εκτιμά ότι ο αυτοκινητόδρομος μπορεί να παραδοθεί στο τέλος του πρώτου τριμήνου του 2016, ωστόσο η κοινοπραξία Αυτοκινητόδρομος Αιγαίου δεν έχει ακόμα εκτιμήσεις για το πώς θα διαμορφωθεί το τελικό χρονοδιάγραμμα. Πάντως, σύμφωνα με πληροφορίες, έχει προταθεί η επιτάχυνση των εργασιών, με επιβάρυνση του προϋπολογισμού του έργου.

Τα κύρια εμπόδια, η επίλυση των οποίων καθυστέρησε, ήταν οι δύο γέφυρες στα σημεία συνάντησης με τη γραμμή του ΟΣΕ και, βεβαίως, οι υπολειπόμενες απαλλοτριώσεις και αρχαιολογικές ανασκαφές. Ειδικά για τον ΟΣΕ το βασικό ζήτημα ήταν η κατασκευή του έργου χωρίς να διαταραχθεί η κυκλοφορία των τρένων στη γραμμή Αθήνας - Θεσσαλονίκης.

Σήμερα η πρόοδος του έργου βρίσκεται στο 85%. Στις δύο σήραγγες των Τεμπών έχουν ολοκληρωθεί οι 5 από τις 6 ασφαλτικές στρώσεις και βρίσκεται σε εξέλιξη η τοποθέτηση των ηλεκτρομηχανολογικών εγκαταστάσεων, ενώ στη σήραγγα του Πλαταμώνα κατασκευάζεται η τελική επένδυση και γίνονται οι πρώτες ηλεκτρομηχανολογικές εργασίες. Τα έξι «ανοιχτά» οδικά τμήματα, από τον Ευαγγελισμό έως τη Ραψάνη, βρίσκονται σε διάφορα στάδια εργασιών, κανένα όμως δεν έχει ακόμα ολοκληρωθεί.

Οι συμφωνίες «επανεκκίνησης» των έργων στους τέσσερις παραχωρημένους σε ιδιώτες αυτοκινητόδρομους, παρουσιάστηκαν στα τέλη Νοεμβρίου από το υπουργείο Υποδομών και κυρώθηκαν από τη Βουλή με τον νόμο 4219/13. Όπως προέβλεπαν, οι τέσσερις αυτοκινητόδρομοι θα παραδίδονταν έως τις 31.12.2015. Κατά την παρουσίαση των έργων, το υπουργείο Υποδομών παραδέχθηκε ότι τα χρονοδιαγράμματα ήταν ασφυκτικά, υποστήριξε όμως ότι ήταν εφικτά.

Στο θέμα των Αυτοκινητόδρομων αναμένεται σύντομα να τοποθετηθεί πιο συγκεκριμένα η κυβέρνηση Τσίπρα, καθώς το άνοιγμα του φακέλου των έργων ίσως σταθεί αφορμή για νέες καθυστερήσεις από την πλευρά των εμπλεκόμενων εργολάβων…