Θέμα ημερών, θεωρείται από τον Δήμο Λαρισαίων η επανέναρξη των εργασιών στο Φρούριο μετά και τη διευθέτηση οικονομικών εκκρεμοτήτων λόγω των γενικότερων οικονομικών εξελίξεων (capital control) που είχαν ως αποτέλεσμα να διακοπούν οι εργασίες.

Οι εργασίες στον λόφο του Φρουρίου είναι ενταγμένες στο έργο της βιοκλιματικής ανάπλασης του ιστορικού κέντρου της Λάρισας και, δήμος και ανάδοχος εταιρία σε σύσκεψη που θα γίνει σήμερα ή αύριο θα καθορίσουν εκ νέου το χρονοδιάγραμμα προκειμένου να δοθεί προτεραιότητα στο τμήμα του έργου που αφορά στον μητροπολιτικό ναό του Αγ. Αχιλλίου, με αφορμή και την τέλεση μυστηρίων με τις εκτελούμενες εργασίες ή καλύτερα την καθυστέρηση στην ολοκλήρωσή τους, να προκαλούν τις διαμαρτυρίες συμπολιτών.

Όπως διευκρίνισε στην «Ε» ο δημαρχεύων Λάρισας και αντιδήμαρχος Πολεοδομίας Δημ. Μαβίδης «η εκταμίευση των χρημάτων θα δώσει τη δυνατότητα της συνέχισης των έργων και σε συνεργασία με την ανάδοχο εταιρία θα δοθεί προτεραιότητα στα έργα στον λόφο του Φρουρίου προκειμένου να καταστεί προσβάσιμος».

Το έργο, ως γνωστόν, αφορά σε οδούς και πλατείες γύρω από τον λόφο αλλά, σε αυτή τη φάση, θα δοθεί προτεραιότητα στις πλακοστρώσεις των τμημάτων που αφορούν γύρω από τον μητροπολιτικό ναό ενώ το σύνολο του έργου, εφόσον δεν υπάρξουν άλλες επιπλοκές, εκτιμάται πως είναι εφικτό να ολοκληρωθεί έως το τέλος του τρέχοντος έτους.

Σημειώνεται πως μέχρι σήμερα, μετά και την εμπλοκή στη ροή της χρηματοδότησης μέσω των τραπεζών, στο χρονοδιάγραμμα εκτέλεσης του έργου σημειώνεται καθυστέρηση ενάμιση μήνα.

ΕΡΓΑ

Όπως είναι γνωστό επίσης, ο Δήμος Λαρισαίων, όπως και όλοι οι ΟΤΑ της χώρας, αντιμετώπισαν σοβαρά προβλήματα από το πάγωμα της χρηματοδότησης έργων μέσω του ΕΣΠΑ, με αφορμή τις πολιτικές και κατ' επέκταση οικονομικές εξελίξεις.

Μεταξύ άλλων ο Δήμος Λαρισαίων αναμένει την εγκατάσταση εργολάβου για έργα σε σχολικά κτίρια, την εγκατάσταση εργολάβου για τη συντήρηση πεζοδρόμων, δημοπρατήθηκε το Πολιτιστικό Κέντρο Κοιλάδας, θα δημοπρατηθεί το έργο συντήρησης κρασπεδόρειθρων ενώ τις επόμενες ημέρες αναμένεται να δημοπρατηθεί το έργο των ασφαλτοστρώσεων σε δρόμους της Λάρισας (προϋπολογισμού 970.000 ευρώ) έργο που είναι ενταγμένο στο τεχνικό πρόγραμμα του Δήμου.

Β.Κ.

ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ