Τραγελαφική, εξοργιστική, αλλά άκρως διδακτική η ιστορία που είδε το φως της δημοσιότητας, με τους 33 από τους 38 υπαλλήλους του τμήματος Διαιτολογίας και Διατροφής, του Πανεπιστημιακού νοσοκομείου Λάρισας, να απουσιάζουν από τις θέσεις τους όταν κατέφθασε ξαφνικά “εξωτερικός” έλεγχος.

«Σας διαβεβαιώνω πως σε καμία περίπτωση δεν διαταράσσονταν η εύρυθμη λειτουργία του τμήματος. Στη διάθεσή σας για περαιτέρω εξηγήσεις», τονίζει στο απολογητικό της υπόμνημα η προϊσταμένη του τμήματος, περιγράφοντας ουσιαστικά ολόκληρη την παθογένεια του Ελληνικού κράτους.

Η παραδοχή είναι σαφέστατη. Η δουλειά στο τμήμα βγαίνει και με πέντε άτομα, αλλά εσείς κορόιδα φορολογούμενοι πληρώστε και για τους υπόλοιπους.

Οι υπόλοιποι ίσως και να μην ευθύνονται, δεν αναπροσδιορίστηκαν άλλωστε ως περιττοί. Όταν προσελήφθησαν είχαν διάθεση να προσφέρουν αλλά το «σύστημα» τους αχρήστευσε.

Τώρα όμως τι γίνεται; Πόσο «αίμα» θα πρέπει να χυθεί στον καταφρονημένο ιδιωτικό τομέα που μετράει 1,5 εκατομμύριο ανέργους, για να μπορούν κάποιες δεκάδες χιλιάδες στο δημόσιο να πληρώνονται και να κάθονται;

Πόσες συντάξεις θα πρέπει να κοπούν; Πόσοι ΕΝΦΙΑ θα πληρωθούν ακόμα, και πόσα σπουδαγμένα παιδιά θα εγκαταλείψουν τη χώρα για να βρουν μεροκάματο;

Η πλειοψηφία των εργαζομένων στο ελληνικό δημόσιο αποτελείται από ικανούς και ευσυνείδητους υπαλλήλους. Εξοργίζονται και αυτοί οι ίδιοι με όσα βλέπουν να συμβαίνουν γύρω τους. Θέλουν χώρο να «αναπνεύσουν» και να προσφέρουν περισσότερα, αλλά κανείς δεν τους τον δίνει. Όσοι μέχρι σήμερα κυβέρνησαν αυτή τη χώρα απεχθάνονται την αξιολόγηση των υπαλλήλων όπως ο διάολος το λιβάνι, γιατί διέπονται από την γνωστή πελατειακή αντίληψη η οποία θρέφει τους ίδιους και τα κόμματά τους.

Η χώρα όμως καταστράφηκε, οι κάτοικοί της δεν μπορούν πια να αντέξουν την εξοντωτική φορολογία που τους επιβάλλεται για να καλυφθεί η έλλειψη νοικοκυροσύνης στα δημοσιονομικά του τόπου τους.

Στο δημόσιο πλέον θα πρέπει να μείνουν όσοι έχουν προσόντα και όρεξη για δουλειά. Οι υπόλοιποι δεν γίνεται να αμείβονται με το «αίμα» των φορολογούμενων. Θα πρέπει να φύγουν…

Κώστας Τόλης