Με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Β. Αποστόλου  θα συναντηθούν σήμερα  το μεσημέρι στις 2.30, οι εκπρόσωποι των  Κτηνοτροφικών Συλλόγων Θεσσαλίας για όλα τα σοβαρά προβλήματα που απασχολούν τον κλάδο.

Σε σχετικό υπόμνημα της Ομοσπονδίας Κτηνοτροφικών Συλλόγων Θεσσαλίας αναφέρονται μεταξύ άλλων τα εξής;

“Ο Σκοπός της επείγουσας επίσκεψης της Ομοσπονδίας κτηνοτρόφων και κτηνοτροφικών συλλόγων Περιφέρειας Θεσσαλίας, στο υπουργείο σας, αφορά τα λάθη που περιέχει η νέα ΚΥΑ και τα οποία αν δεν τα κατανοήσετε δεν θα μπορέσετε να τα διορθώσετε.

Προσπαθούμε χρόνια τώρα, πάντα με αναπτυξιακές προτάσεις να ξεπεράσουμε αυτό το πρόβλημα. Όμως ούτε οι προηγούμενοι ούτε οι τωρινοί που έχουν αναλάβει αυτόν τον τομέα δεν μας ακούνε.

Αρχικά ζητούμε να διασφαλιστεί στην ΚΥΑ  το χρηματικό ποσό των 450 εκατ το οποίο έχει οριστεί να απορροφηθεί από τον πυλώνα της κτηνοτροφίας και να μην γίνει καμία  μεταφορά σε κανένα άλλο πυλώνα. Για να γίνει αυτό θα πρέπει αντί για 25 ευρώ το στρέμμα  να πάει στα 31 ευρώ το στρέμμα.

Σας ενημερώνουμε λοιπόν για ακόμη μια φορά ότι,

Η νέα ΚΥΑ θα πρέπει να πρεσβεύει την ανάπτυξη όλων των Π.Ο.Π προϊόντων που παράγονται στην χώρα μας και φυσικά έχουν τεράστια ζήτηση και για την εγχώρια κατανάλωση και για  τις εξαγωγές με φυσικό ακόλουθο να κερδίζει η ελληνική οικονομία.

Η κορυφή από τα 21 Π.Ο.Π προϊόντα είναι η ΦΕΤΑ όπου καλύπτει το 95%

Η Λάρισα παράγει το 14% ΦΕΤΑ πανελληνίως και η Θεσσαλία το 33%

Την στιγμή που μας μειώνεται τις επιδοτήσεις στις παραγωγικές περιοχές, μας  αποδυναμώνεται και φρενάρετε την παραγωγή των Π.Ο.Π τυροκομικών προϊόντων που έχει αποδειχθεί  ως ο λευκός χρυσός και για τον κλάδο της κτηνοτροφίας και για την οικονομία της χώρας μας. Το λάθος όμως είναι διπλό.

Ταυτόχρονα  ενισχύεται και  διπλασιάζεται τις επιδοτήσεις σε περιοχές που δεν παράγουν Π.Ο.Π προϊόντα  και κατά συνέπεια δεν εξάγουν. Αυτό  αποτελεί τραγική ειρωνεία και

Καταστροφική πορεία για την ελληνική κτηνοτροφία.

Ο κίνδυνος ο οποίος ελλοχεύει είναι μεγάλος. Οι περιοχές αυτές κινδυνεύουν από την υπερβόσκηση και  τέλος από την ερημοποίηση .

Δεν υπάρχει καμία λογική σ αυτές τις αποφάσεις και θα πρέπει άμεσα να διορθωθούν, διότι η κατάσταση έχει εκτροχιαστεί εντελώς με θύμα τον έλληνα κτηνοτρόφο και ιδιαίτερα τον μετακινούμενο κτηνοτρόφο.

Ακόμη σας τονίζουμε πως ήρθε η ώρα να κάνετε πράξη αυτά που πρεσβεύατε προεκλογικά σε σχέση με την φορολογία.

             Οικογενειακό αφορολόγητο στα 30.000 ευρώ με προσαύξηση 5.000 ευρώ ανα παιδί καθώς και

             την κατάργηση των βιβλίων σε παραγωγούς που έχουν τζίρο έως 40.000ευρώ.

Γιατί όπως γνωρίζετε στην χώρα μας υπάρχουν μικρές οικογενειακές επιχειρήσεις όπου δουλεύει όλη η οικογένεια και λόγω των συνθηκών που αντιμετωπίζουν ως επιχειρήσεις από την μια οι κακές πληρωμές και από την άλλη η υπερφορολόγηση ανεβάζει στα ύψη το κόστος παραγωγής κάνοντας ασύμφορη την επιβίωσή της.

Ενώ όταν ο παραγωγός οφείλει στην πολιτεία θα πρέπει να πληρώνει άμεσα και με οποιοδήποτε τρόπο (αρπαγή καταθέσεων χωρίς την συναίνεσή μας).

             Ζητούμε να καταργηθεί ο Φ.Π.Α στις ζωοτροφές και στα κτηνιατρικά φάρμακα τα οποία εισάγονται και η τιμή τους διπλασιάζεται με αποτέλεσμα πολλοί παραγωγοί να θεωρούν ποιο συμφέρον να καταφεύγουν στις γειτονικές χώρες για την αγορά τους.

             Ζητούμε  να καταργηθούν όλα τα χαράτσια αρχής γενομένης από τον ΕΜΦΙΑ .

             Κατάργηση της φορολόγησης με βάση τα τεκμήρια διαβίωσης”.