Η ημερίδα πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της Ημέρας Ασφαλούς Διαδικτύου 2015, με τη συμμετοχή εκπροσώπων 33 γυμνασίων και λυκείων από όλη την Ελλάδα-μεταξύ των οποίων και του 5ου Λυκείου, του αντιπροέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Δημήτρη Παπαδημούλη, των εκπροσώπων της βιομηχανίας του διαδικτύου Διονύση Κολοκοτσά, διευθυντή Εταιρικών Σχέσεων της Google και Γιώργου Τσαπρούνη, διευθυντή Εταιρικών Σχέσεων της Wind Ελλάς, καθώς και των εκπροσώπων του Ελληνικού Κέντρου Ασφαλούς Διαδικτύου Βερόνικας Σαμαρά, με την ιδιότητα της επί κεφαλής της Δράσης Ενημέρωσης Saferinternet.gr και Γεωργίου Κορμά, υπευθύνου της Γραμμής Βοήθειας ΥΠΟστηρίζω.

Οι μαθητές ανέφεραν ότι η πρόληψη είναι το πιο σημαντικό στον αγώνα κατά του διαδικτυακού εκφοβισμού ενώ τόνισαν ότι η ενημέρωση εκπαιδευτικών και γονέων, καθώς και η ύπαρξη ψυχολόγου στο σχολείο, βοηθoύν στον περιορισμό του φαινομένου. Αρκετοί μαθητές μίλησαν για την ανάγκη καθιέρωσης ειδικής ενότητας για το Cyberbullying στο μάθημα της Πληροφορικής.

Από την πλευρά του 5ου Λυκείου, η μαθήτρια της Β’ Λυκείου Μαρίνα Βαρδουνιώτη, μέλος της Ομάδας Αγωγής Υγείας του σχολείου, κατέθεσε πως, «Ομάδες Αγωγής Υγείας, μπορούν να παίξουν σημαντικό παιδαγωγικό ρόλο γιατί οι εκπαιδευμένοι μαθητές της Ομάδας, μπορούν να λειτουργήσουν, σαν εκπαιδευτές προς τους συμμαθητές τους ανά τμήμα σε όλο το σχολείο, στη βάση της ομότιμης μάθησης», πρακτική που εφαρμόζεται στο 5ο Λύκειο.

Η εκπαιδευτικός του σχολείου Αρχοντία Γιαννακάκη, συντονίστρια του προγράμματος Αγωγής Υγείας, στην παρέμβασή της τόνισε πως όσον αφορά την εκπαίδευση των εκπαιδευτικών σε ζητήματα συμπεριφοράς στο διαδίκτυο, ένα πολύ αποτελεσματικό πρόγραμμα ήταν το πρόγραμμα «Αριάδνη» του Πανεπιστημίου Αθηνών, στο οποίο συνυπήρξαν και αλληλεπίδρασαν εκπαιδευτικοί με ειδικούς της Ψυχικής Υγείας. Στη Λάρισα συνέχισε, το πρόγραμμα «Αριάδνη» απέδωσε καρπούς, καθώς έδωσε το έναυσμα της συνεργασίας σχολείων και φορέων σε τοπικό Δίκτυο Αγωγής Υγείας με θέμα την θυματοποίηση στο σχολείο και το διαδίκτυο. Στο πλαίσιο του Δικτύου οι εκπαιδευτικοί που συμμετέχουν έχουν τη στήριξη και την εποπτεία ειδικών επιστημόνων του Κέντρου Πρόληψης-ΟΚΑΝΑ, ενώ εκπαιδεύονται στη συστημική προσέγγιση του φαινομένου του διαδικτυακού εκφοβισμού σύμφωνα με την οποία δεν ξεκινούμε από την οπτική των ψυχαναλυτικών χαρακτηριστικών των μαθητών που εμπλέκονται (μαθητής που εκφοβίζει-μαθητής που εκφοβίζεται), αλλά βλέπουμε τον κυβερνοεκφοβισμό σαν ομαδικό φαινόμενο που η ομάδα της τάξης ή σχολείου, επιτρέπει να συμβεί.

Μιλώντας εξάλλου ο κ. Παπαδημούλης τόνισε πως δεν πρέπει να υποτιμήσουμε το πρόβλημα, καθώς οδηγεί «ακόμη και σε αυτοκτονίες νέων ανθρώπων» και κάλεσε τούς παρατηρητές «να πάψουν να είναι απλοί παρατηρητές» και να επέμβουν για τη λύση ή έστω τον περιορισμό. Ο κ. Κολοκοτσάς από τη Google μίλησε για την ανάγκη αξιοποίησης των διαδικτυακών εργαλείων, όπως επίσης οι ίδιοι οι χρήστες να κάνουν τον αστυνόμο στο διαδίκτυο ελέγχοντας αν τηρούνται οι κανόνες συμπεριφοράς. Ο κ. Τσαπρούνης ανέφερε ότι η Wind, σε συνεργασία με τη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, έχουν δημιουργήσει ειδική εφαρμογή για «έξυπνα» κινητά τηλέφωνα με την ονομασία Cyber Alert, μέσω της οποίας οι χρήστες μπορούν να καταγγέλλουν φαινόμενα διαδικτυακού εκφοβισμού.

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στα γραφεία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Αθήνα και μεταδόθηκε ζωντανά από το κανάλι του.