Τα αποτελέσματα του δημοψηφίσματος θα μεταδίδονται πρώτα από το Υπουργείο Εσωτερικών στα ΜΜΕ και όχι από τις αιρετές περιφέρειες στα τοπικά Μέσα…

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα iefimerida.gr που έκανε την αποκάλυψη, πρόκειται για «Πρωτοφανή απόφαση του Υπουργείου Εσωτερικών, απαγορεύει στις Περιφέρειες να μεταδώσουν αποτελέσματα από το δημοψήφισμα της Κυριακής». Μάλιστα η συγκεκριμένη ιστοσελίδα επικαλέστηκε εγκύκλιο που κοινοποιήθηκε στην Περιφέρεια Θεσσαλίας, σύμφωνα με την οποία «τα αποτελέσματα θα δίνονται μόνο στο Υπουργείο, το οποίο θα τα μεταδίδει στα Μέσα Ενημέρωσης».

Η αντιπεριφερειάρχης Μαγνησίας κ. Κολυνδρίνη αντέδρασε αναφέροντας:

«Πρόκειται για μια πρωτόγνωρη και πρωτοφανής απόφαση. Οι Νομαρχιακές αυτοδιοικήσεις και στη συνέχεια οι Περιφέρειες είχαν δημιουργήσει ένα αυτόματο σύστημα έγκυρης, άμεσης και κυρίως αξιόπιστης μετάδοσης αποτελεσμάτων. Υπήρχε εξασφάλιση της διαύγειας και κυρίως της εγκυρότητας. Αυτό που συμβαίνει γεννά πολλά ερωτήματα και προβληματισμούς. Είναι πρωτόγνωρο αυτό που αντιμετωπίζουμε».

Σε απάντησή του το υπουργείο Εσωτερικών υποστηρίζει ότι η διατύπωση της εγκυκλίου που εστάλη στις περιφέρειες αποτελεί αυτούσια αναπαραγωγή σχετικής εγκυκλίου που εξέδωσε η τότε ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών πριν από τις εθνικές εκλογές της 25 Ιανουαρίου 2015 (8/20.1.2015 αριθ. πρωτ. 2732). Στην εγκύκλιο σημειώνεται - καθώς έχουν συμβεί αντίστοιχα φαινόμενα - ότι δεν είναι επιτρεπτό να μεταδίδονται από τα τοπικά και διαδικτυακά ΜΜΕ αποτελέσματα αμέσως μετά την εξαγωγή τους από τα εκλογικά τμήματα χωρίς να έχει προηγηθεί η κατά προτεραιότητα μετάδοσή τους από το υπουργείο Εσωτερικών που έχει τη σχετική αρμοδιότητα. «Η διατύπωση της εγκυκλίου επαναλαμβάνεται πάγια, προκειμένου να αποτραπούν φαινόμενα διαρροών, αποσπασματικής και ελλιπούς πληροφόρησης της κοινής γνώμης» αναφέρει στην ανακοίνωσή του το υπουργείο. Και καταλήγει λέγοντας πως «η βλακεία παραμένει πραγματικά αήττητη».