Η διεκδίκηση της Λάρισας για τον τίτλο της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης 2021, οι στόχοι αλλά και οι άξονες της πολιτιστικής της πρότασης παρουσιάστηκαν ενώπιον εκπροσώπων του τύπου της Β. Ελλάδας, στο πλαίσιο της έκθεσης Polis, στη Θεσσαλονίκη, από τον δήμαρχο Λαρισαίων κ. Απόστολο Καλογιάννη, τον αντιδήμαρχο Πολιτισμού και Επιστημών κ. Πάνο Σάπκα και τον εκτελεστικό διευθυντή της υποψηφιότητας κ. Γιώργο Σάρλη.

Όλοι τους αναφέρθηκαν στο φιλόδοξο πολιτιστικό έργο που εκπονείται στην πόλη, στις συνέργειες που προωθούνται με όλους τους δήμους της Περιφερειακής Ενότητας Λάρισας για κοινή δράση στο πολιτιστικό πεδίο που θα κοιτά θαρρετά στο μέλλον και θα χαρακτηρίζεται από εξωστρέφεια  και δήλωσαν αισιόδοξοι ότι η Λάρισα θα είναι τελικά η πόλη που θα φιλοξενήσει το θεσμό της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης το 2021. 

Στην αρχή της συνέντευξης παρουσιάστηκε στους εκπροσώπους των ΜΜΕ απόσπασμα από την πρόσφατη δράση στην πλατεία Ταχυδρομείου όπου μαθητικές χορωδίες με τη χορωδία και τη Συμφωνική του Ωδείου απέδωσαν την «Ωδή στη χαρά» του Μπετόβεν υπό την διεύθυνση του μαέστρου Χρ. Κτιστάκη.

Απ. Καλογιάννης: «Οι πάντες  αισθάνονται την ανάσα μας»

Στην ομιλία του, o δήμαρχος Λαρισαίων  κ. Απόστολος Καλογιάννης περιέγραψε τη διεκδίκηση της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης 2021 ως «ένα άλμα στο μέλλον» που η πόλη είναι έτοιμη να κάνει και σημείωσε ότι «η διεκδίκηση του τίτλου από τη Λάρισα γίνεται με αξιώσεις».  Στη συνέχεια  υπογράμμισε ότι η διεκδίκηση  απαιτεί πολιτιστικό σχεδιασμό που σε συνδυασμό με τις πρωτοβουλίες αστικών παρεμβάσεων και τις πολιτικές που υλοποιεί ο δήμος σε επίπεδο κοινωνίας και ανθρώπινου δυναμικού αποτελούν τμήματα συνολικού επιχειρησιακού σχεδιασμού για την βελτίωση της ζωής και της καθημερινότητας στην πόλη. Δίνοντας το στίγμα της πρότασης που θα κατατεθεί, ο Δήμαρχος ανέφερε χαρακτηριστικά: «Η Λάρισα είναι μία πολυπολιτισμική πόλη που έρχεται από το παρελθόν. Είναι μια πόλη ανοιχτή στα τέσσερα σημεία του ορίζοντα στο κέντρο μιας πεδιάδας που μπόρεσε να θρέψει πληθυσμούς που έρχονταν από πολύ μακριά. Στην πόλη μας κατέληξαν έζησαν και ζουν μέχρι σήμερα πρόσφυγες από τη Μ. Ασία, την Ανατολική Ρωμυλία, Βλάχοι, Σαρακατσαναίοι, Ρομά, ένα συνονθύλευμα ανθρώπων και πολιτισμών που επηρέασαν σημαντικά το πολιτικό, κοινωνικό και πολιτιστικό της γίγνεσθαι».  Αναφέρθηκε ακόμη, ενδεικτικώς,  στις υποδομές που διαθέτει η πόλη – Πινακοθήκη με πλούτο εκθεμάτων που την καθιστούν δεύτερη στη χώρα, ένα εκπληκτικό Μουσείο, το Διαχρονικό, που εγκαινιάζεται στις 28/11 και αποτελεί την κιβωτό διαφύλαξης του μακρότατου παρελθόντος της πόλης,  Λαογραφικό Μουσείο από τα πλουσιότερα, Δημοτικό Ωδείο κ.α. – αλλά και στο τεράστιο ανθρώπινο δυναμικό που ενεργοποιείται στην παραγωγή πολιτισμού,  την διαφύλαξη και ανάδειξη της παράδοσης.

Καταλήγοντας απάντησε στην αιτίαση ότι η εκδήλωση ενδιαφέροντος από τη Λάρισα για την διεκδίκηση του τίτλου άργησε εν σχέσει με άλλες διεκδικήτριες πόλεις και σημείωσε: «Μπορώ να σας διαβεβαιώσω υπεύθυνα πως ο χρόνος αυτός καλύφθηκε χάρη στην συστηματική δουλειά προετοιμασίας της πρότασής μας που έχει γίνει μέχρι τώρα και εξελίσσεται. Οι πάντες πλέον αισθάνονται την ανάσα μας. Πιστεύουμε πως ήρθε ο καιρός η κεντρική Ελλάδα να κερδίσει τον τίτλο της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας».

Π. Σάπκας: «Παρελθόν η εσωστρέφεια»

Στην βαρύτητα «του σχεδιασμού πολιτιστικής πολιτικής ως προτεραιότητας» εστίασε την δική του σύντομη παρέμβαση ο αντιδήμαρχος Πολιτισμού και Επιστημών κ. Π. Σάπκας τονίζοντας πως αυτό συντελείται αυτή τη στιγμή στη Λάρισα. Και πρόσθεσε: «Η αντίληψη της εσωστρέφειας με την οποία η Λάρισα αλλά και πολλές πόλεις της περιφέρειας αντιμετώπιζαν την εξελισσόμενη πραγματικότητα, πλέον αντιστρέφεται. Μ’ αυτή τη λογική η πόλη μας διεκδικεί και πιστεύουμε θα πετύχει τον στόχο που έχει θέσει».

Γ. Σάρλης: «Ξεκίνημα νέας εποχής  η προσπάθεια για την Πολιτιστική»

 Ο εκτελεστικός διευθυντής της υποψηφιότητας  κ. Γ.  Σάρλης υποστήριξε πως «η Λάρισα είναι έτοιμη να αναλάβει έναν αναπτυξιακό και πανευρωπαϊκό θεσμό» και τόνισε πως στην πρότασή της θα περιλαμβάνονται αφενός οι αναπτυξιακές προοπτικές της αλλά και ένα σημαντικό καλλιτεχνικό πρόγραμμα. «Στόχος μας είναι να έρθει στη Λάρισα η Ευρώπη. Κι αυτό μπορούμε να το πετύχουμε». Αναφέρθηκε ακόμη στις συνέργειες που προωθούνται με όλους τους δήμους της Π.Ε., στη συνεργασία με 8 ρουμάνικες πόλεις – το 2021 πολιτιστική πρωτεύουσα θα είναι και μία πόλη της Ρουμανίας – σε επίπεδο ανταλλαγής πολιτιστικών εκδηλώσεων και στα πρωτόκολλα συνεργασίας που έχουν ήδη υπογραφεί με ευρωπαϊκές πόλεις που έχουν λάβει στο παρελθόν τον τίτλο της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας για παροχή τεχνογνωσίας στα ζητήματα παραγωγής και διαχείρισης των πολιτιστικών αγαθών επ’ ωφελεία των τοπικών κοινωνιών τους. Και συνέχισε: «Η προσπάθεια που έγινε μέχρι σήμερα δεν έγινε για την κατάθεση της πρότασής μας αλλά για να παραμείνει ως παρακαταθήκη στην πόλη και συγχρόνως ν’ αποτελέσει την αφετηρία μιας νέας εποχής». Τέλος ο κ. Σάρλης περιέγραψε τη διαδικασία της αξιολόγησης των προτάσεων που θα ακολουθηθεί μετά την κατάθεση των φακέλων στις 30 Νοεμβρίου 2015 και είπε ότι οι πόλεις που θα προεπιλεγούν θα έχουν την ευκαιρία να βελτιώσουν τις προτάσεις τους στα σημεία που θα τους υποδείξει η Επιτροπή Αξιολόγησης πριν την τελική απόφαση που αναμένεται στο δεύτερο εξάμηνο του 2016.

Περίπτερο στην έκθεση

Να σημειωθεί πως καθ’ όλη την διάρκεια της έκθεσης λειτούργησε περίπτερο για την γνωστοποίηση και προώθηση της υποψηφιότητας της Λάρισας. Σ’ αυτό υπήρχε πληροφοριακό υλικό έντυπο και με προβολές βίντεο, εκδόσεις που αφορούν στον πολιτισμό της Λάρισας, κούκλες με ενδυμασίες από τις φορεσιές που χρησιμοποιήθηκαν κατά καιρούς στις παραστάσεις του «Θεσσαλικού» Θεάτρου. Συνεχίστηκε επίσης, με εξαιρετικά μεγάλη επιτυχία, η συλλογή υπογραφών από επισκέπτες για την υποστήριξη της διεκδίκησης της πόλης.