«Με την καινούργια ΚΑΠ οι αγρότες μας αλλά και η εθνική οικονομία έχουν διασφαλισμένους πόρους 20 δις ευρώ για την επόμενη 7ετία. Οι άμεσες ενισχύσεις ανέρχονται σε 14 δις ευρώ ενώ οι επιδοτήσεις μέσα από το καινούργιο Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης ανέρχονται σε 6 δις ευρώ. Κι όλα αυτά λόγω της ελληνικής κυβερνητικής παρέμβασης στους ευρωπαίους εταίρους, σε αυτούς που ο ΣΥΡΙΖΑ θέλει να δηλώσει πως δεν πρόκειται να σεβαστεί καμία συμφωνία».

Με τα λόγια αυτά ο Χρήστος Κέλλας, μιλώντας μπροστά σε ένα πολυπληθές ακροατήριο στο Σαραντάπορο παρουσίασε τις βασικές κυβερνητικές παρεμβάσεις για την γεωργία, ζητώντας την εκ νέου στήριξη των αγροτών στο πρόσωπο του Αντώνη Σαμαρά.

«Στόχος μας είναι ο εκσυγχρονισμός των αγροτικών εκμεταλλεύσεων, η δημιουργία υπεραξίας στα αγροτικά προϊόντα, η προστασία του περιβάλλοντος μέσα από φιλοπεριβαντολογικά προγράμματα, η συμπλήρωση του εισοδήματος των αγροτών, η δυνατότητα σε κάθε μορφή γεωργικής εκμετάλλευσης να διασφαλίζει τη βιωσιμότητα της», σημείωσε χαρακτηριστικά ο Λαρισαίος πολιτικός, εξηγώντας τις βασικές κατευθύνσεις του αγροτικού προγράμματος της ΝΔ.

«Έντεκα χιλιάδες εκατόν δεκαέξι (11.116) νέοι παραγωγοί θα λάβουν ενισχύσεις 194 εκατ. Ευρώ. Το 70% αυτών των χρημάτων δηλαδή 136 εκ. ευρώ, έχουν ήδη πιστωθεί στους λογαριασμούς των δικαιούχων νέων αγροτών, γεγονός πρωτοφανές μέχρι σήμερα. Μειώσαμε τον χρόνο πληρωμής της πρώτης δόσης, δηλαδή του 70%, από 2,5 χρόνια που ήταν στους 6 μήνες. Επιπλέον, πετύχαμε για πρώτη φορά την ένταξη και 3.224 νέων επιλαχόντων. Ενισχύουμε την ίδρυση και τον εκσυγχρονισμό περίπου 2.100 νέων Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων καθώς και την ίδρυση και τον εκσυγχρονισμό 4500 επιχειρήσεων κυρίως αγροτουριστικών, συνολικού προϋπολογισμού 370 εκ. ευρώ. Με τα μέτρα αυτά σχεδόν διπλασιάζουμε τις υπάρχουσες θέσεις εργασίας σε αυτούς τους τομείς. Ξεκινάνε άμεσα, μέσα στο 2015, μέτρα εκκίνησης νέων επιχειρήσεων και προβλέπουμε αυξημένο όριο επιλέξιμης ενίσχυσης έως 50.000 € ανά δικαιούχο.

Πρόκειται για τα λεγόμενα start ups, τα οποία θεωρούμε ότι θα συμβάλουν καθοριστικά στην αντιμετώπιση του σημαντικότερου προβλήματος της χώρας μας που δεν είναι άλλο από την ανεργία και για τα οποία διαθέτουμε κοινοτικούς πόρους ύψους 72 εκ. Οι νεοεισερχόμενοι  αγρότες έως 40 ετών που θα εντάσσονται πέραν από το πριμ πρώτης εγκατάστασης θα έχουν τη δυνατότητα να αυξάνουν το πριμ έως 50000 ευρώ.

Για πρώτη φορά θα δοθεί η δυνατότητα στους αγρότες από 40 έως 50 ετών να εισπράττουν το πριμ πρώτης εγκατάστασης με 7 έτη δέσμευση και βεβαία να δημιουργούν βιώσιμη εκμετάλλευση εντός 7ετίας χρησιμοποιώντας όλα τα μέτρα και υπομέτρα του ΠΑΑ», ανακοίνωσε ο κ. Κέλλας, ο οποίος κατέληξε λέγοντας πως «τα όποια λάθη έχουν γίνει, κάτω από συνθήκες δύσκολες και υπό διαπραγμάτευση σκληρή, δεν μπορούν σε καμία περίπτωση να διαγράψουν τα τεράστια βήματα που πραγματοποίησε η κυβέρνηση αυτή για τον έλληνα αγρότη, τον άνθρωπο του μόχθου. Γι’ αυτόν τον λόγο και οι αγροτικές περιοχές της χώρας θα δώσουν ψήφο εμπιστοσύνης στη ΝΔ για μια ακόμη φορά».