Αλλαγή στη φυσιογνωμία της τράπεζας Θεσσαλίας, ως συνεταιριστικού πιστωτικού ιδρύματος όπως το γνωρίσαμε μέχρι σήμερα, αναμένεται να φέρει η ανακεφαλαιοποίηση των συνεταιριστικών τραπεζών.

Ειδικότερα, όπως σημειώνει σε δήλωσή του ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, «στρατηγική επιλογή της ελληνικής κυβέρνησης είναι η στήριξη του θεσμού των συνεταιριστικών τραπεζών, ο οποίος υποστηρίζει πρωτίστως τις μικρές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις της ελληνικής περιφέρειας και την τοπική ανάπτυξη».

«Βούληση της ελληνικής κυβέρνησης είναι ο συνεταιριστικός τραπεζικός κλάδος να ενισχυθεί μέσω μιας ολοκληρωμένης στρατηγικής αναδιοργάνωσης, με κύριους άξονες τη δημιουργία ισχυρότερων σχημάτων, την κεντροποίηση λειτουργιών και συστημάτων με βάση τις βέλτιστες διεθνώς πρακτικές», προσθέτει ο κ. Τσακαλώτος.

«Στην κατεύθυνση αυτή, στις προτάσεις της κυβέρνησης περιλαμβάνεται η ένταξη των συνεταιριστικών τραπεζών στην ανακεφαλαιοποίηση του ελληνικού τραπεζικού συστήματος» καταλήγει ο υπουργός Οικονομικών

Από εδώ και πέρα αρχίζουν τα δύσκολα. Οι συνεταιριστικές θα υποστούν τα δικά τους stress test για να διαπιστωθεί πόσα χρήματα απαιτούνται για την ανακεφαλαιοποίησή τους.

Δύο τα σενάρια:

Το λιγότερο πιθανό, έως απίθανο, είναι η ΕΚΤ να προκρίνει κούρεμα των καταθέσεων μέσω της διαδικασίας του bail in. Αν πάντως αυτό συμβεί, τότε εκτιμάται πως θα εφαρμοστεί σε καταθέσεις που υπερβαίνουν τα 100.000 ευρώ ανά καταθέτη ανά τράπεζα και δεν θα αποδώσει, διότι οι καταθέσεις στην Ελλάδα είναι πολύ μικρότερων ποσών.

Στην περίπτωση πάντως του bail in, επειδή στη χώρα μας δεν έχει υιοθετηθεί η σχετική κοινοτική οδηγία δεν αποκλείεται, νομικά τουλάχιστον, το «κούρεμα» των καταθέσεων από μικρότερα ποσά. Σε κάθε περίπτωση πριν από τους καταθέτες, τις περιουσίες τους θα χάσουν οι μέτοχοι, δηλαδή οι συνεταιριστές. Στη συνέχεια ο ESM θα δώσει ό,τι επιπλέον κεφάλαια χρειαστούν οι τράπεζες.

Στην περίπτωση του bail in θα εξεταστεί και το σενάριο συγχώνευσης των τραπεζών ώστε να μειωθούν τα κόστη..

Ανακεφαλαιοποίηση με bail out

Οι συνεταιριστικές τράπεζες μπορούν βέβαια να ανακεφαλαιοποιηθούν με τη διαδικασία του bail out. Σε αυτήν την περίπτωση πάλι θα πρέπει να εξετασθεί μέσω stress tests η κεφαλαιακή τους θέση. Στη συνέχεια τα κεφάλαια που θα τοποθετηθούν στις τράπεζες θα δοθούν από τους ιδιώτες μετόχους και η διαφορά θα καλυφθεί από κεφάλαια του ESM. Σε αυτήν την περίπτωση οι κάτοχοι των συνεταιριστικών μερίδων διατηρούν κάτι από τις μερίδες τους και ασφαλώς δεν γίνεται κούρεμα των καταθέσεων. To σενάριο αυτό, το οποίο είναι και το ηπιότερο, φαίνεται πως είναι και αυτό που τελικώς θα προκριθεί, αλλά πλέον μεγαλομέτοχος θα είναι το ευρωσύστημα που θα βάλει και τα χρήματα, όπερ σημαίνει ότι οι συνεταιριστικές μπορεί και να πουληθούν και το μοντέλο που γνωρίζουμε να τελειώσει εδώ…

Το ξέσπασμα της οικονομικής κρίσης βρήκε τις συνεταιριστικές τράπεζες με μεγάλη δανειακή έκθεση σε ομάδες πληθυσμού που είδαν τα οικονομικά τους δεδομένα να γκρεμίζονται.

Επιπλέον -λόγω του χαρακτήρα των τραπεζών και της μικρότερης ευελιξίας των σχημάτων τους- αντιμετώπισαν δυσκολίες στο να ενισχυθούν κεφαλαιακά. Δεν είναι τυχαίο ότι ορισμένες από αυτές αναγκάστηκαν να κλείσουν, ενώ η Πανελλήνια Τράπεζα των 28 υποκαταστημάτων πέρασε στα χέρια της Πειραιώς.

Σήμερα, πέραν της τράπεζας Θεσσαλίας, λειτουργούν άλλες 9 συνεταιριστικές που διαθέτουν αθροιστικά δίκτυο 127 καταστημάτων (Δράμας, Έβρου, Ηπείρου, Καρδίτσας, Παγκρήτια, Πελοποννήσου, Πιερίας, Σερρών και Χανίων).

Όλοι παραδέχονται πως το συνεταιριστικό κίνημα έδωσε αρκετά στον χρηματοπιστωτικό τομέα, ιδίως σε μια περίοδο κρίσης όπως η τρέχουσα, αλλά το μέλλον του είναι πια αβέβαιο.  Άλλωστε, όπως αναφέρθηκε και πιο πάνω, μεγάλο ερωτηματικό παραμένει το είδος της ανακεφαλαιοποίησης που εξήγγειλε ο Ευκλέιδης Τσακαλώτος και το κυριότερο, ποιος θα είναι το αφεντικό την επόμενη μέρα… 

Κ.Τ.