Ένα πρωινό αφιερωμένο στον κινηματογράφο της εμψύχωσης διοργανώνουν η Αντιδημαρχία Πολιτισμού και Επιστημών και το Γαλλικό Ινστιτούτο  Λάρισας σε συνεργασία με την ΑΣΙΦΑ ΕΛΛΑΣ, ελληνικό παράρτημα της Ένωσης δημιουργών κινουμένων σχεδίων ASIFA (Association Internationale du Film d’Animation) και τα ελληνικά φεστιβάλ κινουμένων σχεδίων Animasyros και Be There! Corfu Animation Festival, την Παρασκευή 23 Οκτωβρίου 2015. 

Πρόκειται για ένα πρωτοποριακό πρόγραμμα ταινιών κινούμενων σχεδίων από όλο τον κόσμο  που πραγματοποιείται σε Αθήνα,  Θεσσαλονίκη και  Λάρισα.

Στη Λάρισα οι εκδηλώσεις για τα σχολεία θα πραγματοποιηθούν στο χώρο του αμφιθεάτρου του Μύλου του Παππά, 2ος όροφος - κεντρικό κτίριο.   

Προβολές  από τις 10.00 – 11.30 και 11.30 – 13.00.  Είσοδος ελεύθερη . 

Θα προβληθεί η γαλλική ταινία μεγάλου μήκους κινουμένων σχεδίων για παιδιά Ma maman est en Amérique, elle a rencontré Buffalo Bill de Marc Boreal, 75’, 2013 (μόνο για σχολεία).

O Jean είναι ένα μικρό αγόρι  6 ετών. Αυτή τη χρονιά ξεκινά τα μαθήματα στο μεγάλο σχολείο. Θα μάθει επιτέλους να διαβάζει! Αλλά η δασκάλα του είναι πολύ αυστηρή. Την πρώτη ημέρα, πρέπει να περιγράψει το επάγγελμα της μητέρας του. Δε γνωρίζει την απάντηση…. Αλλά θέλει να είναι όπως όλος ο κόσμος. Η μητέρα του δεν είναι εδώ . Πού, πότε, γιατί, πώς , ξέχασε. Πέρασε πολύ καιρός. Έτσι κατασκευάζει ιστορίες. Ωστόσο, εκείνη του στέλνει καρτ ποστάλ. Αμερική, Ελβετία, Ισπανία, Αφρική…. που του τις διαβάζει μυστικά η Michèle, η γειτόνισσά του .

Για πληροφορίες και κρατήσεις:  2410 287508 

Η Διεθνής Ημέρα Κινουμένου Σχεδίου γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 28 Οκτωβρίου, για να φέρει στο προσκήνιο το έργο των ανθρώπων της ένατης τέχνης.

Η 28η Οκτωβρίου 1892 θεωρείται σημαδιακή ημερομηνία για το είδος, επειδή στο Παρίσι προβλήθηκε η δεκαπεντάλεπτη ταινία του Εμίλ Ρενό Ο φτωχός κλόουν, που θεωρείται η πρώτη ταινία κινουμένων σχεδίων.

Καθιερώθηκε το 2002 με πρωτοβουλία της Διεθνούς Ένωσης Δημιουργών Κινουμένου Σχεδίου (ASIFA), μιας οργάνωσης εταίρου της UNESCO.

Το 2015, η ημέρα αυτή εορτάζεται από όλες τις χώρες μέλη της ASIFA μεταξύ 17 και 31 Οκτωβρίου.

 Τα τελευταία χρόνια, η γιορτή αποτελεί ευκαιρία για τη γνωριμία με ταινίες άλλων χωρών και πολιτισμών και ταυτόχρονα επιτρέπει τη συνάντηση των Ελλήνων δημιουργών με τους φοιτητές σχολών κινουμένων σχεδίων και τις δημιουργίες τους. 

Στο ίδιο πνεύμα κινείται και η φετινή διοργάνωση με ταινίες από την Ιαπωνία, ένα πανόραμα ελληνικών και ξένων ταινιών που προβλήθηκαν στα ελληνικά φεστιβάλ, αnimαsyros Διεθνές Φεστιβάλ Κινουμένων Σχεδίων και Φόρουμ (24-27 Σεπτεμβρίου  2015) και Be there! Corfu Animation Festival (15-18 Οκτωβρίου 2015) και επιλογές φοιτητικών ταινιών από τις Γαλλικές σχολές κινουμένων σχεδίων. 

Επίσης, σε συνεργασία με την ευρωπαϊκή ένωση δημιουργών και παραγωγών CARTOON, παρουσιάζονται οι βραβευμένες στα ευρωπαϊκά φεστιβάλ ταινίες  CARTOON D’OR 2014 και 2015.