Ο  Πρόεδρος του Ανωτάτου Τεχνολογικού Εκπαιδευτικού Ιδρύματος Θεσσαλίας, κ. Παναγιώτης Γούλας , συναντήθηκε  με τον κ. Πρύτανη του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας . κ. Πετράκο Γεώργιο , στο γραφείο του στο Βόλο, μετά από τηλεφωνική επικοινωνία του Προέδρου του ΑΤΕΙ Θεσσαλίας ο οποίος ζήτησε την συνάντηση.

Τα θέματα που συζητήθηκαν ήταν τα εξής:

1ον)Δανειοδότηση των Τριτοβαθμίων Ιδρυμάτων από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα  Επενδύσεων ( με έδρα το Λουξεμβούργο).

2ον ) Συνεργασία των δύο Ιδρυμάτων.

Όσο αφορά το πρώτο θέμα , ο κ. Πετράκος ορίσθηκε από τον κ. Υπουργό Παιδείας να διερευνήσει   την δυνατότητα χορήγησης χαμηλοτόκων δανείων στα  Τριτοβάθμια ιδρύματα από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα επενδύσεων, για κτιριακές υποδομές , εργαστηριακό εξοπλισμό, κτλ.

Η ομάδα εργασίας την οποία συγκρότησε ο Γενικός Γραμματέας του υπουργείου Παιδείας Δ. Χασάπης,  με εντολή του Υπουργού είναι οι εξής:

Γεώργιος  Πετράκος, Πρύτανης  του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας

Βασίλειος  Μπουρδάκης , Αναπληρωτής Πρύτανη του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας

Παντελέων Σκάγιαννης Κοσμήτορα της Πολυτεχνικής Σχολής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.

Για να ολοκληρωθεί μια ενδεχόμενη δανειοδότηση των Πανεπιστημίων και ΤΕΙ, θα πρέπει να υπάρξουν οι αναγκαίες νομοθετικές ρυθμίσεις, ώστε να μπορεί να μπει το δημόσιο εγγυητής της σύναψης δανείου ενός ΑΕΙ με διεθνή οργανισμό.

Ο κ. Πρύτανης ενημέρωσε λεπτομερώς  τον Πρόεδρο του ΑΤΕΙ Θεσσαλίας  ότι, πράγματι υπάρχει αυτή η δυνατότητα  χορήγησης δανείων  για 25 έτη με επιτόκιο 2% και ότι  μέχρι σήμερα στην Ελλάδα δεν δόθηκε ποτέ κανένα δάνειο ενώ αντίστοιχα χορηγήθηκαν σε άλλα Κράτη , 60 δις Ευρώ για τον ίδιο σκοπό. 

Έτσι, τα ιδρύματα αναζητούν νέες δεξαμενές και εξετάζουν την προσφυγή στην Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ).

Ο κ. Πετράκος ως επικεφαλής ομάδας εργασίας που διερευνά τη δυνατότητα χρηματοδότησης από την ΕΤΕπ, καθώς είναι η μόνη τράπεζα που χρηματοδοτεί με χαμηλότοκα δάνεια σχέδια που καταθέτουν χώρες για την ενίσχυση της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. Όπως ανέφερε, η Πολωνία έχει λάβει γύρω στα 6 δισ. ευρώ για πενταετές πρόγραμμα.

Το θέμα της  δυνατότητας δανειοδότητησης  των  ΑΤΕΙ  με χαμηλότοκα δάνεια θα απασχολήσει τη σύνοδο των Προέδρων  των ΑΤΕΙ που  θα πραγματοποιηθεί στις 12 Ιουνίου στην Λάρισα και με εισηγητή τον Καθηγητή Παναγιώτη Γούλα , Πρόεδρο του ΑΤΕΙ Θεσσαλίας.

Όσο αφορά το 2ο θέμα της συζήτησης διαπιστώθηκε και επιβεβαιώθηκε η συνεργασία των 2 ιδρυμάτων σε:

Κοινά Μεταπτυχιακά (με Ιατρική, Βιοχημεία & Γεωπονία).

Διδακτορικά ( με Ιατρική , Βιοχημεία & Γεωπονία)

Συνεργασίες σε κοινά ερευνητικά   προγράμματα & Ημερίδες – Συνέδρια.

Πραγματοποιήθηκαν κοινές επισκέψεις στα Γεωπονικά Τμήματα(Λάρισα και Βόλο) , καθώς και στην Πολυτεχνική Σχολή Θεσσαλίας.

Ο Πρόεδρος του ΑΤΕΙ Θεσσαλίας κάλεσε τον Πρύτανη, του Παν/μίου Θεσσαλίας να επισκεφθεί και να ξεναγηθεί στις εγκαταστάσεις του ιδρύματος και να αναλυθούν  από κοντά οι δραστηριότητες και τα επιτεύγματα , στα 41 χρόνια λειτουργίας του. Ο κ. Πρύτανης έκανε δεκτή την  πρόταση του προέδρου του ΑΤΕΙ Θεσσαλίας και σύντομα θα κανονισθεί η  επίσκεψη στην Λάρισα.

Τέλος ο Πρόεδρος του ΑΤΕΙ Θεσσαλίας κ. Γούλας Παναγιώτης τόνισε ότι,  η συνάντηση έγινε σε άριστο κλίμα και  ευχαριστεί θερμά τον κ. Πρύτανη για το ενδιαφέρον του για το ίδρυμα και της εξεύρεσης κοινών σημείων μεγαλύτερης συνεργασίας.