Ένα ιδιαίτερα ευρύ πεδίο συνεργασίας μεταξύ της ΔΕΥΑΛ και του ΤΕΙ Θεσσαλίας,  ανοίγει μετά την υπογραφή της προγραμματικής σύμφωνίας συνεργασίας μεταξύ των δυο οργανισμών που υπεγράφη, το μεσημέρι της Τρίτης, από το δήμαρχο Λαρισαίων και πρόεδρο της ΔΕΥΑΛ κ. Απόστολο Καλογιάννη και τον πρόεδρο του ΤΕΙ Θεσσαλίας Καθηγητή Παναγιώτη Γούλα. 

Στην προγραμματική συμφωνία συνεργασίας συμμετέχουν εκτός από την Δ.Ε.Υ.Α.Λ.:

Το Ερευνητικό Εργαστήριο «Χημικής Τεχνολογίας, Επιστήμης  και Μηχανικής Συμπεριφοράς των Υλικών» του Τ.Ε.Ι. Θεσσαλίας, με εκπρόσωπό του τον Καθηγητή Ξενοφώντα Σπηλιώτη.

Το «Ερευνητικό Εργαστήριο Ελέγχου Ποιότητας Υπηρεσιών Υγείας» του Τ.Ε.Ι. Θεσσαλίας, με εκπρόσωπό του τον Αν. Καθηγητή Άγγελο Παπαϊωάννου.

Σκοπός της συνεργασίας μεταξύ των δύο Φορέων είναι η ερευνητική, τεχνολογική και εκπαιδευτική - επιμορφωτική στήριξη δράσεων  σε αντικείμενα κοινού ενδιαφέροντος, που μεταξύ άλλων αφορούν:

εφαρμογές που αφορούν στον έλεγχο ποιότητας του περιβάλλοντος. 

εφαρμογές που αφορούν στη διαχείριση και στη τεχνολογία νερού.

εφαρμογές που σχετίζονται με τη δημόσια υγεία.

εκπαιδευτικές  -  Επιμορφωτικές  δράσεις  σε  θέματα  ποιότητας περιβάλλοντος.

Σημειώνεται ότι η παρούσα συμφωνία είναι η απαρχή της συνεργασίας μεταξύ των δύο μεγάλων Οργανισμών της Λάρισας και αναμένεται να λειτουργήσει επ’ ωφελεία τόσο της ΔΕΥΑ Λάρισας και του Τ.Ε.Ι. Θεσσαλίας όσο και των δημοτών και του ευρύτερου κοινωνικού συνόλου.

Επιπρόσθετα, ανακοινώνεται η πρώτη δράση που θα υλοποιηθεί μέσα από την εν λόγω συνεργασία, η οποία αφορά στην πραγματοποίηση ενός Προγράμματος  Διά Βίου Μάθησης με τίτλο: «Εξειδίκευση στην Μικροβιολογία Ύδατος», με Φορέα Υλοποίησης το Ι.Δ.Β.Ε. του ΤΕΙ Θεσσαλίας. Το εν λόγω πρόγραμμα απευθύνεται σε πτυχιούχους τριτοβάθμιας εκπαίδευσης που εργάζονται σε εργαστήρια ΔΕΥΑ, πιστοποιώντας τις γνώσεις και τις δεξιότητες που απαιτούνται στην μικροβιολογική ανάλυση του ύδατος με την απονομή αναγνωρισμένου από το κράτος πιστοποιητικού από το Ι.Δ.Β.Ε. του Τ.Ε.Ι. Θεσσαλίας.

Επίσης στην συμφωνία συμμετέχει και το Τμήμα Διοίκησης και Διαχείρισης Έργων με εκπρόσωπό του τον Επίκ. Καθηγητή Κλεάνθη Συρακούλη με σκοπό:

την αξιοποίηση επιστημονικής γνώσης και ανθρώπινων πόρων του Τ.Ε.Ι. Θεσσαλίας για την παρακολούθηση με σκοπό τη βελτίωση δεικτών στα εκτελούμενα νέα έργα αλλά και στη βελτίωση διαχείρισης των υφιστάμενων έργων και εγκαταστάσεων της Δ.Ε.Υ.Α.Λ..   

την υποστήριξη της Δ.Ε.Υ.Α.Λ. για τη στατιστική αξιοποίηση καταχωρημένων δεδομένων με σκοπό την τεκμηριωμένη επιλογή προγραμματισμένης μακροπρόθεσμης στρατηγικής που θα αφορούν θέματα επισκευής ή αντικατάστασης δικτύων, οικιακών υδρομετρητών κλπ

την υποστήριξη της Δ.Ε.Υ.Α.Λ. για πιθανή συμμετοχή σε ευρωπαϊκό χρηματοδοτούμενο πρόγραμμα ανάπτυξης ή προμήθειας Συστήματος Υποστήριξης Αποφάσεων επιχειρήσεων νερού.

την πρακτική εφαρμογή και βελτίωση της επιστημονικής γνώσης σε πρακτικά θέματα εκτέλεσης, προγραμματισμού και διαχείρισης έργων

την αξιοποίηση των συγκεντρωμένων και αξιοποιήσιμων στατιστικά στοιχείων που αφορούν θέματα ύδρευσης και διαχείρισης ανθρώπινων πόρων για την αξιοποίησή τους σε μεταπτυχιακές διπλωματικές εργασίες.