Πρωτοποριακό πιλοτικό πρόγραμμα παρακολούθησης και βοήθειας στο σπίτι για ασθενείς με χρόνια αναπνευστικά προβλήματα που παίρνουν εξιτήριο από την κλινική, υλοποιεί η Πνευμονολογική Κλινική του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Λάρισας και ο Δήμος Λαρισαίων. 

Για την υλοποίηση του προγράμματος συζήτησαν ο δήμαρχος Λαρισαίων κ. Απόστολος Καλογιάννης με το διευθυντή της Πνευμονολογικής Κλινικής του ΠΠΝΛ καθηγητή Κώστα Γουργουλιάνη, παρουσία του αντιδημάρχου Κοινωνικής Πολιτικής κ. Δημ. Δεληγιάννη και του δημοτικού συμβούλου και προέδρου της ΔΗΚΕΛ κ. Δημ. Μπαμπαλή. Στη συνάντηση τόσο ο δήμαρχος όσο και ο κ. Γουργουλιάνης υπογράμμισαν ότι πρόκειται για ένα σημαντικό και πρωτοποριακό πρόγραμμα που μπορεί να λειτουργήσει πιλοτικά και για άλλες δράσεις.  Ο κ. Γουργουλιάνης, ευχαρίστησε δε τη δημοτική αρχή και το προσωπικό του Δήμου για τη συμμετοχή του στο πρόγραμμα. 

Ειδικότερα, το πρόγραμμα αφορά σε ασθενείς κυρίως με Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια ΧΑΠ. Στόχος του προγράμματος είναι η  έγκαιρη έξοδος τους από το νοσοκομείο μετά από κάθε παρόξυνση, ώστε να μειωθεί η πιθανότητα νοσοκομειακής λοίμωξης. 

Μετά την έξοδό τους από το Νοσοκομείο, θα γίνεται παρακολούθηση τους στο σπίτι τουλάχιστον μια φορά την εβδομάδα, από προσωπικό του Δήμου Λαρισαίων Στο πρόγραμμα θα συμμετάσχουν 16 εργαζόμενοι (νοσηλευτές, κοινωνικοί λειτουργοί, ψυχολόγοι κ.α.)  οι οποίοι ήδη έχουν ολοκληρώσει πρόγραμμα εκπαίδευσης που υλοποίησε η Πνευμονολογική Κλινική. 

Οπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση της Πνευμονολογικής Κλινικής με τον όρο ΧΑΠ περιγράφουμε μία ομάδα χρόνιων πνευμονικών παθήσεων (την χρόνια βρογχίτιδα και το πνευμονικό εμφύσημα) οι οποίες έχουν κοινό

χαρακτηριστικό την προοδευτική απόφραξη των αεραγωγών και την επακόλουθη δυσκολία στην αναπνοή.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας κατατάσσει τη Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια ως τέταρτη αιτία θανάτου διεθνώς, μετά δηλαδή τη στεφανιαία νόσο, τα αγγειακά εγκεφαλικά επεισόδια και τις οξείες λοιμώξεις του αναπνευστικού. Η δραματική αύξηση της συχνότητας της ΧΑΠ δείχνει ότι μέχρι το 2020 η πάθηση θα είναι τρίτη αιτία θανάτου. Μπορεί όμως να ελεγχθεί με τη διακοπή του καπνίσματος.

Η ΧΑΠ χαρακτηρίζεται από παροξύνσεις που διαρκούν λίγες ή περισσότερες μέρες. Η επιδείνωση των συμπτωμάτων (μεγαλύτερη δύσπνοια, περισσότερος βήχας, περισσότερα πτύελα, αλλαγή στο χρώμα των πτυέλων, ίσως πυρετός) συνηθέστερα οφείλεται σε λοίμωξη των πνευμόνων. Μερικές φορές η νοσηλεία είναι αναπόφευκτη, ιδιαίτερα λόγω κάποιας παρόξυνσης της ΧΑΠ, και κυρίως σε ασθενείς μεγάλης ηλικίας, με προχωρημένη νόσο που μπορεί να έχουν και αναπνευστική ή καρδιακή ανεπάρκεια ή παράλληλα με τη ΧΑΠ, άλλα σοβαρά νοσήματα. Όμως δεν πρέπει να νοσηλεύονται για το παραμικρό εφόσον η κατάσταση μπορεί να αντιμετωπισθεί στο σπίτι.

Ομάδα με επαγγελματίες υγείας θα παρακολουθεί τους ασθενείς από το νοσοκομείο την ημέρα που θα λαμβάνουν εξιτήριο και ακολούθως σε εβδομαδιαία βάση στο σπίτι τους. 

Όλα τα δεδομένα θα καταγράφονται ηλεκτρονικά και θα μπορούν να αξιοποιηθούν για την δημιουργία δικτύου υποστήριξης και άλλων ομάδων ασθενών με χρόνια νοσήματα. Το πρόγραμμα υλοποιείται με την ευγενική υποστήριξη της εταιρείας Pharmathen Hellas.