Η αλυσίδα καφέ Mikel του Λαρισαίου Λευτέρη Κυριακάκη είναι μία από τις πιο επιτυχημένες ελληνικές επιχειρήσεις εστίασης γνωρίζοντας πρωτοφανή επέκταση την τελευταία τριετία. Στην Ελλάδα της κρίσης όμως, ακόμα και μία τόσο μεγάλη ανάπτυξη δεν εγγυάται ανάλογη συνέχεια, και έτσι το 2016 βρίσκει το Mikel με πολλά προβλήματα που δεν επηρεάζουν, μεν, τη λειτουργία του, αλλά προκαλούν «πονοκεφάλους» στην διοίκηση της εταιρίας.

Ως γνωστόν, η επέκταση των Mikel βασίστηκε σε franchises, αλλά λόγω της όξυνσης της οικονομικής ύφεσης κάποιοι επενδυτές δεν μπορούν να «σηκώσουν» το βάρος του καταστήματος. Αποτέλεσμα είναι ορισμένοι franchisees, κάτι λιγότερο από το 1/5 των καταστημάτων πανελλαδικά, να έχουν εγκαταλείψει τα καταστήματά τους, τα οποία, επειδή κρίθηκαν ότι βρίσκονται σε καλό σημείο, πέρασαν στην ιδιοκτησία της εταιρίας και συνεχίζουν να λειτουργούν. Ένα από αυτά είναι και το κατάστημα του Γρηγόρη Αρναούτογλου στο Περιστέρι, από το οποίο ο γνωστός παρουσιαστής αποχώρησε πρόσφατα. Παρά τα προβλήματα, όμως, το Mikel συνεχίζει την αναπτυξιακή πολιτική του και ετοιμάζεται για το μεγάλο άνοιγμα εκτός Ευρώπης, αφού προχωρούν τα σχέδια για το πρώτο κατάστημα στο Ντουμπάι των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων.

Στην Ελλάδα και την Κύπρο λειτουργούν 132 καταστήματα, ενώ σύντομα αναμένονται και άλλα όπως στην Πάτρα, τα Ιωάννινα, τον Εύοσμο και αλλού.

Γ.Τ.