Δεκατρείς ώρες διαρκεί η δραματική σύνοδος κορυφής στις Βρυξέλλες με μεγάλο κέρδος για τη χώρα μας την παραμονή της στην Ευρωζώνη και την εκ νέου χρηματοδότησή της από τους εταίρους. Βαρύ το τίμημα των μέτρων αλλά αναπόφευκτο.

Τα δεδομένα μέχρι αυτή την ώρα διαμορφώνονται ως εξής:

H εμπλοκή στις Βρυξέλλες συνεχίζεται, με Ελλάδα και εταίρους να διαφωνούν σε δύο κρίσιμα θέματα:

- Στην μεταφορά περιουσιακών στοιχείων του ελληνικού δημοσίου ύψους έως 50 δις ευρώ σε εταιρία, υπό την διαχείριση των δανειστών, είτε στο Λουξεμβούργο, είτε εντός της χώρας. Η κυβέρνηση θεωρεί την πρόταση αποικιοκρατικού χαρακτήρα και δεν δέχεται την απαίτηση. "Θυμίζει δέκατο όγδοο αιώνα" έλεγε κυβερνητικό στέλεχος. Μάλιστα σημείωνε ότι δεν υπήρχε αυτο το θέμα μέχρι χθες το βράδυ.

- Στο ρολο του ΔΝΤ κατά το διάστημα μετά τον Μάρτιο του 2016, όταν και λήγει το τρέχον πρόγραμμα του Ταμείου. Η κυβέρνηση θέλει ένα κατά το δυνατον αμιγές ευρωπαϊκό πρόγραμμα.

Για το χρέος φαίνεται οτι παραμένει στο τραπέζι χωρίς αμφισβήτηση από τους ευρωπαίου εταίρους η αρχική διατύπωση του κειμένου, όπως την έθεσε η ελληνική πλευρά περί συζήτησης για ρύθμιση σύντομα.

Όσο για το άλλο θέμα που ειχε προκαλέσει όλη νύχτα διαβουλεύσεις, περί απόσυρσης των "μονομερών ενεργειών" της κυβέρνησης δηλαδή των νομοσχεδίων της προηγούμενης περιόδου (για προσλήψεις, για ΕΡΤ, για δόσεις κλπ) οι πληροφορίες αναφέρουν ότι εχουν υιοθετηθεί περίπλοκες διατυπώσεις, που δίνουν ευελιξία στην ελληνική πλευρά.

Η συζήτηση διακόπηκε τρεις φορές για κατ΄ιδίαν διαβουλεύσεων με την κ. Μέρκελ, τον Ολάντ και τον Τούσκ. Οι συζητήσεις πέρασαν απο πολλές φάσεις και σχεδόν έφτασαν μέχρι την ρήξη. 

Για το χρέος φαίνεται οτι παραμένει στο τραπέζι χωρίς αμφισβήτηση από τους ευρωπαίους εταίρους η αρχική διατύπωση του κειμένου, όπως την έθεσε η εληνική πλευρά περί συζήτησης για ρύθμιση σύντομα.

Όσο για το άλλο θέμα που ειχε προκαλέσει όλη νύχτα διαβουλεύσεις, περί απόσυρσης των "μονομερών ενεργειών" της κυβέρνησης δηλαδή των νομοσχεδίων της προηγούμενης περιόδου (για προσλήψεις, για ΕΡΤ, για δόσεις κλπ) οι πληροφορίες αναφέρουν ότι εχουν υιοθετηθεί περίπλοκες διατυπώσεις, που δίνουν ευελιξία στην ελληνική πλευρά.

Στην τετραμερή συνάντηση Τσίπρα, Μέρκελ, Ολάντ και Τουσκ συζητήθηκαν, εκτός των άλλων, το ζήτημα της χρηματοδότησης της Ελλάδας στο ενδιάμεσο διάστημα, μέχρι να γίνει δεκτή η αίτηση για νέο δάνειο από τον ESM (Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας). 

Κατά πληροφορίες, οι δανειστές εξετάζουν χρηματοδότηση για ένα μίνι πρόγραμμα-«γέφυρα» μέχρι το τέλος του Αυγούστου, χρόνος που απαιτείται και και για την ένταξη στο πρόγραμμα και το δάνειο του ESM.

Θα δοθούν επτά δισ. ευρώ, συν τα κέρδη από τα SNPs και ίσως αναζητηθούν και άλλοι τρόποι χρηματοδότησης.

Η ελληνική πλευρά, συνεπικουρούμενη από συμμάχους, ζητά σήμα προς την ΕΚΤ, για να ανοίξει και πάλι ο ELA.

Επίσης συμφωνήθηκε ότι πρέπει να ψηφιστούν τα νέα μέτρα απο το Κοινοβούλιο της Ελλάδας αλλά ακόμα δεν έχει υπάρξει πρόοδος στο θέμα της βραχυπρόθεσμης χρηματοδότησης της χώρας μας.

Τι γράφουν οι Ισπανοί 

Σύμφωνα με πληροφορίες, που επικαλείται ο δημοσιογράφος Πάμπλο Ροντρίγκεζ της ισπανικής εφημερίδας El Mundo, η ελληνική κυβέρνηση «παραδόθηκε και αποδέχθηκε όλα τα σημαντικά σημεία» της συμφωνίας. Σύμφωνα με δύο διαφορετικές πηγές που επικαλείται ο Ισπανός δημοσιογράφος, η ΕΚΤ αναμένεται να λάβει υπόψη της την καλή θέληση και την πρόοδο της ελληνικής κυβέρνησης, αναλαμβάνοντας άμεσα δράση. Όσο για το ζήτημα της μεταφοράς του ΤΑΙΠΕΔ στο εξωτερικό, ο Ροντρίγκεζ επισημαίνει πως βρίσκεται ακόμα υπό συζήτηση. «Οι λεπτομέρειες για το νέο ταμείο είναι ακόμα ανοιχτές. Μπορεί να μην είναι στο Λουξεμβούργο» εξηγεί ο δημοσιογράφος και διευκρινίζει ότι ενδέχεται να πρόκειται για ένα ποσό μέχρι 50 δισ. ευρώ.

Πάντως, όπως τονίζει, φαίνεται πως υπάρχει συμφωνία γι' αυτά τα περιουσιακά στοιχεία και απλώς συζητούνται οι λεπτομέρειες, η διαδικασία, η μέθοδος και η φύση των στοιχείων αυτών.

«Είδαμε πολλών ειδών περιουσιακά στοιχεία, εκ των οποίων κτίρια, γη, εταιρεία ύδρευσης, ενέργειας. Αλλά δεν χρειάζεται βιασύνη. Δεν πρόκειται για στοιχεία που πωλούνται γρήγορα» γράφει ο Ροντρίγκεζ, επικαλούμενος ευρωπαϊκή πηγή. 

Μισή ώρα μετά τα μεσάνυχτα της Κυριακής οι διαφωνίες μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και των δανειστών εστιάζονταν σε τρία σημεία: 

1. Οι Ευρωπαίοι ζητούν τροποποίηση ή απόσυρση των νόμων που πέρασαν το 2015 χωρίς συνεννόηση και συμφωνία με τους θεσμούς, 

2. Οι εταίροι δεν δίνουν τις διαβεβαιώσεις που ζητά η ελληνική κυβέρνηση ότι σε περίπτωση συμφωνίας η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα λάβει -από την Δευτέρα κιόλας- απόφαση για αύξηση του ELA προκειμένου να παρασχεθεί ρευστότητα στις ελληνικές τράπεζες και  

3. Οι Ευρωπαίοι φαίνεται ότι δεν υποχωρούν στο ελληνικό αίτημα να δεσμευτούν ότι θα εξετάσουν σοβαρά την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους. 

Και συνάντηση Σόιμπλε, Τσακαλώτου και Σαπέν 

Νωρίτερα η διαδικασία της αξιολόγησης του κειμένου που συντάχθηκε από τους υπουργούς Οικονομικών στο Eurogroup είχε διακοπεί εκ νέου -για περίπου δύο ώρες- σε πολύ κακό κλίμα, προκειμένου να γίνει η πρώτη τετραμερής συνάντηση ανάμεσα σε Τσίπρα, Μέρκελ, Ολάντ και Τουσκ.

Κατά πληροφορίες, σε εκείνη τη συνάντηση των τεσσάρων συζητήθηκαν, μεταξύ άλλων:

- Το ταμείο των 50 δισ. ακίνητης περιουσίας στο Λουξεμβούργο: Η ελληνική πλευρά το απορρίπτει.

- Το δημόσιο χρέος και πώς θα γίνει η αναδιάρθρωσή του.

- Η συμμετοχή του ΔΝΤ στο νέο πρόγραμμα.

- Η ρευστότητα των τραπεζών , με την Ελλάδα να ζητάει άνοιγμα του ELA από τώρα. 

Εν συνεχεία πραγματοποιήθηκε νέα τριμερής συνάντηση μεταξύ των κ.κ. Τσακαλώτου, Σόιμπλε και Σαπέν. Περί τις 23:00, ο κ. Σόιμπλε αποχώρησε, με τους υπουργούς Οικονομικών Ελλάδας και Γαλλίας να συνεχίζουν. Σχεδόν τρία τέταρτα αργότερα, ωστόσο, ολοκληρώθηκε η τριμερής συνάντηση μεταξύ των υπουργών Οικονομικών της Ελλάδας, της Γερμανίας και της Γαλλίας. 

Περίπου ένα τέταρτο μετά τη μία πραγματοποιήθηκε νέα συνάντηση ανάμεσα στον Έλληνα πρωθυπουργό, την Γερμανίδα καγκελάριο, τον Γάλλο πρόεδρο και τον πρόεδρο του ευρωπαϊκού συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ.

Ακολούθησε η δεύτερη τετραμερής η οποία ολοκληρώθηκε στις 04.55 (ώρα Ελλάδος) και συνεχίστηκαν οι εργασίες της Συνόδου.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι η ελληνική πλευρά είναι εντελώς στο καναβάτσο, σε τέτοιο σημείο που κάποιοι λένε ότι οι παράλογες απαιτήσεις των εταίρων υπάρχει περίπτωση να οδηγήσουν σε αδιέξοδο.

Παράλληλα, η κυβέρνηση θα νομοθετεί τα πρώτα προαπαιτούμενα στη Βουλή, αλλά δεν θέλει να ξεκινήσει αυτή τη διαδικασία, χωρίς να έχει μία κίνηση καλής θέλησης από τους εταίρους.

Οι Ευρωπαίοι ζητούν να ψηφίσει η Βουλή πρώτα κάποιους νόμους και μετά να ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις για το νέο πρόγραμμα, κάτι που θα αποκαταστήσει τον ELA.

Από την ελληνική πλευρά σημειώνεται ότι η πρώτη κίνηση έγινε από την Αθήνα, με την ψήφιση, την Παρασκευή, της εντολής διαπραγμάτευσης του νέου πακέτου. Τονίζεται μάλιστα ότι «η αξιοπιστία ειναι αμφίδρομη και αμφίπλευρη διαδικασία», άρα πρέπει και η σύνοδος να κάνει κάτι και όχι να ζητά διαρκώς νέα πράγματα από την ελληνική κυβέρνηση.

Είναι φυσικά φανερό, όπως λέγεται και από ελληνικές πηγές, ότι «θα ειναι μια σκληρή συμφωνία», που εν πολλοίς θα δείχνει και τιμωρητική, ώστε οι ηγέτες να στείλουν μήνυμα σε όποια κυβέρνηση θελεί να αντισταθεί

Η συζήτηση γίνεται με βάση και ένα κείμενο, στο οποίο κατέληξε νωρίτερα, χωρίς όμως πλήρη ταύτιση απόψεων, το Eurogroup, με την ελληνική πλευρά να το θεωρεί προβληματικό.

Στο κείμενο αυτό για παράδειγμα υπάρχει γερμανική προταση για να μεταφερθούν όλα τα περιουσιακα στοιχεία της Ελλάδας στο Λουξεμβούργο, σε μια εταιρεία διαχείρισης. Η ιδέα αυτή απορρίπτεται από τους Έληνες, αλλά μάλλον και από τη Σύνοδο.

Όπως τόνισε μέσω Twitter ο πρωθυπουργός της Μάλτας, Τζόζεφ Μουσκάτ, το κείμενο στο οποίο κατέληξε νωρίτερα το Eurogroup είναι «το σημαντικότερο βήμα μέχρι τώρα» και σημείωσε την ανάγκη οι διαβουλεύσεις να επικεντρωθούν στα βασικά σημεία του κειμένου.