Βρισκόμαστε στα μέσα της συγκομιδής για τις πρώιμες ποικιλίες μήλων από την περιοχή της Αγιάς.

Πέρυσι ήταν μια δύσκολη χρονιά με τα προβλήματα λόγω των χαμηλών τιμών και πολλοί παραγωγοί αναγκάστηκαν να αφήσουν τα μήλα ασυγκόμιστα λόγω των μειωμένων τιμών. Φέτος τα προβλήματα στις εξαγωγές προς Αίγυπτο είναι μεγαλύτερα επειδή η κυβέρνηση του Καΐρου αποφάσισε να επιβάλλει δασμό 10% επί των εισαγωγών φρούτων. Να θυμίσουμε ότι η Αίγυπτος είναι ο κυριότερος παραλήπτης των μήλων μας τα τελευταία χρόνια (66% των ελληνικών εξαγωγών).

Ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού «Ορεινά Κισσάβου» κ. Αντώνης Τσιάρας, τονίζει ότι «ξεκίνησε εδώ και μια εβδομάδα η συγκομιδή των μήλων στην περιοχή της Αγιάς. Η παραγωγή είναι σε καλά επίπεδα και δεν υπάρχουν προβλήματα ποιότητας. Υπάρχει όμως σοβαρό πρόβλημα εμπορικής διάθεσης λόγω των προβλημάτων με τις εξαγωγές μήλων στην Αίγυπτο.

Αν και ακόμη βρισκόμαστε στα πρώιμα Gala ήδη οι τιμές κυμαίνονται σε πολύ χαμηλά επίπεδα. Είναι η δεύτερη συνεχόμενη χρονιά που έχουμε πρόβλημα στις τιμές των μήλων και απειλείται η βιωσιμότητα των μηλοπαραγωγών. Για το πρόβλημα έχει προγραμματιστεί συνάντηση με την ηγεσία του ΥπΑΑΤ που επισκέπτεται την Λάρισα».

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Αγιάς «Κίσσαβος» κ. Γιώργος Ζέικος, τονίζει ότι «είμαστε στα μέσα της συγκομιδής των πρώιμων κόκκινων µήλων Gala στην περιοχή. Αν και υπήρξαν προβλήματα λόγω των καιρικών συνθηκών (βροχές, χαλάζια κ.α.) υπάρχει ποσότητα για την συγκεκριμένη ποικιλία. Τα προβλήματα με τις εξαγωγές μήλων στην Αίγυπτο έχουν δημιουργήσει μια μεγάλη αναστάτωση στους παραγωγούς. Είναι η δεύτερη καταστροφική χρονιά για την καλλιέργεια στην περιοχή.

Πέρσι οι παραγωγοί πούλησαν τα μήλα με τιμές από 17 έως 20 λεπτά το κιλό, όταν το κόστος ήταν από 37 έως 40 λεπτά. Φέτος τα δίνουν με ανοικτές τιμές και κανείς δεν γνωρίζει πως θα εξελιχθεί η κατάσταση. Πολλά χωράφια είναι εγκαταλελειμμένα γιατί οι παραγωγοί έχουν οφειλές και φεύγουν από την καλλιέργεια. Την Τετάρτη (23/8) θα συζητήσουμε το πρόβλημα με την ηγεσία του ΥπΑΑΤ, η οποία πάντως γνωρίζει το θέμα».

agrotypos.gr (Σταύρος Παϊσιάδης)