Κλειστόν…

Το γεγονός ότι η κυβέρνηση δεν κάλεσε τον περιφερειάρχη στο Μέγαρο Μαξίμου για την παρουσίαση του master plan των Ολλανδών για τη Θεσσαλία, δείχνει και τα όρια της συνεργασίας τους. Ο Κουρέτας χάλασε τον κόσμο (δικαίως) όταν έμαθε ότι τον απέκλεισαν. Ούτε αυτό άρεσε στην Αθήνα, που με τις μέχρι τώρα νομοθετικές της πρωτοβουλίες έδειξε ότι το κουμάντο στα μεγάλα έργα (και στα λεφτά) δεν θέλει να το μοιραστεί.
Ο Μητσοτάκης την επόμενη μέρα ματαίωσε την επίσκεψη που θα πραγματοποιούσε την προσεχή Δευτέρα στη Θεσσαλία, τυχαίο; Μπορεί.
Τους θεσσαλούς αγρότες και τους τοπικούς φορείς θα τους δει τελικά στο Μέγαρο Μαξίμου. Προφανώς χωρίς τον Κουρέτα …

Φούμαρα

Άρχισε να πωλείται στα φαρμακεία, από την Lavipharm, το πρώτο Ελληνικό σκεύασμα φαρμακευτικής κάνναβης από την μονάδα της της Tikun Olam στην Κορινθία.
Τι απέγιναν εκείνες οι περιλάλητες επενδύσεις στη Θεσσαλία για την κάνναβη;
Το χρήμα έρευσε άφθονο, δεξιά αριστερά, για αγορά γης και άδειες, αλλά τελικά δεν φύτρωσε ούτε κλώνος από κάνναβη. Ο ΣΥΡΙΖΑ άπλωσε τον τραχανά, η ΝΔ τον μάζεψε... Η μόνη καλλιέργεια του είδους που πραγματοποιείται στα μέρη μας είναι της κανονικής κάνναβης, αυτής για κάπνισμα…

# Ο Μαμάκος μπήκε με φόρα στην καθαριότητα, ευκαιρία να καθαριστεί και η Πινακοθήκη. Όποιος ανεβαίνει στο κτίριο από τις πλαϊνές σκάλες βλέπει μια μαυρίλα ετών να έχει ποτίσει τα λευκά μάρμαρα. Χρειάζεται σβούρα …


Εκτός εποχής

Το ΠαΣοΚ βγαίνει τραυματισμένο από την υπόθεση των ιδιωτικών πανεπιστημίων. Κάποιοι βουλευτές του θα αναγκαστούν να ψηφίσουν ενάντια σε όσα πιστεύουν για να μην διαγραφούν.
Ο πρόεδρός του Νίκος Ανδρουλάκης, συγχέει τον εκσυγχρονισμό με την αναπαλαίωση γράφει ο Κασιμάτης στα ΝΕΑ. Συνέπεια της αδυναμίας του αυτής είναι ότι στην τελευταία δημοσκόπηση που δημοσιεύτηκε ο ΣΥΡΙΖΑ ύστερα από μήνες κατάφερε να φτάσει το ΠΑΣΟΚ, το οποίο μέχρι εκείνη τη στιγμή πανηγύριζε ότι είναι «αξιωματική αντιπολίτευση στις δημοσκοπήσεις». Λογικό είναι, σημειώνει, διότι ο Κασσελάκης κάπως προσπαθεί να κινήσει τα πράγματα στο κόμμα του – το διαλύει βεβαίως, όμως κάτι διαφορετικό πάει να κάνει. Ο κραταιός πρόεδρος Νικόλας, αντιθέτως, προσπαθεί να πετύχει μια ακινησία με υλικά του 1980. Το έδειξε η θέση του κόμματος όχι μόνο στα ζητήματα των ιδιωτικών πανεπιστημίων αλλά και των απογευματινών χειρουργείων.
Τον ρόλο του εκσυγχρονιστικού ΠαΣοΚ τον έχουν εκχωρήσει στον Μητσοτάκη…

Όλη η Λάρισα μια απέραντη τσίκνα σήμερα. Τον γιορτινό τόνο θα δώσει ο Γιάννης Ζουγανέλης, στην κεντρική πλατεία


$ Οι Τυρναβίτες του καρναβαλιού σκέφτηκαν να καλέσουν στο μπουρανί της Καθαράς Δευτέρας τον Κασσελάκη με τον Τάϊλερ. Μεσολαβεί όμως η στράτευση του πρόεδρου του ΣΥΡΙΖΑ. Του χρόνου…

All inclusive …

Ακριβό κρίνεται το πακέτο των Ολλανδών (HVA Ιnternational) για τη θωράκιση της Θεσσαλίας που παρουσιάστηκε στην κυβέρνηση. Τα τέσσερα δις ευρώ δεν είναι εύκολο να βρεθούν, εντούτοις θα μπορούσαν κατανεμηθούν και να καταβληθούν σε χρόνο μέλλοντα.
«Είναι σαν να θέλετε να φτιάξετε ένα σπίτι και καλείτε έναν αρχιτέκτονα να σας κάνει μια πρόταση. Σας παραδίδει λοιπόν την πρότασή του, αλλά το αν θα προχωρήσετε στην υλοποίησή της είναι δική σας απόφαση», ανέφερε σχετικά στην «Καθημερινή» ο Μιλτιάδης Γκουζούρης, επικεφαλής των Ολλανδών εμπειρογνωμόνων.
Να σημειωθεί ότι το σχέδιο περιλαμβάνει πολλά τεχνικά κομμάτια που αφορούν στην αντιπλημμυρική οχύρωση των διαφόρων περιοχών, όπως επίσης και ένα σχέδιο στρατηγικής για την αγροτική παραγωγή, την κτηνοτροφία και τη σχετική βιομηχανία.
Από την άλλη όμως ότι πληρώσεις παίρνεις. Αν αφεθεί το πράγμα στην τύχη του, με τα γνωστά έργα – μπαλώματα, δεν αποκλείεται να ξοδέψουμε μερικά δις ευρώ κάνοντας στο τέλος μια τρύπα στο νερό

# Τον Απρίλιο θα επαναλειτουργήσει το Jumbo που βρίσκεται μεταξύ Καρδίτσας και Τρικάλων, στο Αγναντερό. Το κατάστημα υπέστη τεράστιες ζημιές στις πλημμύρες. Πέραν του ισογείου, στο υπόγειο υπήρχε εμπόρευμα που καταστράφηκε ολοσχερώς.

(ξε)μπάζωμα

«Φορτώσαμε περίπου 300 κυβικά χώμα (20 φορτηγά), τα οποία απομακρύναμε για να καθαρίσουμε τον χώρο», αναφέρει στην κατάθεσή του, στην πταισματοδίκη Λάρισας, ο εργολάβος με τα σκαπτικά μηχανήματα που κλήθηκε στον χώρο του σιδηροδρομικού δυστυχήματος των Τεμπών. Σωστά το περιέγραψε: «για να καθαρίσουμε τον χώρο»…

Μνήμες εμφυλίου

Θα μετακινηθεί από το μέσον της κεντρικής πλατείας των Τρικάλων το άγαλμα του στρατηγού του ΕΛΑΣ Στέφανου Σαράφη που για δεκαετίες αποτέλεσε σύμβολο του αδελφοκτόνου πολέμου. Θα βρει τη θέση του σε μια άκρη της νέας (ανακαινισμένης) πλατείας.
Στον Ελληνικό εμφύλιο χύθηκαν ποτάμια αίματος, χάθηκε ο ανθός μιας γενιάς, η χώρα καταστράφηκε. Τις συνέπειες του μακελειού η Ελληνική κοινωνία τις υφίσταται ακόμα και σήμερα. Όσο για τον Σαράφη υπήρξε αμφιλεγόμενη προσωπικότητα που λοιδορήθηκε και από αριστερούς.
*Ο Γεώργιος Καρτάλης, πολιτικός αρχηγός της ΕΚΚΑ, σε μία αποστροφή του λόγου του κατά το συνέδριο του Λιβάνου, αναφερόμενος στον Σαράφη, του είπε: «Ανηγορεύθης αρχιστράτηγος του ΕΛΑΣ δι΄ εμπτυσμού», υπονοώντας τις ταπεινωτικές συνθήκες προσχώρησής του.
*Απόσπασμα από την Wikipedia

@ Καναλάρχη από τον βορρά, ακούγεται ότι βολιδοσκοπεί η ΝΔ για το ψηφοδέλτιο των ευρωεκλογών. Είναι ένα ακόμα ανάχωμα προς τα δεξιά της όπου κάνει πάρτι ο Βελόπουλος. Άγνωστο πάντως αν θα υπάρξει γάμος…

Απλήρωτοι

Υπάρχει πολύς πόνος στον θεσσαλικό κάμπο. Η κυβέρνηση μονίμως εξαγγέλλει ότι θα δώσει αποζημιώσεις, ωστόσο λεφτά στους κατεστραμμένους του Daniel δεν ήρθαν. Πολλοί δεν μπορούν καν να σπείρουν, δεν υπάρχει ούτε πετρέλαιο για τα τρακτέρ.
Κάτι δεν πάει καλά. Φέτος καθυστερούν ακόμα και οι τακτικές επιδοτήσεις που άλλες χρονιές καταβάλλονταν στην ώρα τους. Μια λογική εξήγηση είναι ότι δεν υπάρχουν διαθέσιμα λεφτά. Αν υπήρχαν θα είχαν δοθεί…

@ Ανακοινώθηκε η πρόσληψη 18 φυλάκων για τη φύλαξη αρχαιοτήτων στη Λάρισα και άλλων 7 για τα Τρίκαλα. Ούτε στον Λούβρο …

By Kostas Tolis

*Για πληροφορίες, ιδέες, φωτογραφίες, ρουφιανές κ.λπ. στο tolis@kosmoslarissa.gr (εχεμύθεια δεδομένη)

Copyright Kosmos newspaper, Larissa