Mια «αχτίδα» αισιοδοξίας στους κατοίκους που έχουν πληγεί στην Θεσσαλία δίνει το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο.

Σύμφωνα με την ΕΡΤ, στις εκτιμήσεις του αναφέρει πως «σχετικά αναστρέψιμες σε σύντομο χρονικό διάστημα θα είναι οι αρνητικές επιδράσεις των πρόσφατων πλημμυρών στη Θεσσαλία στις καλλιεργήσιμες εκτάσεις εκτός από τις δενδρώδεις καλλιέργειες, ενώ οι κατεστραμμένες κτηνοτροφικές μονάδες μπορούν να δώσουν παραγωγή γάλακτος σε 15 μήνες».

Η εν λόγω εκτίμηση έγινε στην παρουσίαση δράσεων για την Θεσσαλία οι οποίες έγιναν από ομάδα 11 καθηγητών με επικεφαλής τον Πρύτανη Σπύρο Κιντζιο παρουσία του Υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Σταύρου Κελέτση.

Ωστόσο σε δυσκολότερη θέση είναι τα χωράφια στη λίμνη Κάρλα με τους ειδικούς να εφιστούν την προσοχή για την επιμόλυνση των ζωοτροφών με μυκοτοξινες .

Σύμφωνα με το Γεωπονικό, για να επανεκκινήσει η αγροτική παραγωγή στη Θεσσαλία θα πρέπει να γίνουν διάφορα έργα μεταξύ άλλων αποκατάσταση λειτουργίας των αποστραγγιστικών έργων, άμεση ενίσχυση με μηχανολογικό εξοπλισμό, ταχύτατη πρόσβαση στη χρηματοδότηση από το κράτος και το τραπεζικό σύστημα, αποκατάσταση των μεταποιητικων μονάδων (εκκοκιστήρια).

Το Πανεπιστήμιο αναφέρει επίσης πως «η σπορά των σιτηρών στο τέλος Νοεμβρίου θα μπορέσει να γίνει κανονικά στις περισσότερες εκτάσεις καθώς και για τις καλλιέργειες της Άνοιξης όπως βαμβάκι».

Η ζωική παραγωγή που έχει χάσει πάνω από 100 χιλιάδες ζώα μπορεί να επανακάμψει σε περίπου 8 μήνες για τα χοιρινά και σε 15 μήνες για τα αιγοπρόβατα.

newsbreak.gr