Οι βροχοπτώσεις Μαΐου και Ιουνίου έφεραν ζημιές από τον περονόσπορο στην βιομηχανική τομάτα σε περιοχές της Λάρισας.

Όπως δηλώνει στον ΑγροΤύπο ο κ. Αστέριος Σαπουνάς, Γενικός Διευθυντής στον Α.Σ. ΘΕΣΤΟ, «φέτος αναμέναμε μια καλή παραγωγή βιομηχανικής ντομάτας. Τα προβλήματα όμως λόγω των καιρικών συνθηκών δημιούργησαν ζημιές από τον περονόσπορο σε συγκεκριμένες περιοχές της Λάρισας, με αποτέλεσμα να έχουμε ποσοτικά και ποιοτικά προβλήματα.

Ο ΕΛΓΑ δεν αποζημιώνει τις ζημιές και θα πρέπει να βρεθεί τρόπος για την καταγραφή τους ώστε να μπορέσουν να αποζημιωθούν οι παραγωγοί.

Η καλλιέργεια της βιομηχανικής τομάτας αποτελεί μια δυναμική καλλιέργεια, σημαντική για την οικονομία της ευρύτερης περιοχής της Λάρισας και για πολλούς παραγωγούς την κύρια πηγή εισοδήματός τους.

Τα τελευταία χρόνια μετά από μια περίοδο ύφεσης για την καλλιέργεια, η ζήτηση αυξήθηκε λόγω της διατροφικής κρίσης και οι καλές τιμές του προϊόντος ώθησαν αρκετούς παραγωγούς να ασχοληθούν με την καλλιέργειά της. Αποτέλεσμα ήταν τη φετινή καλλιεργητική περίοδο να παρατηρηθεί μια αύξηση περίπου 30% συγκριτικά με το 2022 και οι καλλιεργούμενες εκτάσεις, μόνο για το νομό Λάρισας, να διαμορφώνονται περί τα 25-26 χιλ. στρέμματα.

Η καλλιέργειά της ξεκινάει συνηθώς από αρχές Απριλίου και συνεχίζεται μέχρι το δεύτερο δεκαήμερο του Μαΐου, ανάλογα πάντα με το σχεδιασμό που καθορίζουν οι βιομηχανίες για την ομαλή παραλαβή του προϊόντος την περίοδο συγκομιδής και διαχείρισης τους από αυτές (κλιμάκωση συγκομιδής).

Την φετινή καλλιεργητική περίοδο και ιδιαίτερα από τα τέλη Μαρτίου και μετά, επικράτησαν πρωτόγνωρες κλιματολογικές συνθήκες. Μετά από έναν ήπιο χειμώνα ακολούθησαν οι όψιμοι παγετοί του Μαρτίου και μέχρι τώρα επικράτησε ένας συνδυασμός χαμηλών για τη εποχή θερμοκρασιών και παρατεταμένων βροχοπτώσεων. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο Απρίλιος ήταν ο πιο κρύος μήνας των τελευταίων 25 χρόνων, με μέση ημερήσια θερμοκρασία χαμηλότερη κατά 1,50 C για το νομό Λάρισας συγκριτικά με τους αντίστοιχους μήνες των προηγούμενων χρόνων.

Ο παραπάνω συνδυασμός (παρατεταμένων βροχοπτώσεων – θερμοκρασιών) κατέστησαν την καλλιέργεια της βιομ. τομάτας ευάλωτη και δημιούργησαν προβλήματα από νωρίς γι΄ αυτή. Οι πρώιμες φυτεύσεις καθηλώθηκαν, δημιουργήθηκαν ευνοϊκές συνθήκες για ανάπτυξη ασθενειών και η αδυναμία έγκαιρης φυτοπροστασίας λόγω αδυναμίας πρόσβασης στα χωράφια είχαν σαν αποτέλεσμα την ανάπτυξη διαφόρων ασθενειών από τα αρχικά στάδια των καλλιεργειών. Ανάλογη όμως ήταν η τύχη και των υπολοίπων φυτεύσεων (μεσοπρώιμων και όψιμων). Ταυτόχρονα λόγω των δυσμενών συνθηκών το δέσιμο στις πρώιμες φυτεύσεις είναι μειωμένο και η συνολική εμφάνιση των καλλιεργειών συνομολογούν την καθυστέρηση των καλλιεργειών.

Θα το επαναλάβουμε για να γίνει απόλυτα κατανοητό: Ζήσαμε καιρικές συνθήκες πρωτόγνωρες όχι μόνον για την ένταση τους αλλά και για τη διάρκειά τους. Οι παρατεταμένες βροχοπτώσεις, η πολύ υψηλή ατμοσφαιρική υγρασία και οι χαμηλές θερμοκρασίες δημιούργησαν συνθήκες ιδανικές για την επιδρομή κυρίως του περονόσπορου αλλά και άλλων ασθενειών. Οι παραγωγοί από την πλευρά τους κάνανε όποτε τους επέτρεπε ο καιρός συνεχείς και επαναλαμβανόμενους ψεκασμούς, το αποτέλεσμα όμως ήταν μηδενικό γιατί τα καιρικά φαινόμενα ήταν με το μέρος των ασθενειών.

Τώρα ερχόμαστε να αντιμετωπίσουμε καταστροφές που δεν καλύπτει ο υφιστάμενος (και παρωχημένος επαναλαμβάνουμε για μια ακόμη φορά…) Κανονισμός αποζημιώσεων του ΕΛΓΑ, αλλά μπορούν να καλυφθούν με την ενεργοποίηση του μηχανισμού αντιμετώπισης εκτάκτων αναγκών. Η χώρα μας θα πρέπει να κινηθεί γρήγορα και στοχευμένα ώστε να βρεθούν οι πόροι για να καλυφθούν οι καταστροφές.

Αυτό που πρέπει να προσέξουμε όλοι μας είναι η εξασφάλιση των χρημάτων και η απόδοση των αποζημιώσεων να είναι ανάλογη των πραγματικών καταστροφών και αυτό θα γίνει μόνον με δίκαιες και σωστές εκτιμήσεις. Θα πρέπει να καταλάβουμε ότι υπήρξε πανδημία περονόσπορου σε όλη τη χώρα και τα αποτελέσματα θα είναι σε λίγο εμφανή όχι μόνον στους αγρότες αλλά και στις τοπικές οικονομίες και στην οικονομία της χώρας.

Αν αναλογιστούμε το ήδη αυξημένο κόστος παραγωγής, με τις επιπλέον επεμβάσεις που οφείλουν να κάνουν οι παραγωγοί για να κρατήσουν σε παραγωγική κατάσταση τις καλλιέργειές τους και το χρονικό διάστημα που απαιτείται μέχρι την ολοκλήρωση των καλλιεργειών και τη συγκομιδή του προϊόντος, αντιλαμβανόμαστε όλοι μας την αβεβαιότητα και την ανησυχία που επικρατεί στη τάξη των παραγωγών. Λαμβάνοντας υπόψιν τα παραπάνω και αφουγκραζόμενοι την απόγνωση των παραγωγών, θα θέλαμε να δείτε από κοντά το πρόβλημα και τις δυνατότητες επίλυσής του».

agrotypos.gr