Οι κ. Αθ. Τζιαφάλιας και Δημ. Καραγκούνης μετά την επιτυχημένη έκδοση του βιβλίου τους με τίτλο «Αρχαίο Θέατρο Λάρισας – Τα μάρμαρα μιλούν» ολοκλήρωσαν την συγγραφή ενός ακόμα έργου. Το νέο τους σύγγραμμα για την πληρέστερη ενημέρωση των αναγνωστών αποφασίστηκε να κυκλοφορήσει σε τέσσερις πολυτελείς σκληρόδετους τόμους 450 σελίδων ο καθένας με τίτλο «Αρχαίο Θέατρο Λάρισας – Η αποκάλυψη».

Ο πρώτος τόμος εμπεριέχει μια σύντομη περιγραφή της αρχαίας πόλης της Λάρισας και των μνημείων της, κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στο Αρχαίο Θέατρο. Εν συνεχεία ακολουθεί εμπεριστατωμένη βιβλιογραφική έρευνα που στόχο έχει όλες τις αναφορές γύρω από το μεγαλοπρεπές αυτό μνημείο, παραθέτοντας για πρώτη φορά στοιχεία από αφηγήσεις περιηγητών, αρχειακό υλικό τύπου, περιγραφές και κάθε άλλο στοιχείο που αφορά το μνημείο καθώς και τον λόφο της Ακρόπολης. Οι παραπάνω αναφορές δίνουν την εικόνα του ευρύτερου χώρου του μνημείου αλλά και χρήσιμες πληροφορίες γύρω από αυτό.

Στον πρώτο τόμο φιλοξενούνται αφηγήσεις των περιηγητών ενώ παρουσιάζονται οι αναφορές από τα πρωτότυπα βιβλία με ιδιαίτερη έμφαση μέχρι το έτος 1910. Εν συνεχεία και πάντα στον πρώτο τόμο φιλοξενείται η περίοδος 1911-1985 με πλήθος εγγράφων, περιγραφών, σχεδίων, φωτογραφιών και αρχείων που βγαίνουν για πρώτη φορά στο φως περιγράφοντας με πλήρη λεπτομέρεια τις διαδικασίες αποκάλυψης του μνημείου με τον πλέον εμπεριστατωμένο τρόπο.

Ο επόμενος τόμος είναι αφιερωμένος στην χρονική περίοδο 1986-1998. Στην περίοδο αυτή κυρίαρχο ρόλο καταλαμβάνουν οι απαλλοτριώσεις, οι δυσκολίες, οι κατεδαφίσεις, ενώ το μνημείο αρχίζει σιγά σιγά να αποκαλύπτεται.

Η επιμέλεια και των δύο αυτών τόμων έχει ήδη ολοκληρωθεί, ενώ από την πλευρά των συγγραφέων έχουν δοθεί για επιμέλεια και οι επόμενοι δύο τόμοι.

Ο τρίτος τόμος αναφέρεται στην χρονική περίοδο 1999-2009 όπου και πάλι κυρίαρχο ρόλο έχουν οι απαλλοτριώσεις των ακινήτων, οι κατεδαφίσεις και οι απομάκρυνση των κρημνισμάτων. Παράλληλα προχωρά το ανασκαφικό έργο και το μνημείο αρχίζει να ανακτά μορφή.

Ο τέταρτος τόμος αναφέρεται στην χρονική περίοδο 2010-2022 όπου μετά και από τις τελευταίες κατεδαφίσεις και μια σειρά εργασιών για την ανάδειξη, συντήρηση και αποκατάσταση του μνημείου δίνει σε αυτό την σημερινή τελική μορφή του.