Την απόφασή του να μην ανεχθεί παιχνίδια στην πλάτη των αγροτών και στη λειτουργία του ΟΠΕΚΕΠΕ να υπάρξει διαφάνεια και εσωτερικός έλεγχος, επανέλαβε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Λευτέρης Αυγενάκης, σε ευρείες συσκέψεις με εκπροσώπους αγροτικών φορέων, που έγιναν διαδοχικά στο κτίριο της Περιφέρειας στη Λάρισα και στο Δημαρχείο της Καρδίτσας.

Στη σύσκεψη μετείχαν ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας, Κώστας Αγοραστός, οι Βουλευτές Λάρισας, Χρ. Κέλλας, Χρ. Καπετάνος, Μάξιμος Χαρακόπουλος, οι βουλευτές Καρδίτσας, Γιώργος Κωτσός, Ασημίνα Σκόνδρα και Αριστοτέλης Σπάνιας, οι Γενικοί Γραμματείς του ΥΠΑΑΤ, Γιώργος Στρατάκος, Κώστας Μπαγινέτας και Δημήτρης Παπαγιαννίδης, ο πρόεδρος του ΕΛΓΑ, Ανδρέας Λυκουρέντζος και ο Δήμαρχος Καρδίτσας, Βασίλης Τσιάκος.

Αναφερόμενος στις προτεραιότητες του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Λευτέρης Αυγενάκης, επικεντρώθηκε σε τέσσερα σημεία:

Ως πρώτη προτεραιότητα ανέφερε την αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ, που θα δώσει τη δυνατότητα κάλυψης νέων κινδύνων, αλλά θα δημιουργήσει και νέους κανόνες και νέα πεδία επιλογής για ασφαλιστική κάλυψη. Η αλλαγή δεσμεύθηκε ότι θα γίνει με διάλογο με τους εμπλεκομένους, ζήτησε προτάσεις από τους εκπροσώπους συνεταιρισμών και με κατηγορηματικότητα δήλωσε ότι θα παραμείνει δημόσιος ο χαρακτήρας λειτουργίας του ΕΛΓΑ.

Δεύτερη προτεραιότητα για το ΥΠΑΑΤ είναι η μεταρρύθμιση στον ΟΠΕΚΕΠΕ ώστε να λειτουργεί με μεγαλύτερη ταχύτητα προσφέροντας διαφάνεια και δικαιοσύνη στους παραγωγούς. Ο υπουργός τάχθηκε κατά οποιασδήποτε μονοπωλιακής αντίληψης και τόνισε ότι είναι αποφασισμένος να υλοποιήσει την εντολή του πρωθυπουργού και να «σπάσει αυγά». Όπως είπε «Φθάσαμε στο σημείο μηδέν. Η παλιά νοοτροπία οδήγησε σε λάθος δρόμους. Ο καθένας από τους εμπλεκόμενους έχει τη δική του ευθύνη. Παιχνιδάκια στην πλάτη των αγροτών δεν θα επιτρέψω να γίνουν», τόνισε, επισημαίνοντας ότι θα υπάρχει σε όλα διαφάνεια και εσωτερικός έλεγχος.

Τρίτη προτεραιότητα είναι η αντιμετώπιση των συνεπειών της κλιματικής κρίσης. Αναφέρθηκε στο ζήτημα της διαχείρισης των υδάτινων πόρων, υπενθυμίζοντας ότι η Θεσσαλία έχει μεγάλο μερίδιο στο πρόγραμμα «Ύδωρ 2.0» προϋπολογισμού 4 δις ευρώ, ενώ από τα έξι μεγάλα έργα που γίνονται μέσω ΣΔΙΤ, τα δύο εκτελούνται στη Θεσσαλία.

«Δεν είμαστε εμείς κι εσείς. Είμαστε εμείς. Είμαστε στην ίδια πλευρά της όχθης» τόνισε ο Λευτέρης Αυγενάκης επισημαίνοντας την ανάγκη συνεργασίας, ενώ αναφέρθηκε και στην ανάγκη αλλαγής του καθεστώτος λειτουργίας των ΓΟΕΒ- ΤΟΕΒ, που χρονολογείται από τη δεκαετία του 1950. Επίσης ο υπουργός υπενθύμισε ότι με πρωτοβουλία της Κυβέρνησης Μητσοτάκη για την αποζημίωση για έκτακτα φαινόμενα άλλαξε ο κανονισμός που αφορά στην Κρατική Αρωγή, με αποτέλεσμα πλέον οι πληγέντες να αποζημιώνονται μέσα σε λίγους μήνες και όχι σε τρία ή τέσσερα χρόνια.

Τέταρτη προτεραιότητα για τον ΥπΑΑΤ είναι η επίτευξη του στόχου για την είσοδο 60.000 νέων στον πρωτογενή τομέα προσφέροντας κίνητρα και κάνοντας πιο ελκυστικό το αγροτικό επάγγελμα. Προς την κατεύθυνση αυτή θύμισε ότι κινήθηκε και η πρώτη απόφαση που έλαβε για ένταξη περίπου 2.100 επιλαχόντων στο πρόγραμμα Νέων Αγροτών ενισχύοντας τον προϋπολογισμό του προγράμματος κατά 77 εκατ. ευρώ.

Ο Λευτέρης Αυγενάκης κάλεσε και πάλι τους αγρότες να αντιμετωπίζουν το υπουργείο ως υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και όχι ως υπουργείο επιδοτήσεων. Είπε ότι βρίσκεται σε συνεννόηση με την Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων για να ανοίξουν τμήματα αγροτών, εξέλιξη που θα βοηθήσει τους παραγωγούς γιατί θα τους προσφέρει γνώση και ενημέρωση.

Τέλος αναφερόμενος στο ζήτημα της ακαρπίας της ελιάς είπε ότι, σε συνεννόηση και με τις άλλες μεσογειακές χώρες που αντιμετωπίζουν αντίστοιχο πρόβλημα, θα θέσει το ζήτημα στην επόμενη Σύνοδο υπουργών Γεωργίας στις Βρυξέλλες, καθώς το πρόβλημα είναι μεγάλο αλλά και γιατί δεν υπάρχει πρόβλεψη κάλυψής του από τον ΕΛΓΑ.

Κώστας  Αγοραστός: Η Περιφέρεια Θεσσαλίας στηρίζει τον αγροτικό τομέα με 239.200 έργα συνολικού προϋπολογισμού άνω των 2 δις €.

Ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας, Κώστας Αγοραστός στις εισηγήσεις του αναφέρθηκε στην ανάγκη άμεσης καταβολής αποζημιώσεων στους πυρόπληκτους παραγωγούς, αλλά και σε όλους όσοι έχουν πληγεί από την κλιματική κρίση, κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στις ζημιές του περονόσπορου και της ακαρπίας.

Ζήτησε επίσπευση των διαδικασιών ένταξης έργων νερού στο πρόγραμμα Ύδωρ 2.0. Τόνισε πως, ενόψει της τροποποίησης της νέας ΚΑΠ, η Περιφέρεια είναι έτοιμη να καταθέσει συγκεκριμένες προτάσεις για τη ζωική και φυτική παραγωγή και ιδιαίτερα για τα οικολογικά σχήματα. Αναφέρθηκε στην ανάγκη αλλαγής του Κανονισμού του ΕΛΓΑ, ταχύτερης λειτουργίας του ΟΠΕΚΕΠΕ και τήρηση του χρονοδιαγράμματος των πληρωμών και ενίσχυσης των κτηνιατρικών υπηρεσιών με προσωπικό.

Ακόμη ο Κ. Αγοραστός υπενθύμισε ότι «στη Θεσσαλία εξελίσσεται ένα από τα μεγαλύτερα αγροτικά προγράμματα στη χώρα, καθώς είμαστε ένα με τους ανθρώπους της παραγωγής, γιατί χωρίς παραγωγή δεν υπάρχει ζωή.

Η Περιφέρεια Θεσσαλίας στηρίζει τον αγροτικό τομέα σήμερα με 239.200 έργα συνολικού προϋπολογισμού 2 δις €, προγράμματα και δράσεις όπως Σχέδια Βελτίωσης, Νέους Γεωργούς, ανάπτυξη μικρών εκμεταλλεύσεων, επενδύσεις μεταποίησης και εμπορίας, προγράμματα Leader, πιστοποιήσεις αγροτικών προϊόντων, βιολογική γεωργία και κτηνοτροφία, συμμετοχή σε διεθνείς εκθέσεις, πρόγραμμα περισυλλογής κενών συσκευασιών, πρόγραμμα περισυλλογής νεκρών ζώων, πρόγραμμα ΤΥΤΩ, Διαχειριστικά Σχέδια Βόσκησης, Φράγματα, Λιμνοδεξαμενές, Ταμιευτήρες, υπόγειοι αγωγοί άρδευσης, αρδευτικά δίκτυα στην λίμνη Κάρλα, εκσυγχρονισμός γεωτρήσεων, συστήματα εξοικονόμησης ενέργειας και νερού, αγροτικός εξηλεκτρισμός, αγροτική οδοποιία, έργα αναδασμού και αλιευτικά καταφύγια».