Στη μείωση του κόστους για το κράτος και τα ασφαλιστικά ταμεία που έχουν οι ασθενείς με αγγειακά εγκεφαλικά επεισόδια, στοχεύει το σχέδιο νόμου του Υπ. Υγείας που συζητείται στην Ολομέλεια της Βουλής με τίτλο «Εθνικό Δίκτυο Μονάδων Αυξημένης Φροντίδας (ΜΑΦ) για την αντιμετώπιση ασθενών με αγγειακά - εγκεφαλικά επεισόδια», ανέφερε μεταξύ άλλων ο Γιώργος Λαμπρούλης βουλευτής του ΚΚΕ παρεμβαίνοντας στη συζήτηση σήμερα.

Το σχέδιο νόμου, προβλέπει τη δημιουργία μόλις 19 ΜΑΦ σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, αριθμός που είναι πολύ πίσω από τις πραγματικές ανάγκες του πληθυσμού και όλης της χώρας, σε σύγκριση με τις αντικειμενικές δυνατότητες της επιστήμης και της τεχνολογίας.

Κανονικά, σημείωσε, ο Γ. Λαμπρούλης θα έπρεπε να υπάρχει ΜΑΦ σε κάθε νοσοκομείο της χώρας, στελεχωμένο και εξοπλισμένο. Αντίθετα το νομοσχέδιο αναφέρει ότι οι νέες ΜΑΦ, θα στελεχωθούν με μετακινήσεις προσωπικού από άλλα τμήματα και κλινικές, κατά την πάγια τακτική της κυβέρνησης με τα μπαλώματα.

Οσον αφορά τον τομέα της αποκατάστασης, σημείωσε πως ήδη έχει αφεθεί εξ' ολοκλήρου στον ιδιωτικό τομέα αφού αποτελεί τεράστια πηγή εσόδων και κερδών ενώ στο σχέδιο νόμου δεν προβλέπεται τίποτα για την αύξηση των δημόσιων δομών αποκατάστασης πανελλαδικά.

Εάν ήθελε, η σημερινή και οι προηγούμενες κυβερνήσεις θα λάμβαναν μέτρα για την πρόληψη, θεραπεία και αποκατάσταση των ασθενών με εγκεφαλικά επεισόδια με την ανάπτυξη υποδομών πανελλαδικά, την πλήρη στελέχωσή τους, τον εξοπλισμό τους και την πλήρη και δωρεάν παροχή υπηρεσιών που απαιτούνται σε όλες τις φάσεις της ασθένειας, υπογράμμισε ο βουλευτής του ΚΚΕ, αναφέροντας πως το Κόμμα θα ψηφίσει «παρών».

Ο Γ. Λαμπρούλης πρόσθεσε, πως το ένα νοσοκομείο μετά το άλλο καταρρέουν, ως αποτέλεσμα της υποβάθμισης και της πολιτικής ιδιωτικοποίησης των δημόσιων μονάδων υγείας. Αυτή η πολιτική φέρνει κλείσιμο χειρουργικών μονάδων, αναβολή εξετάσεων, παραπομπή ασθενών σε ιδιωτικά εργαστήρια ενώ το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, εξαιτίας των τεράστιων ελλείψεων, τρέχει εξουθενωμένο να καλύψει τις ανάγκες.

Υπογράμμισε ότι από αυτή την κατάσταση που επικρατεί στην Υγεία, ο μόνος κερδισμένος είναι οι μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι που δραστηριοποιούνται στο συγκεκριμένο τομέα, που κερδίζουν νέα πελατεία από τα δημόσια νοσοκομεία αλλά και από τις μπίζνες τους μέσα στα κρατικά νοσοκομεία με συμβάσεις, εργολαβίες κλπ, στο όνομα της αντιμετώπισης της επείγουσας κατάστασης.

Αυτή την πολιτική εφαρμόζει η σημερινή αλλά και οι προηγούμενες κυβερνήσεις που αντιμετωπίζουν την υγεία ως εμπόρευμα με το κράτος να αναλαμβάνει το ρόλο του τροχονόμου μέσα κι έξω από τα νοσοκομεία για να μοιράζει την πίτα των κερδών, σημείωσε χαρακτηριστικά.

Αναφερόμενος στις προσλήψεις που ανακοινώνει η κυβέρνηση, κατήγγειλε ότι είναι «σταγόνα στον ωκεανό» μπροστά στις ανάγκες που υπάρχουν στα νοσηλευτικά ιδρύματα καθώς δεν καλύπτουν ούτε τα κενά που προκύπτουν από τις συνταξιοδοτήσεις του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού.

Κατήγγειλε ακόμα τις μετακινήσεις – μπαλώματα που εφαρμόζει η κυβέρνηση, που τελικά δημιουργούν μεγαλύτερα προβλήματα από αυτά που υποτίθεται πως λύνουν.

Η απάντηση στην πολιτική που θυσιάζει τις ανάγκες του λαού στα συμφέροντα των λίγων, δεν μπορεί να είναι άλλη από την ένταση της οργανωμένης, συλλογικής δράσης, υπογράμμισε ο Γ. Λαμπρούλης.