Νίκος Λυγερός 

Eπειδή ασχολούμαστε πολύ με τη λωρίδα της Γάζας αυτή την περίοδο, είναι καλό να έχουμε στο μυαλό μας και το θέμα των ενεργειακών. Πρέπει να ξέρουμε, ας πούμε, ότι από το 1999 η British Gaz είναι στην περιοχή της ΑΟΖ της λωρίδας της Γάζας και ουσιαστικά ανακάλυψε ένα κοίτασμα το 2000. Πρέπει να καταλάβουμε ότι αυτό είναι πολύ σημαντικό γιατί μιλάμε βέβαια για μία τάξη μεγέθους που είναι τρισεκατομμύρια κυβικά πόδια. Άρα όταν το καταλαβαίνουμε αυτό, το πρώτο ερώτημα είναι γιατί δεν γίνεται τίποτα, ειδικά για τη Γάζα.

Στην πραγματικότητα γίνεται. Ακόμα και τον Ιούνιο αποφάσισαν να κάνουν νέες γεωτρήσεις, είχαν κάνει ήδη δύο εκείνη την περίοδο, ουσιαστικά ήταν και το πλαίσιο Όσλο που είχε διευκολύνει τα πράγματα. Στην πραγματικότητα καταλαβαίνουμε ότι από τότε που η τρομοκρατική οργάνωση Χαμάς, δηλαδή το 2006, που παίζει έναν ρόλο κυρίαρχο στη λωρίδα της Γάζας, δεν έγινε καμία προώθηση αυτών των θεμάτων και πολύ απλά, τώρα το καταλαβαίνουμε, είναι ότι δεν υπάρχει λόγος να βοηθήσουν τον παλαιστινιακό λαό, αυτό που θέλουν είναι να είναι εξαρτημένος από την οργάνωση.

Αν το σκεφτούμε ότι φέτος τον Ιούνιο, το Ισραήλ είχε πει ότι όντως πρέπει να συνεχιστεί αυτή η προσπάθεια και να έχει η Γάζα το δικό της φυσικό αέριο, καταλαβαίνουμε ότι υπάρχει ένα πρόβλημα μη κατανόησης με τα τωρινά δεδομένα.

Αυτό που γίνεται τώρα είναι ότι η Αμερική έχει πει με έναν πολύ ξεκάθαρο τρόπο ότι αυτό το φυσικό αέριο ανήκει στον παλαιστινιακό λαό, κατά συνέπεια ξέρει ότι θα συμφωνήσει και το Ισραήλ για να μπορεί να το αξιοποιεί η λωρίδα της Γάζας και τώρα που θα πάμε σε μία αποκλιμάκωση, όταν τελειώσει αυτή η κρίση, για να είναι και πιο σταθερή η περιοχή, σίγουρα θα υπάρχει η αξιοποίηση από την πλευρά της Γάζας.

Θα είναι και αυτό μία νίκη εναντίον της εξάρτησης της τρομοκρατικής οργάνωσης της Χαμάς, γιατί πολύ απλά ο παλαιστινιακός λαός θα μπορεί να ζει με αυτές τις απολαβές χωρίς να περιμένει να τον τροφοδοτεί η Χαμάς μέσω του Κατάρ και του Ιράν και να είναι εντελώς εξαρτημένος από τη θέλησή της.