Η θλίψη των γιορτών είναι πλέον μια διαδεδομένη κατάσταση που ταλαιπωρεί αρκετούς ανθρώπους, όπως και αρκετά άλλα ψυχολογικά προβλήματα που στις μέρες μας μοιάζουν περισσότερα από ποτέ. Υπάρχουν όμως λύσεις και η online ψυχοθεραπεία είναι μία από αυτές.
Μήπως βλέποντας τα πολύχρωμα φωτάκια των Χριστουγέννων που ανάβουν χαρούμενα στους δρόμους και στα σπίτια, εσύ νιώθεις ένα σφίξιμο στην καρδιά; Μια αδιόρατη θλίψη, μια απροθυμία να εμπλακείς στο γιορτινό κλίμα, ένα διάχυτο άγχος για όσα επιβάλλεται να κάνεις, αλλά δεν μπορείς;

Αν η παραπάνω περιγραφή σού θυμίζει τη διάθεσή σου στις γιορτές, τότε πιθανότατα έχεις κι εσύ τη θλίψη των γιορτών, μια καταθλιπτική κατάσταση που επηρεάζει σχεδόν το 30% των ανθρώπων, σύμφωνα με στοιχεία της Αμερικανικής Ψυχολογικής Ένωσης.

Τι ακριβώς είναι η θλίψη των γιορτών
Δεν είναι όμως μόνο το αίσθημα μελαγχολίας, που χαρακτηρίζει αυτή την κατάσταση. Άλλοτε είναι μια διάχυτη δυσφορία, άλλοτε η ευερεθιστότητα, πότε μια έντονη ψυχική κόπωση και πότε το άγχος μπορεί να κάνουν αυτή την περίοδο πραγματικά δύσκολη.

Το φαινόμενο είναι πολύ συχνό πλέον και δεν χρειάζεται να ανησυχείς. Χρειάζεται όμως να ξέρεις πώς και γιατί νιώθεις έτσι και στη συνέχεια να αναζητήσεις τρόπους για να βοηθήσεις τον εαυτό σου να αισθανθεί καλύτερα.

Η γενική εικόνα είναι απλή: κάτω από τη λάμψη των γιορτών, το οποιοδήποτε αρνητικό συναίσθημα μεγεθύνεται. Έτσι λοιπόν, αν μέχρι τώρα ένιωθες άσχημα για την οικονομική σου κατάσταση παραδείγματος χάριν, τα Χριστούγεννα θα νιώσεις χειρότερα.

Βλέπεις, αυτή η εποχή του χρόνου είναι συνυφασμένη με την υπερκατανάλωση και οι περισσότεροι πιστεύουμε ότι θα περάσουμε καλά, κάνοντας διάφορα πράγματα που απαιτούν γεμάτο πορτοφόλι.

Για ποιους λόγους μπορεί να νιώθεις έτσι;
Το ίδιο συμβαίνει και με τη μοναξιά. Είτε τη νιώθεις για ρεαλιστικούς λόγους, είτε πρόκειται για μια δική σου αίσθηση, τα Χριστούγεννα την εντείνουν. Είναι η εποχή του χρόνου που οι γύρω σου βρίσκονται με αγαπημένα πρόσωπα, κάνουν ταξίδια ή απλώς περνάνε μαζί τον χρόνο τους.

Αυτές τις μέρες είναι αναπόφευκτες και οι αναμνήσεις. Είτε θυμάσαι τα παλιότερα Χριστούγεννα με νοσταλγία, επειδή ήσουν μαζί με πολύ αγαπημένα πρόσωπα, τα οποία δεν υπάρχουν τώρα στη ζωή σου, είτε τα έχεις συνδυάσει με δυσάρεστες εμπειρίες και οικογενειακές συγκρούσεις, το αποτέλεσμα είναι το ίδιο.

Οικογενειακές συγκεντρώσεις με ανθρώπους που δεν συμπαθούσες, εξορμήσεις σε εξοχικά ή χωριά που δεν σου άρεσαν, τυπικότητες που σε καταπίεζαν, βγαίνουν στην επιφάνεια καθώς εσύ νιώθεις ότι θέλεις να τρέξεις να κρυφτείς μακριά από όλους και όλα.

Δεν αποκλείεται βέβαια στο δικό σου βιβλίο της ζωής, τα πράγματα να γίνονταν με τελείως αντίθετο τρόπο από αυτό που συνηθίζεται αυτές τις μέρες: ο Άγιος Βασίλης δεν ερχόταν ποτέ, δώρα δεν ανταλλάσσονταν, οι άνθρωποι γύρω σου δεν έδειχναν χαρά, ούτε καλοσύνη και το γιορτινό πνεύμα ήταν απόν.

Ακόμη όμως και τίποτε από τα παραπάνω να μην υποδεικνύει τον λόγο που νιώθεις αντίθετος/η στο κλίμα των γιορτών, η ένταση των ημερών που προηγούνται, η καταπίεση του να τα προλάβεις όλα, καθώς τα ημερολόγια μετράνε αντίστροφα για τα Χριστούγεννα, μαζί με τις υψηλές προσδοκίες που υποσυνείδητα έχεις υιοθετήσει, είναι αρκετά για να σε εξουθενώσουν.

Οι υψηλές προσδοκίες άλλωστε είναι το βασικό συστατικό κάθε περιόδου χαλάρωσης και διακοπών. Οι μέρες των γιορτών νιώθουμε ότι πρέπει να είναι χαρούμενες, λαμπερές, μοιάζει να είμαστε υποχρεωμένοι να περάσουμε καλά και αυτό είτε το θέλουμε είτε όχι αποτελεί ένα μεγάλο βάρος για την ψυχολογία μας.

Ήρθε η ώρα να λάβεις τα μέτρα σου
Ποιος όμως θα υπαγορεύσει στον άλλο πότε και πώς θα περάσει όμορφα; Μπορεί αυτά τα Χριστούγεννα εσύ και οι δικοί σου να αντιμετωπίζετε μια δυσκολία. Μπορεί απλώς να μην σου αρέσει ο τρόπος που οι άλλοι διασκεδάζουν. Αν νιώθεις ότι εγκλωβίζεσαι στην εικόνα και στις αυστηρές προσδοκίες του πώς θα έπρεπε να είσαι, ήρθε η ώρα να λάβεις τα μέτρα σου.

Αν πάλι είσαι εγκλωβισμένος μέσα σε ένα αυτοκίνητο στην ασφυκτική κίνηση της πόλης για να ψωνίσεις δώρα, να πας στο κομμωτήριο και να προλάβεις όλες τις «υποχρεώσεις» σου, καλύτερα να σταματήσεις.

Μία από τις πιο σίγουρες «συνταγές» για να μην είσαι καλά στις γιορτές είναι να θεωρήσεις ότι οφείλεις να νιώθεις όπως επιτάσσουν οι κοινωνικές συνθήκες. Ότι οφείλεις να κάνεις όσα κάνουν όλοι οι άλλοι.

Αν πάλι απέναντι σε όλα αυτά νιώθεις αδύναμος/η, αν αισθάνεσαι ότι δεν μπορείς να τα αντιμετωπίσεις ή αν καταλαβαίνεις ότι κάτι προϋπάρχει στις σκέψεις σου που δυσχεραίνει την κατάσταση, το να αναζητήσεις βοήθεια από κάποιον ειδικό είναι ίσως το καλύτερο και ουσιαστικότερο δώρο που μπορείς να κάνεις στον εαυτό σου.

ow.gr