Στους άμεσα ωφελούμενους, τους ογκολογικούς ασθενείς, ανακοίνωσαν, ο Διοικητής Γρηγόρης Βλαχάκης και τα μέλη του Δ.Σ. του Γενικού Νοσοκομείου Λάρισας, το νέο Στοματολογικό - Οδοντιατρικό Ιατρείο.

Η παρουσίαση πραγματοποιήθηκε σε εκπροσώπους του Συλλόγου των Καρκινοπαθών υπό την Πρόεδρό κα Καραβάνα, από τις Οδοντιάτρους του Οδοντιατρικού Τμήματος - Μονάδας ΑμεΑ Παίδων & Ενηλίκων Γ.Ν. Λάρισας, κα Παρασκευή Σιαφάκα, Διευθύντρια του Τμήματος και την κα Αικατερίνη Πασσά, Επιμελήτρια Α'. Οι κυρίες Σιαφάκα και Πασσά είναι κάτοχοι της Οδοντιατρικής Ειδικότητας «Οδοντιατρικής Ειδικής Φροντίδας».

Σκοπός του ειδικού αυτού Οδοντιατρείου είναι η παρακολούθηση, η διατήρηση της στοματικής υγείας, η αντιμετώπιση των παρενεργειών της θεραπευτικής αντιμετώπισης και η βελτίωση της ποιότητας ζωής των ογκολογικών ασθενών.

Το Ειδικό Στοματολογικό – Οδοντιατρικό Ιατρείο λειτουργεί κάθε Παρασκευή μόνο στο Γ.Ν.Λ. στην 5η Υ.ΠΕ. και ασχολείται με την πρόληψη και θεραπεία των επιπτώσεων από την εφαρμογή των θεραπευτικών σχημάτων χημειοθεραπείας και ακτινοθεραπείας.

Παράλληλα ανακοινώθηκε και η συμμετοχή του Γ.Ν.Λ. στο πρωτοποριακό Ευρωπαϊκό πρόγραμμα Υγείας SymbIASIS και η σύνδεση του Οδοντιατρικού Τμήματος με την CureCancer.gr που υποστηρίζει τους ογκολογικούς ασθενείς και τις οικογένειές τους κατά τη θεραπεία του καρκίνου και την μετέπειτα επιβίωση.

Στο πλαίσιο του προγράμματος οι ασθενείς μόνοι τους και ανώνυμα θα συμπληρώνουν ένα επεξεργασμένο ηλεκτρονικό ερωτηματολόγιο από το κινητό τους ή από το ipad ή το laptop του Οδοντιατρείου στο Γ.Ν.Λ.

Θα καταγράφεται η ηλικία, το φύλο, η νόσος, η θεραπεία που ακολουθεί ο ασθενής, τα φάρμακα και οι γιατροί που χρειάζεται, όπως τα γνωρίζει ο ίδιος, οι επισκέψεις σε άλλες ειδικότητες ιατρών, οι ανάγκες μετακίνησης, οι καθημερινές συνήθειες και άλλα σημαντικά για τον ίδιο. Με σκοπό τη βέλτιστη περίθαλψη των ογκολογικών ασθενών θα καταγράφουν οι ίδιοι, τη νόσο και τις ανάγκες τους.

Το SymbIASIS υλοποιείται από το Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο Καινοτομίας και Τεχνολογίας στον τομέα της Υγείας, EIT Health, και το συντονίζει το ΕΚΤ σε συνεργασία με το Κέντρο Αρχιμήδης του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης παρουσιάστηκαν αναλυτικά η λειτουργία και οι δράσεις του Οδοντιατρικού Τμήματος, όπου εκτός του Γενικού Οδοντιατρικού Ιατρείου, λειτουργούν και τα Ειδικά Ιατρεία: Ιατρείο ΑμεΑ, Προληπτικής Οδοντιατρικής για Ασθενείς με Συστηματικά Νοσήματα, Στοματολογικό Ιατρείο και Οδοντιατρικό - Ογκολογικό Ιατρείο. Παράλληλα πραγματοποιούνται οδοντοθεραπείες με γενική αναισθησία ή καταστολή σε ασθενείς ΑμεΑ. Το Οδοντιατρικό Τμήμα του Γ.Ν.Λ. αναγνωρίστηκε ως κέντρο που μπορεί να δώσει ειδικότητα του οδοντιάτρου ειδικής φροντίδας.

Η συζήτηση που πραγματοποιήθηκε ήταν εποικοδομητική και έδωσε το έναυσμα για το σχεδιασμό μελλοντικών δράσεων και ευρύτερης συνεργασίας μεταξύ του Συλλόγου των Καρκινοπαθών και του Γ.Ν. Λάρισας.