Την ικανοποίησή του για την ολοκλήρωση της μελέτης ανάπλασης της πλατείας Καλυβίων Κοκκινοπηλού εξέφρασε ο Δήμαρχος Ελασσόνας κ. Ν. Γάτσας σε συνάντηση που είχε με τους τοπικούς δημοτικούς συμβούλους Αθ. Γεροφωκά, Βιβή Γκουγκούλη-Νάνου και Θωμά Κωσταφάκα, και τον πρόεδρο της Κοινότητας Κοκκινοπηλού-Καλυβίων κ. Άλκη Παλάγκα. 

Ο κ. Γάτσας ενημέρωσε αρχικά τους νέους δημοτικούς συμβούλους και τον νέο πρόεδρο της κοινότητας για τις ενέργειες που έχουν γίνει μέχρι σήμερα, προκειμένου να ανατεθεί η μελέτη στον Αναπτυξιακό Οργανισμό ΑΕΝΟΛ ΑΕ, και να παραδοθούν τα αρχιτεκτονικά σχέδια και οι επιμέρους μελέτες, ενώ στη συνέχεια τους διαβεβαίωσε ότι στόχος της δημοτικής αρχής είναι να κατατεθεί η μελέτη στο πρόγραμμα χρηματοδότησης αναπλάσεων του Πράσινου Ταμείου και πιο συγκεκριμένα στο πλαίσιο της πρόσκλησης «Περιβαλλοντικό Ισοζύγιο 2023-2024». 

Η μελέτη έχει τίτλο  «Ανάπλαση πλατείας Καλυβίων ΤΚ Κοκκινοπηλού» και έχει προϋπολογισμό 395.500,00 €. 

Η πλατεία Καλυβίων έχει υποστεί εκτεταμένες φθορές τόσο λόγω της έλλειψης συντήρησης όσο και λόγω της βλάστησης και του ριζικού συστήματος των δέντρων που προκάλεσαν αποκολλήσεις των πλακών και μετατοπίσεις των αρμών στην επιφάνειά της, με αποτέλεσμα να κρίνεται απαραίτητη η ανάπλασή της. 

Ο κ. Γάτσας με αφορμή τη συνάντηση με τους τοπικούς δημοτικούς συμβούλους και τον νέο Πρόεδρο των Καλυβίων δήλωσε: «Παραλάβαμε μια πλήρη και ολοκληρωμένη μελέτη για τη νέα πλατεία Καλυβίων και ευχόμαστε να ανταποκρίνεται στις προσδοκίες των κατοίκων του χωριού. Τα Καλύβια είναι μία ζωντανή και δραστήρια κοινότητα, με δεκάδες νέες οικογένειες και έντονη κοινωνική ζωή. Η πλατεία θα αναβαθμιστεί και μαζί θα αναβαθμιστεί και η ποιότητα ζωής των κατοίκων. Συνεχίζουμε το σχέδιό μας για ουσιαστικές παρεμβάσεις στις κοινότητες του δήμου μας και σε αυτό έχει συμβάλει καθοριστικά και η τεχνική υπηρεσία της ΑΕΝΟΛ  Α.Ε. που υποστηρίζει την εκπόνηση μελετών για το δήμο μας. Αξίζει να αναφέρω ότι τα αρχιτεκτονικά σχέδια της ανάπλασης έχει επιμεληθεί ο αρχιτέκτονας κ. Αντώνης Μόρας». 

Η αρχιτεκτονική πρόταση συνδυάζει τη σύγχρονη αισθητική των δημόσιων χώρων που εξυπηρετούν τη συνάθροιση του κοινού με την παραδοσιακή αρχιτεκτονική του ναού του Αγίου Γεωργίου, ο οποίος δεσπόζει στο κέντρο του χωριού και καθορίζει την επιλογή των υλικών και των χρωμάτων της νέας πλατείας. Η μελέτη για τη νέα πλατεία υιοθέτησε πλήρως την επιθυμία των κατοίκων να διατηρηθούν τα δέντρα της πλατείας, εστιάζοντας έτσι στην ανάδειξή τους με πλατύτερους δεντροδόχους, ενώ παράλληλα διαμορφώνει νέους χώρους για την ανάπτυξη τραπεζοκαθισμάτων και πάγκων αναψυχής, για πέργκολες και συστήματα φωτιστικών σωμάτων. 

Περιγραφή αντικειμένου και γενικών στόχων της μελέτης 

Αντικείμενο της μελέτης αποτελεί η ανάπλαση και αναβάθμιση του χώρου της Πλατείας Καλυβίων του ΤΚ Κοκκινοπηλού. Η μελέτη διέπεται από τις αρχές του βιοκλιματικού σχεδιασμού και με την κατάλληλη διάταξη των χώρων φύτευσης, του ηλεκτροφωτισμού, των καθιστικών και το σχεδιασμό των δαπέδων και των στοιχείων του αστικού εξοπλισμού θα προσφέρει  στους κατοίκους του οικισμού χώρους πρόσβασης βιώσιμους, υψηλής αισθητικής. 

Παραδόθηκαν τα εξής τεύχη δημοπράτησης : 

  • Ειδική Αρχιτεκτονική μελέτη (Κατηγορία 7): Περιλαμβάνει την αρχιτεκτονική διαμόρφωση της περιοχής παρέμβασης
  • Ηλεκτρομηχανολογική μελέτη (Κατηγορία 9): Περιλαμβάνει τα Η/Μ εγκαταστάσεων της περιοχής παρέμβασης και συγκεκριμένα ύδρευση, αποχέτευση, ηλεκτρικά ισχυρά, εγκαταστάσεις αυτοματισμού, μελέτη ειδικού φωτισμού και ότι άλλο απαιτηθεί και προτείνει ο μελετητής.
  • Μελέτη Φυτοτεχνικής διαμόρφωσης Περιβάλλοντος χώρου και Έργων πρασίνου (κατηγορία 25): Περιλαμβάνει τη φύτευση και άρδευση της περιοχής παρέμβασης.
  • ΣΑΥ – ΦΑΥ : Εκπόνηση μελετών ΣΑΥ – ΦΑΥ