Από το Δήμο Λαρισαίων και για τη διευκόλυνση των πληγέντων από τη θεομηνία, παραθέτουμε πληροφορίες και οδηγίες για σειρά ζητημάτων: 

Ελεγχοι και δηλώσεις αποζημιώσεων για σπίτια 

Οι ελεγχοι των κλιμακίων του Υπουργείου Υποδομών και ειδικότερα της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Φυσικών Καταστροφών (ΔΑΕΦΚ) συνεχίζονται σε όλες τις πληγείσες περιοχές. Τα κλιμάκια της ΔΑΕΦΚ θα παραμείνουν στην περιοχή του Δήμου Λαρισαίων εως ότου ελεγχουν όλα τα σπίτια που υπέστησαν ζημιές. 

Για τη συμπλήρωση των στοιχείων κάθε ιδιοκτήτη στην ηλεκτρονική σελίδα arogi.gov.gr, o Δήμος Λαρισαίων παρέχει συνδρομή στους πολίτες εφόσον την χρειάζονται μέσω

  • του ΚΕΠ Γιαννούλης (στεγάζεται προσωρινά στο πρώην δημαρχείο Γιάννουλης)
  • του ΚΕΠ Φαλάνης
  • του κέντρων κοινότητας οδό Οικονόμου εξ οικονόμων και
  • του κέντρων κοινότητας στη συνοικία της Νέας Σμύρνης.

 

Εκεί υπάλληλοι βοηθούν τους πολίτες στη δημιουργία της αίτησης στον έλεγχο της ορθότητάς της και στην υποβολή της, χωρίς - προφανώς να κρατείται κανένα προσωπικό στοιχείο του πολίτη, ούτε βεβαίως οι κωδικού του στο Taxis.

Ειδικότερα και όσον αφορά τις αιτήσεις σημειώνεται ότι:

Τα ατομικά στοιχεία του πολίτη, με την είσοδο μέσω των κωδικών taxis βρίσκονται  προσυμπληρωμένα στην αίτηση και ο πολίτης ασχολείται μόνο για να δηλώσει τις ζημιές που υπέστη.

Εάν το κτίριο έχει χαρακτηριστεί κόκκινο ή κίτρινο δηλαδή με βλάβες σοβαρές στον φέροντα οργανισμό τότε θα ακολουθήσει το συντομότερο δυνατό δευτεροβάθμιος έλεγχος του κτιρίου και τότε μόνον θα παραλάβει ο ιδιοκτήτης το έγγραφο με την περιγραφή των διαπιστώσεων του ελέγχου. Αυτό είναι  το έγγραφο που θα πρέπει να επισυνάψει στην αίτηση του.

Αλλιώς, δηλαδή αν το κτίριο δεν χαρακτηριστεί κόκκινο ή  κίτρινο αλλά έχει χαρακτηριστεί πράσινο τότε στην αίτηση θα δηλωθεί αυτός ο χαρακτηρισμός του ως πράσινου οπότε και η εφαρμογή δεν ζητάει επισύναψη άλλου εγγράφου

 

Δηλώσεις αποζημιώσεων για επιχειρήσεις 

Όσον αφορά τις επιχειρήσεις ισχύουν τα εξής: 

  1. οι αγροτικές επιχειρήσεις θα απευθύνονται στον ΕΛΓΑ για να δηλώσουν οποιαδήποτε απώλεια ή ζημιά υποδομών, εμπορευμάτων, πρώτων υλών, ζωοτροφών, ζώων και οτιδήποτε άλλο. 
  1. Οι υπόλοιπες επιχειρήσεις απευθύνονται προς υποβολή αίτησης στην Περιφέρεια Θεσσαλίας και συγκεκριμένα στο διοικητήριο δηλαδή το κτίριο της παλιάς Νομαρχίας στην οδό Παπαναστασίου μεταξύ των οδών Βελή και Κουμουνδούρου τηλέφωνο 2413 56383 και 2413506100 (τηλ. Κέντρο). Η εκεί υπηρεσία υποδοχής των αιτήσεων αυτών λειτουργεί καθημερινά 8 το πρωί με 6 το απόγευμα και Σαββατοκύριακα 8 το πρωί με 2 το μεσημέρι, με πρόσβαση από την κεντρική είσοδο του κτιρίου. 

Εκεί δηλώνονται οι ζημιές σε

  • εξοπλισμό
  • πρώτες ύλες
  • εμπορεύματα
  • αποθηκευμένα προϊόντα και
  • οχήματα

αλλά Επίσης δηλώνεται και

  • η στάθμη που έφτασε το νερό καθώς και
  • εάν υπάρχουν βλάβες στον φέροντα οργανισμό.

Σ’ αυτή την τελευταία περίπτωση, για όσες τέτοιες βλάβες δηλωθούν οι αιτήσεις θα διαβιβαστούν και θα τις παραλάβει η ΓΔΔΑΕΦΚ προκειμένου να γίνουν έλεγχοι από κλιμάκια μηχανικών για το συγκεκριμένο ζήτημα.

 

Αποκομιδή απορριμμάτων 

Η αποκομιδή των απορριμμάτων είχε ξεκινήσει εδώ και μερικές ημέρες, ωστόσο το γεγονός ότι ήταν κλειστή η πρόσβαση στο ΧΥΤΑ από την ΠΑΘΕ δυσχέραινε την προσπάθεια λόγω του αυξημένου χρόνου που χρειάζονταν τα απορριμματοφόρα να προσεγγίσουν τον ΧΥΤΑ από εναλλακτικά δρομολόγια. Σημειώνεται ότι ο ΧΥΤΑ δεν έχει υποστεί ζημιές από τις πλημμύρες.

Από την Παρασκευή και μετά το άνοιγμα της ΠΑΘΕ, η αποκομιδή γίνεται  με όλες τις δυνάμεις. Το απόγευμα του Σαββάτου και με το κλείσιμο των καταστημάτων θα ξεκινήσει η αποκομιδή στο εμπορικό κέντρο της πόλης. 

Περισυλλογή νεκρών  ζώων 

Τον συντονισμό για την περισυλλογή νεκρών ζώων έχει η Κτηνιατρική Υπηρεσία, με την υποστήριξη των Ενόπλων Δυνάμεων. 

Τηλέφωνο στο οποίο απευθυνόμαστε για νεκρά ζώα: 2413 511 282 και 2413 511 278 

 

Ξεχωριστή διαλογή για κατεστραμμένες ηλεκτρκές συσκευές 

Όσον αφορά τις την απόσυρση των αχρηστευμένων λόγω της πλημμύρας  ογκωδών αντικειμένων από τα πλημμυρισμένα σπίτια όπου έχει ενταθεί η προσπάθεια για εκκαθάριση, παρακαλούνται οι πολίτες να αφήνουν τις ηλεκτρικές συσκευές ξεχωριστά στο πεζοδρόμιο και όχι μαζί με άλλα αντικείμενα. 

Τα υπόλοιπα ογκώδη αντικείμενα (μαξιλάρια, καναπέδες, καρέκλες, χαλιά, ντουλάπια και οτιδήποτε άλλο) που κρίνουν ότι πρέπει να αφαιρεθεί από το σπίτι τους να  τα τοποθετούν στους μεταλλικούς μεγάλους κάδους που έχουν τοποθετηθεί σε πολλά σημεία της συνοικιών ή να αποθέτουν στο πεζοδρόμιο. Τέτοια είδη δεν πρέπει να απορριπτονται στους κάδους απορριμμάτων. 

Από την Δευτέρα 18 – 9 θα βελτιωθεί ακόμη περισσότερο το σύστημα με ύπαρξη ειδικών container για τις ηλεκτρικές συσκευές, αλλά προς το παρόν, για αυτό το Σάββατο και αύριο Κυριακή να τις αφήνουν ξεχωριστά στο πεζοδρόμιο ώστε να ανταποκριθεί καλύτερα στην απομάκρυνσή τους το σύστημα ανακύκλωσης ηλεκτρικών. 

Αίτημα για αποζημιώσεις σε κατοικίες εντός επαγγελματικών εγκαταστάσεων 

Σημειώνεται τέλος πως ο δήμαρχος Λαρισαίων Απόστολος Καλογιάννης, αποστέλλει έγγραφο προς  τα αρμόδια υπουργεία ώστε να υπάρξει δυνατότητα αποζημιώσεων σε μικρά συνήθως κτίρια που βρίσκονται σε επαγγελματικούς χώροι, (εργοστάσια, αγροτικές εκμεταλλεύσεις,  αποθήκες κ.α.) και οι οποίοι μικροι χώροι χρησιμοποιούνται ως κατοικίες είτε για  την οικογένεια των ιδιοκτητών είτε για μέρος του προσωπικού. 

Στο έγγραφό του ο δήμαρχος Λαρισαίων ζητά ανεξάρτητα των καταχωρήσεων του συνολικού ακινήτου στο Ε9 ως επαγγελματικής εγκατάστασης, να μπορεί να δηλωθεί ο συγκεκριμένος επί μέρους  χώρος ως έχων χρήση κατοικίας και να τύχει αντίστοιχης μεταχείρισης και αποκατάστασης / αποζημίωσης της οικοσκευής και επιδιορθώσεων εφόσον τις χρειάζεται.