Την Κυριακή 11 Φλεβάρη 2024 συναντήθηκαν μετά από πρωτοβουλία και πρόσκληση του σωματείου «Δίκτυο Δέλτα Πηνειού-Τεμπών», κάτοικοι και φορείς της περιοχής για να συζητήσουν, να ενημερωθούν και να ανταλλάξουν απόψεις για το μέλλον της Μυδοκαλλιέργειας στην περιοχή των παραλίων του Δέλτα Πηνειού.

Παραβρέθηκαν πλήθος κατοίκων της περιοχής, τοπικοί φορείς και δημοτικοί άρχοντες του τόπου. Τους συμμετέχοντες υποδέχτηκε και φιλοξένησε στο Δημοτικό σχολείο ο Πρόεδρος του Μορφωτικού Συλλόγου Στομίου, Χρήστος Βλούχος.

Την συζήτηση άνοιξε καλωσορίζοντας τους παραβρισκόμενους ο πρόεδρος του Δικτύου, Νίκος Ρήγας, αναφέροντας ότι αυτή ήταν η δεύτερη συνάντηση για το θέμα αυτό και ότι το Δίκτυο σε συνεργασία με τους δήμους Αγιάς και Τεμπών ετοίμασε ένα Υπόμνημα, το οποίο αφού υπογραφεί από τους παρευρισκόμενους φορείς θα αποσταλεί σε όλους τους αρμόδιους (Κυβέρνηση, αρμόδια Υπουργεία, Περιφέρεια, Βουλευτές, κ.λπ.).

Η συνάντηση άρχισε με την προβολή ενός δεκάλεπτου βίντεο, στο οποίο φαίνονταν το κάλος της τουριστικής περιοχής της κοιλάδας των Τεμπών, του Δέλτα Πηνειού και των χωριών και οικισμών της παραθαλάσσιας γύρω περιοχής, με φωτογραφίες από το αρχείο του Δημήτρη Γουγουλιά, η μετέπειτα αλλοίωση και οι ζημιές από το καταστροφικό πέρασμα του Dαniel και κατέληγε με εικόνες από περιοχές όπου ήδη υπάρχουν μυδοκαλλιέργειες, το όποιο παρακολούθησαν όλοι με αμείωτο ενδιαφέρον προκαλώντας αισθήματα νοσταλγίας αλλά και θλίψης…

Ακολούθησε σύντομη ομιλία του Δημήτρη Γουγουλιά, επίσημο μέλος του Δικτύου Δέλτα Πηνειού – Τεμπών, ο οποίος αναφέρθηκε στα μέχρι σήμερα δεδομένα, στις πανεπιστημιακές έρευνες σχετικές με το θέμα, στα μειονεκτήματα μιας τέτοιας επένδυσης στην περιοχή (Βιοδείκτες ρύπανσης, Αρνητική αντίληψη, Κοινωνικοοικονομικές Προκλήσεις, Υγεία και ασφάλεια των εργαζομένων, Χρηματοοικονομική σταθερότητα, Συγκρούσεις παράκτιας ζώνης, Αμφιλεγόμενα ζητήματα όπως : Εναπόθεση αζώτου, Τουριστικά αξιοθέατα, περιοχή Natura 2000, Τοπική επωνυμία, Μικροπλαστική ρύπανση και Περιβαλλοντικές ανησυχίες : Εισαγωγή μη ιθαγενών ειδών, Γενετική εισβολή, Χημική χρήση, Απόρριψη λυμάτων, κ.ά.).

Αναφέρθηκε επίσης στον ανταγωνισμό με την Τουρκία στο θέμα της ιχθυοκαλλιέργειας και μυδοκαλλιέργειας και την πίεση που δέχεται η Ελλάδα αλλά και στη πολύ δύσκολη οικονομική κατάσταση που βρίσκονται σήμερα μεγάλες και μικρότερες επιχειρήσεις του κλάδου στη χώρα μας. Έκανε αναφορά στα παραθαλάσσια χωροταξικά σχέδια της χώρας μας και στην διασφάλιση του χωροταξικού σχεδιασμού για την περιοχή. Τέλος αναφέρθηκε και σχολίασε την δικαστική απόφαση (Αριθμ. 1056/2023) του Συμβουλίου της Επικράτειας η οποία κάνει δεκτό το αίτημα επιχειρηματία για την εγκατάσταση μυδοκαλλιέργειας στην περιοχή και ακυρώνει την 146/36175/11.03.2020 απόφαση του Συντονιστή της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Θεσσαλίας – Στερεάς Ελλάδας και την τεκμαιρόμενη σιωπηρή απόρριψη από τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων της 285/08.04.202 προσφυγής του.

Στη συνέχεια το λόγο πήραν οι δήμαρχοι Αγιάς, Αντώνης Γκουντάρας και Τεμπών, Γιώργος Μανώλης οι οποίοι αναφέρθηκαν στις αντιδράσεις των δήμων Αγιάς και Τεμπών σχετικά με την μυδοκαλλιέργεια. Στο γεγονός ότι είχε ληφθεί αρνητική απόφαση το 2009 από το υπουργείο Ναυτιλίας και παρόλα αυτά εγκρίθηκε από το Συμβούλιο Επικρατείας πολύ σύντομα μέσα σε δύο εβδομάδες η μυδοκαλλιέργεια στα παράλια του Στομίου. Το θέμα έχει αναλάβει η δικηγόρος του δήμου Αγιάς και αναμένονται περαιτέρω εξελίξεις.

Υπάρχει ακόμα δικαστικό αίτημα στο περιφερειακό συμβούλιο για αλλαγή στο χωροταξικό σχέδιο με τη συμβολή του περιφερειάρχη με τη δημιουργία νέου ΦΕΚ. Πρέπει να γίνει αναθεώρηση από το Συμβούλιο Επικρατείας με τη συμπαράσταση από τους δήμους Αγιάς και Τεμπών για το χωροταξικό σχέδιο τη περιοχής. Ένα σημαντικό πρόβλημα που υπάρχει είναι η μη οροθέτηση των ποταμών της περιοχής.

Παρών στην εκδήλωση ήταν επίσης ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., Βασίλης Κόκκαλης ο οποίος μεταξύ άλλων αναφέρθηκε στον χωροταξικό σχεδιασμό του 2019, ο οποίος αργότερα ανεστάλη. Ειδικά στο νερό δεν απαγορεύεται η μυδοκαλλιέργεια ή ιχθυοκαλλιέργεια με αποτέλεσμα η μη αντίδραση να σημαίνει την αποδοχή και την άναρχη εγκατάσταση φωτοβολταϊκών ακόμα και μυδοκαλλιέργειας ή ιχθυοκαλλιέργειας. Οι επιπτώσεις από την παραλία της Αλεξανδρινής μέχρι την παραλία της Βελίκας θα είναι αρνητικές. Η όλη περιοχή είναι περιοχή Natura και δεν μπορεί να γίνει παρέμβαση. Η οποιαδήποτε παρέμβαση είναι απαγορευτική για ιδιοκτησίες. Πρέπει να γίνει ερώτημα γιατί αυτό δεν ισχύει για άλλες επενδύσεις. Δεσμεύτηκε δε να προσχωρήσει σε σχετική επερώτηση στη Βουλή τις επόμενες μέρες.

Ακολούθησαν τοποθετήσεις από τους αντιδημάρχους Αγιάς, Ξαφάρα Κώστα και Τεμπών, Γιώργο Νικολάου, τον συνταξιούχο Εισαγγελέα Εφετών, Τσιαρδάκα Βασίλειο, τους δημοτικούς συμβούλους Αγιάς Ριζούλη Θεόδωρο, Ολύμπιο Αθανάσιο και Παπαποστόλου Αθανάσιο, Τεμπών, Κωστή Μαρίας και Σολωμού Γιώργου, του πρόεδρου Κρανέας, Μήτσιου Ιωάννη καθώς και εκπροσώπων Μαζικών Φορέων της περιοχής αλλά και των Νέων Πόρων – Πλαταμώνα.

Στο τέλος αναγνώστηκε στους παρευρισκόμενους το Υπόμνημα που ήδη είχαν υπογράψει σαράντα και πλέον φορείς, συμφωνώντας να παλέψουν και να αγωνιστούν για τη μη δημιουργία μυδοκαλλιέργειας στα παράλια των δήμων Αγιάς, Τεμπών και στο χαρακτηρισμένο ως Natura 2000, Δέλτα Πηνειού.

Το Δίκτυο Δέλτα Πηνειού – Τεμπών θα προχωρήσει σε επαφές με τους αρμόδιους φορείς και σε νέες ενημερωτικές συσκέψεις στα χωριά και τους οικισμούς των παραλίων σε συνεργασία με τους δήμους Αγιάς και Τεμπών.

perataria.gr