Το Δημοτικό Σχολείο Γόννων στο πλαίσιο ευαισθητοποίησης των μαθητών/τριών σε θέματα Ασφαλούς Πλοήγησης στο Διαδίκτυο διοργάνωσε την Πέμπτη 30 Νοεμβρίου 2023, εκδήλωση για τους μαθητές των Γ’, Δ’, Ε’ και Στ’ τάξεων προσκαλώντας τον κ. Μιχάλη Σαμαρίνα ειδικό σε θέματα ασφάλειας δεδομένων και web designer.

Ο κ. Σαμαρίνας με μοναδικό τρόπο διαμόρφωσε μια άκρως ενδιαφέρουσα συζήτηση για τους κινδύνους που ενδέχεται να επιφέρει η χρήση κοινωνικών δικτύων, όπως το TikTok, το Facebook και το Instagram κ.α.

Η συζήτηση εστίασε στην επικίνδυνη πολύωρη χρήση κινητών συσκευών από τους/τις μαθητές/τριες στο σπίτι, προειδοποιώντας για τις μακροχρόνιες επιπτώσεις στην υγεία και την ψυχολογία τους.

Σημαντικό ήταν επίσης ότι τόνισε στους/στις μαθητές/τριες ότι κάτω των 13 ετών δεν πρέπει να διαθέτουν λογαριασμούς σε κοινωνικά δίκτυα, ενώ η χρήση εφαρμογών όπως το Snapchat και το Viber πρέπει να γίνεται με μέτρο, δεδομένου ότι οι εταιρίες που παρέχουν τις υπηρεσίες δικτύωσης διατηρούν όλες τις συνομιλίες και το υλικό που διακινείτε.Ο κ. Σαμαρίνας επεσήμανε ότι η χρήση των κοινωνικών δικτύων αποτελεί πρόκληση για την ασφάλεια και την ευεξία των παιδιών για τους εξής λόγους:

1. Προσωπικά Δεδομένα: Η κοινοποίηση προσωπικών πληροφοριών μπορεί να εκθέσει τα παιδιά σε κίνδυνο. Η ανεύθυνη κοινοποίηση πληροφοριών όπως η διεύθυνση, οι προτιμήσεις ή οι φωτογραφίες μπορεί να οδηγήσει σε εκμετάλλευση ή κακοποίηση.

2. Ψυχολογική Επιβάρυνση: Η υπερβολική χρήση κοινωνικών μέσων μπορεί να οδηγήσει σε στρες, κατάθλιψη και αίσθημα απομόνωσης. Η σύγκριση με άλλους και η ανάγκη για έγκριση μπορούν να επηρεάσουν την αυτοεκτίμηση των παιδιών.

3. Κίνδυνοι Διαδικτυακής Ασφάλειας: Τα παιδιά είναι ευάλωτα σε κυβερνοεπιθέσεις, καθώς οι κακόβουλοι χρήστες μπορούν να προσεγγίσουν παιδιά με σκοπό την εκμετάλλευσή τους.

4. Αναπτυξιακά Θέματα: Η υπερβολική έκθεση σε περιεχόμενο που δεν είναι κατάλληλο για την ηλικία τους μπορεί να επηρεάσει την ανάπτυξη και τις συμπεριφορές των παιδιών.

5. Απώλειας Χρόνου: Η υπερβολική χρήση κοινωνικών μέσων μπορεί να αφαιρέσει σημαντικό χρόνο από τις δραστηριότητες με φυσική κίνηση, μάθηση ή κοινωνική αλληλεπίδραση πρόσωπο με πρόσωπο.

Η Δ/ντρια του σχολείου κ. Αποστολίνα Σαΐτη εκφράζει τις ευχαριστίες της προς τον κ. Μιχάλη Σαμαρίνα, του οποίου η καταγωγή είναι από τους Γόννους, για την ενημέρωση που παρείχε στα παιδιά, ενισχύοντας τον
αγώνα για μια ασφαλέστερη διαδικτυακή εμπειρία. Η προσπάθεια να ενημερώνονται τόσο οι μαθητές/τριες όσο και οι γονείς σχετικά με τους
κινδύνους στη χρήση του διαδικτύου θα συνεχιστεί, καθώς κρίνεται αναγκαία σε μια εποχή όπου η ψηφιακή επικοινωνία είναι τόσο ευρέως διαδεδομένη.

Επιπλέον, η συνεργασία με ειδικούς όπως ο κ. Μιχάλης Σαμαρίνας μπορεί να προσφέρει πολύτιμες γνώσεις και εμπειρίες στους/στις μαθητές/τριες, βοηθώντας τους να κατανοήσουν και να αντιμετωπίσουν με επιτυχία τους
κινδύνους του διαδικτύου