Από την κακοκαιρία «Daniel», καταστράφηκε το σύνολο σχεδόν της αγροτικής και δασικής οδοποιίας και προκλήθηκαν σημαντικές ζημιές στις καλλιέργειες του δήμου Αγιάς.

Όπως επισημαίνει σε επιστολή του προς τον ΕΛΓΑ ο δήμαρχος Αγιάς Αντώνης Γκουντάρας:

"Aπό τις βραδινές ώρες της Δευτέρας 4η Σεπτεμβρίου και τις πρώτες πρωινές ώρες της 5η Σεπτεμβρίου ημέρα Τρίτη έως και τώρα βρίσκονται σε εξέλιξη έντονες βροχοπτώσεις, θυελλώδεις άνεμοι και πλημμύρες με αποτέλεσμα την πρόκληση τεράστιων καταστροφών σε έργα υποδομής και αγροτικές καλλιέργειες στον Δήμο Αγιάς.

Από την κακοκαιρία «Daniel» , καταστράφηκε το σύνολο σχεδόν της αγροτικής και δασικής οδοποιίας και υπέστησαν σημαντικές ζημιές οι καλλιέργειες στα διοικητικά όρια του δήμου Αγιάς με ολέθριες συνέπειες στην τοπική οικονομία δεδομένου ότι o Δήμος μας είναι ένας δήμος κατά κύριο λόγο αγροτικός και οι καταστροφές συνέπεσαν χρονικά με την περίοδο συγκομιδής πολλών αγροτικών προϊόντων όπως μήλα, καλαμπόκια, αμύγδαλα, και άλλα οπωροκηπευτικά και αροτραίες καλλιέργειες.

Πιο συγκεκριμένα η κακοκαιρία Daniel είχε ως αποτέλεσμα:

• την ολοκληρωτική καταστροφή καλλιεργειών όπως Μήλου, Αμυγδάλου, και άλλων οπωροφόρων δένδρων, από την ολική πτώση των καρπών στο έδαφος. καθώς τα ακραία καιρικά φαινόμενα συνέπεσαν με την συγκομιδή τους.

• την καταστροφή από τις πλημμύρες αροτραίων καλλιεργειών όπως καλαμπόκι, βαμβάκι, ψυχανθή ,κηπευτικά κ.α διότι από τις πλημμύρες καθίσταται απαγορευτική πλέον η συγκομιδή τους.

• σημαντικές ζημιές σε ελαιώνες, καστανιές και ακτινίδια με τα σπασμένα κλαδιά και τους καρπούς να βρίσκονται στο έδαφος .

• ζημιές σε αποθηκευμένα γεωργικά προϊόντα, εφόδια, ζωοτροφές, όπως επίσης και σε γεωργικά μηχανήματα και εξοπλισμό.

Ειδικότερα θέλουμε να επισημάνουμε ότι από την κακοκαιρία Daniel ολοκληρωτική καταστροφή έπαθαν οι καλλιεργούμενες εκτάσεις στις Δημοτικές Ενότητες Αγιάς και Λακέρειας.

Για τους παραπάνω λόγους παρακαλούμε άμεσα να διενεργηθούν αυτοψίες από αρμόδια κλιμάκια του ΕΛΓΑ ώστε να μπορέσουν οι παραγωγοί να υποβάλλουν δηλώσεις ζημίας, γεγονός που θα σημάνει και την έναρξη της διαδικασίας των εξατομικευμένων εκτιμήσεων και της καταβολής των αποζημιώσεων για την κάλυψη του χαμένου εισοδήματος των παραγωγών".