Η φροντίδα και η προστασία των αδέσποτων ζώων σε συνάρτηση με τη δημόσια υγεία και ασφάλεια των πολιτών, εντάσσονται καθημερινά στο πρόγραμμα από το γραφείο της διαχείρισης των αδέσποτων ζώων του Δήμου Ελασσόνας, το οποίο λειτουργεί από το Μάρτιο σε καθημερινή επαφή με τους πολίτες.

Το πρόγραμμα διαχείρισης των αδέσποτων ζώων βασίζεται απαρέγκλιτα στην κείμενη νομοθεσία και περιλαμβάνει περισυλλογή, κτηνιατρικές εξετάσεις, εμβολιασμούς, στειρώσεις, υιοθεσίες ή επανατοποθέτηση των αδέσποτων ζώων στο περιβάλλον, όπως ορίζει ο νόμος.

Από τον Μάρτιο μέχρι σήμερα, από την έναρξη του γραφείου και της νέας τηλεφωνικής γραμμής 2493350205 που βρίσκονται στη διάθεση των πολιτών από Δευτέρα έως Παρασκευή, περισυνελέγησαν από την πόλη της Ελασσόνας και άλλες κοινότητες συνολικά 68 αδέσποτα ζώα, στα οποία έγιναν οι απαραίτητες κλινικές εξετάσεις και εμβολιασμοί από τον συνεργαζόμενο κτηνίατρο, ενώ το προσωπικό του δήμου φροντίζει τα ζώα στο Πάρκο Φιλοξενίας με την πολύτιμη βοήθεια και των εθελοντών.

Δυστυχώς παρά τις καθημερινές προσπάθειες του αρμόδιου προσωπικού του Δήμου το πρόβλημα παραμένει έντονο σε αρκετές περιπτώσεις, καθώς υπάρχουν ιδιοκτήτες ζώων που δεν τα τσιπάρουν ούτε τα εμβολιάζουν, κυρίως όμως δεν τα στειρώνουν, ενώ αρκετοί είναι εκείνοι που τα εγκαταλείπουν στους δρόμους.

Τονίζεται ότι η εγκατάλειψη εκτός ότι είναι απάνθρωπη και δεν συνάδει με μία πολιτισμένη κοινωνία, είναι παράνομη και τιμωρείται με φυλάκιση από ένα έως πέντε χρόνια, με χρηματική ποινή πέντε έως δεκαπέντε χιλιάδες ευρώ και με διοικητικό πρόστιμο τριακόσια ευρώ.

Κατάλογος περισυλλογής ανά κοινότητα:

ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΑΡΙΘΜΟΣ ΑΔΕΣΠΟΤΩΝ
   
ΑΖΩΡΟΣ 1
ΒΛΑΧΟΓΙΑΝΝΙ 10
ΒΕΡΔΙΚΟΥΣΙΑ 1
ΓΕΡΑΝΕΙΑ 9
ΔΟΜΕΝΙΚΟ 1
ΔΡΥΜΟΣ 2
ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΣ 1
ΕΛΑΣΣΟΝΑ 6
ΚΑΡΥΑ 7
ΚΑΛΛΙΘΕΑ 1
ΚΡΥΟΒΡΥΣΗ 2
ΚΟΚΚΙΝΟΓΗ 1
ΜΕΣΟΧΩΡΙ 2
ΜΗΛΕΑ 1
ΜΕΓ. ΕΛΕΥΘΕΡΟΧΩΡΙ 1
ΜΙΚΡΟ ΕΛΕΥΘΕΡΟΧΩΡΙ 8
ΠΥΘΙΟ 8
ΠΡΑΙΤΩΡΙ 1
ΣΥΚΕΑ 3
ΤΣΑΠΟΥΡΝΙΑ 1
ΦΑΡΜΑΚΗ 1
ΣΥΝΟΛΟ 68