Τη σύμβαση για την ενεργειακή αναβάθμιση του Γυμνασίου – Λυκείου Βερδικούσιας υπέγραψε την περασμένη εβδομάδα ο Δήμαρχος Ελασσόνας κ. Ν. Γάτσας με τον εκπρόσωπο της αναδόχου εταιρείας «Renel IKE» κ. Γ. Χατζάργυρο παρουσία της υπεύθυνης ανάπτυξης της εταιρείας κ. Β. Καφρίτσα.

Το έργο έχει τίτλο «Παρεμβάσεις Εξοικονόμησης Ενέργειας στο Γυμνάσιο – Λύκειο Βερδικούσιας» προϋπολογισμού 201.500,00 € (με ΦΠΑ 24%) και χρηματοδοτείται από το ΠΕΠ Θεσσαλίας 2014-2020.

«Ένα ακόμη σχολείο του δήμου μας, το Γυμνάσιο–Λύκειο Βερδικούσιας, θωρακίζεται ενεργειακά και, σε συνδυασμό με την αντικατάσταση της στέγης και του αλεξικέραυνου της σχολικής μονάδας, αναβαθμίζεται λειτουργικά.

Αντιμετωπίζουμε έτσι μετά από χρόνια τα λειτουργικά θέματα που παρουσίαζε το σχολικό κτήριο με διαρροές από τη στέγη και τα κουφώματα, και την αισθητική υποβάθμιση της εξωτερικής τοιχοποιίας. Χαιρόμαστε που με το έργο αυτό διαμορφώνουμε ένα νέο σχολικό περιβάλλον ασφαλές, λειτουργικό και φιλικό προς τη σχολική κοινότητα, τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς», τόνισε ο Δήμαρχος Ελασσόνας κ. Ν. Γάτσας με αφορμή την υπογραφή της σύμβασης.

Τεχνική Περιγραφή

Η σύμβαση αφορά σε παρεμβάσεις εξοικονόμησης ενέργειας που πρόκειται να υλοποιηθούν στο κτίριο του Γυμνασίου – Λυκείου Βερδικούσιας Ελασσόνας.

Το σχολικό συγκρότημα κατασκευάστηκε το 1994-1995 και αποτελείται από ένα διώροφο κτίριο. Οι παρεμβάσεις αφορούν στα συστήματα του κτιρίου και σε συνδυασμό με τις οικοδομικές παρεμβάσεις, αποτελούν ένα ενιαίο και ολοκληρωμένο σύνολο που καταλήγει στην ριζική ανακαίνιση του κτιρίου, ώστε αυτό να κατατάσσεται στην ενεργειακή κατηγορία Α.

Στόχος των παρεμβάσεων είναι η μείωση της κατανάλωσης ενέργειας, η βελτίωση της ενεργειακής συμπεριφοράς με την ταυτόχρονη βελτίωση των συνθηκών εργασίας και παραμονής στους χώρους του κτιρίου.

Αντικείμενο της μελέτης εφαρμογής αποτελούν οι ακόλουθες παρεμβάσεις:

●Θερμομόνωση κελύφους, τόσο εξωτερική θερμομόνωση των εξωτερικών τοιχοποιιών του κτιρίου, όσο και θερμομόνωση οροφών εσωτερικά

●Αντικατάσταση κουφωμάτων με νέα υψηλής θερμικής απόδοσης από ηλεκτροστατικά βαμμένο αλουμίνιο

●Αντικατάσταση των υφιστάμενων θερμαντικών σωμάτων με νέα, με θερμοστατικές βαλβίδες που θα προσφέρουν τοπικό έλεγχο θερμοκρασίας

●Τοποθέτηση νέων φωτιστικών τύπου Led τόσο στις αίθουσες, όσο και στους βοηθητικούς χώρους