Η Δημοτική Πινακοθήκη Λάρισας-Μουσείο Γ.Ι. Κατσίγρα σε συνεργασία με το Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, υλοποίησε  την Τετάρτη 12 Ιουλίου 2023, εκπαιδευτικό πρόγραμμα, με επιστημονικό  υπεύθυνο του Έργου τον Καθηγητή κ. Χρ. Γκόβαρη, με τίτλο «Υποστηρικτικές παρεμβάσεις σε κοινότητες ΡΟΜΑ για την ενίσχυση της πρόσβασης και μείωση της εγκατάλειψης της εκπαίδευσης από παιδιά και εφήβους» (MIS 5049099). Τα παιδιά συνόδευαν ο κ. Λαμπρογιώργου Χρήστος Κοινωνικός λειτουργός, η κ. Γκαρλέμου Αθανασία ψυχολόγος, η κ. Λαζάρου Αθανασία νηπιαγωγός, η κ. Τάκου Ελευθερία δασκάλα και ο κ. Παπαδήμας Χριστόδουλος εμψυχωτής.

Στην υλοποίηση του προγράμματος, βοήθησε η παιδαγωγός κ. Ελένη Αγραφιώτη, πτυχιούχος του Τμήματος Επιστημών Προσχολικής Αγωγής και Εκπαίδευσης του Α.Π.Θ., Εκπαιδεύτρια Ενηλίκων στον Τομέα Παιδαγωγικών του ΙΕΚ Όμηρος Λάρισας, με το εκπαιδευτικό πρόγραμμα με τίτλο «Ταξίδι στο Βυθό» που περιελάβανε, ξενάγηση στην Μόνιμη Έκθεση της Συλλογής Κατσίγρα, ανάγνωση του βιβλίου «Φρίξος, το φίλαυτο φταπόδι» της Αγγελικής Μανούσου, που αναφέρεται στη φιλία και τη διαφορετικότητα, και στην συνέχεια να δημιουργήσουν ατομικά τρισδιάστατα καβουράκια με απλά υλικά.

Κεντρικός στόχος του Προγράμματος είναι η βελτίωση των συνθηκών της εκπαιδευτικής και κοινωνικής ένταξης Ρομά παιδιών, αξιοποιώντας τις αρχές και τους στόχους της διαπολιτισμικής εκπαίδευσης. Μέσω της εφαρμογής παιδαγωγικών, διδακτικών, ψυχοκοινωνικών και εμψυχωτικών δραστηριοτήτων επιδιώκεται η ενίσχυση της πρόσβασης παιδιών Ρομά στην Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση,  καθώς και η ενθάρρυνση νέων Ρομά ή ενηλίκων που δεν έχουν ολοκληρώσει την υποχρεωτική εκπαίδευση για συμμετοχή σε εκπαιδευτικές δραστηριότητες.

 Συγκεκριμένα υλοποιούνται δράσεις:

  1. Πληροφόρησης, ευαισθητοποίησης και υποστήριξης του πληθυσμού Ρομά  σε θέματα σχολικής εκπαίδευσης.
  2. Υποστήριξης των παιδιών μέσω ενισχυτικών εκπαιδευτικών παρεμβάσεων και προγράμματος εμψύχωσης
  1. Παρεμβάσεις υποστήριξης σχολικών μονάδων, στελεχών εκπαίδευσης, εκπαιδευτικών και στελεχών που συμμετέχουν στην Πράξη. 
  1. Προβολή και διάχυση της υλοποίησης και των αποτελεσμάτων της παρέμβασης προς την ευρύτερη κοινότητα σε τοπικό, εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο.

 

Εκ μέρους της Δημοτικής Πινακοθήκης Λάρισας-Μουσείο Γ.Ι. Κατσίγρα στα παιδιά μοιράστηκαν εκπαιδευτικά παζλ, με θέμα έργα του μουσείου και μαρκαδόροι ζωγραφικής.