Ο Σύλλογος Αρχιτεκτόνων Διπλωματούχων Ανωτάτων Σχολών Λάρισας, διαμαρτύρεται για τις τοποθετήσεις του Αντιδημάρχου Τεχνικών Έργων κ. Σούλτη στο Δημοτικό Συμβούλιο της 24ης Οκτωβρίου.

Κατά πρώτον διαμαρτύρεται για την απαξίωση του θεσμού των Αρχιτεκτονικών Διαγωνισμών με το επιχείρημα ότι το θεσμικό τους πλαίσιο είναι απαράδεκτο και κατά δεύτερον ότι ο σύλλογός μας ήταν εχθρικός προς τις σχετικές ενέργειες της δημοτικής αρχής.

Μάλιστα προέβη σε παραινέσεις προς την νεοεκλεγείσα δημοτική αρχή να μην προκηρύσσει αρχιτεκτονικούς διαγωνισμούς. Παραίνεση προς την παρανομία κατά τα ισχύοντα!

Μετά από τα παραπάνω και προς ενημέρωση των συμπολιτών μας διευκρινίζουμε ότι:

Ο θεσμός των αρχιτεκτονικών διαγωνισμών περιβάλλεται από το 2011 από συγκεκριμένη και σαφή νομοθεσία ως προς τα είδη του, το πότε είναι επιβεβλημένος και τον τρόπο και τις διαδικασίες που ακολουθούνται από τους υπόχρεους φορείς όπως ο Δήμος μας.
Ως θεσμός είναι διαγωνιστικός και επομένως όπως όλοι οι διαγωνισμοί βραβεύει, με βραβεία και επαίνους. Σε περίπτωση που δεν δίνονται βραβεία καθίσταται άγονος.
Προβλήματα στην εξέλιξη ενός αρχιτεκτονικού διαγωνισμού εμφανίζονται όταν υπάρχει προσπάθεια χειραγώγησής του και γνωστικό έλλειμμα από τον φορέα αλλά και όταν η προκήρυξη είναι ασαφής, διφορούμενη και αόριστη.

Στις περιπτώσεις αυτές οι συνέπειες μπορεί να είναι καθυστερήσεις, χαμηλή συμμετοχή, αδυναμία απονομής βραβείων και επαίνων και βέβαια το άγονο αποτέλεσμα! Αυτές οι δυσάρεστες συνέπειες δεν παρακάμπτονται με τηλεφωνήματα στο υπουργείο και άλλης μορφής, μη αντιληπτές για εμάς, επίπονες δράσεις της αντιδημαρχίας και της τεχνικής υπηρεσίας, παρά μόνον με την επαναφορά της διαδικασίας στην προβλεπόμενη από τον νόμο κατάσταση.

Ο σύλλογός μας στην διαχρονική του προσπάθεια για διαφάνεια στις διαδικασίες ανάθεσης μελετών που αφορούν τον σχεδιασμό του δημόσιου χώρου υπερασπίζεται τον θεσμό των αρχιτεκτονικών διαγωνισμών. Οι παρεμβάσεις μας έχοντας συμβουλευτικό χαρακτήρα στόχευαν και θα στοχεύουν στην πρόληψη και σε καμία περίπτωση δεν είχαν και δεν θα έχουν “εχθρικό” χαρακτήρα. Γνωρίζουμε, όπως όλοι οι Έλληνες, ότι η διαδικασία των απευθείας αναθέσεων αποτελεί αδιέξοδη, διαχρονική κακοδαιμονία που πρέπει κάποτε να τελειώσει.

Τέλος, σχετικά με την στάση του Συλλόγου μας έναντι του Διεθνούς Διαγωνισμού για τον περιβάλλοντα χώρο του Ά Αρχαίου Θεάτρου θυμίζουμε ότι διοργανώσαμε ανοιχτό ΔΣ στο Χατζηγιάννειο όπου εκτίθεντο οι πινακίδες με τα σχέδια των συμμετασχόντων μάλιστα με έγκριση του ίδιου του κ. Αντιδημάρχου! Στο ανοιχτό αυτό ΔΣ συμμετείχε πλήθος συμπολιτών και κύριος ομιλητής ήταν ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Τάχος! Θεωρούμε απαράδεκτο τον τρόπο με τον οποίο διερωτήθηκε ο κ. Αντιδήμαρχος αν οι ογδόντα συμμετέχοντες στον αρχιτεκτονικό διαγωνισμό ιδεών για το αρχαίο θέατρο και το περιβάλλον του είναι άχρηστοι, γιατί μας τοποθετεί σε μια αντιπαλότητα με τους συναδέλφους μας από όλο τον κόσμο η οποία δεν υπήρξε ποτέ! Το αντίθετο! Στον διαγωνισμό αυτόν συμμετείχαν και μέλη μας που για το υψηλότατο επίπεδο των προτάσεων τους είμαστε υπερήφανοι!