Την Τρίτη, 27 Φεβρουαρίου και την Πέμπτη 29 Φεβρουαρίου 2024, οι μαθητές/τριες των τμημάτων Γ1, Γ2, Γ3 και Γ4 του 9ου Γυμνασίου Λάρισας πραγματοποίησαν διδακτική επίσκεψη στο Τμήμα Ζωικής Παραγωγής Λάρισας με πρωτοβουλία της καθηγήτριας κυρίας Ολυμπίας Ηλιάδου, και με την ευκαιρία του προγράμματος “Ανοιχτές Θύρες” του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, που απευθύνεται σε μαθητές/τριες Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.

Η επίσκεψη αυτή οργανώθηκε στα πλαίσια των δραστηριοτήτων της Ομάδας Δράσης του σχολείου με αντικείμενο την Ψυχική Ενδυνάμωση των εφήβων, αλλά και του μαθήματος των Δεξιοτήτων στο πεδίο αναφοράς του Σχολικού Επαγγελματικού Προσανατολισμού. Είναι αλήθεια πως το άγχος της σχολικής επίδοσης, της σχολικής επιτυχίας ή αποτυχίας και οι επιλογές της μελλοντικής επαγγελματικής σταδιοδρομίας απασχολούν τους εφήβους έντονα.

Έτσι, οι μαθητές/τριες είχαν τη δυνατότητα να γνωρίσουν ένα τμήμα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης της πόλης μας, να νιώσουν για λίγο φοιτητές, να ονειρευτούν το μέλλον τους και με αυτοπεποίθηση να θέσουν στόχους μελλοντικούς.

Η Καθηγήτρια, κυρία Χρυσούλα Παπαϊωάννου, ξενάγησε τους μαθητές/τριες, αρχικά στις εγκαταστάσεις εκτροφής ζώων του τμήματος, στον ορνιθώνα και στο αγελαδοτροφείο. Στη συνέχεια τα παιδιά παρακολούθησαν το μάθημά της στο αμφιθέατρο του τμήματος.

Η κυρία Παπαϊωάννου αναφέρθηκε στη βιωσιμότητα των κτηνοτροφικών επιχειρήσεων και την αειφόρο ανάπτυξη, στο περιβαλλοντικό αποτύπωμα, στην κλιματική κρίση, στα προγράμματα γενετικής βελτίωσης, αλλά και στο θερμοκήπιο αεροπονίας και τις καλλιέργειες αεροπονίας και υδροπονίας με υπόστρωμα.

Έγινε κατανοητό πως πρόκειται για καλλιέργειες σε ελεγχόμενο περιβάλλον χωρίς την επιβάρυνση φυτοφαρμάκων. Στη συνέχεια, η κυρία Ειρήνη Αλεξίου, ξενάγησε τα παιδιά στα εργαστήρια της μικροβιολογίας και ανατομίας, όπου οι μαθητές παρατήρησαν σκελετούς ζώων, προπλάσματα και χρησιμοποίησαν μικροσκόπια.

Τα παιδιά έθεσαν ερωτήματα, προβληματίστηκαν και ταυτόχρονα είχαν μια βιωματική επαφή με το φυσικό περιβάλλον, φυτά και ζώα, το οποίο αποδεδειγμένα επιδρά ψυχοθεραπευτικά στον άνθρωπο.

Έτσι, ολοκληρώθηκε η δράση αυτή του σχολείου μας που περιλαμβάνει τη θεματική ενότητα του Σχολικού Επαγγελματικού Προσανατολισμού.

Τους μαθητές/τριες συνόδευσαν οι καθηγήτριες, κυρίες Ολυμπία Ηλιάδου, Παρασκευή Δημάκη και Μάγγου Σεραφεία.