Έχουν ξεκινήσει από την Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης και Αποχέτευσης Αγιάς, και βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη, σε εκτάσεις 20 και 28 στρεμμάτων αντίστοιχα, που παραχωρήθηκαν από τον Δήμο λίγο έξω από την Αγιά, δίπλα στις εγκαταστάσεις του βιολογικού της σταθ­μού, οι κατασκευαστικές εργασίες δημιουργίας δύο φωτοβολταϊκών σταθμών, ο καθένας 999,68 kWp, και συνολικής ισχύος σχεδόν 2MW, που σκοπό έχουν την ενεργειακή υποστήριξη των υποδομών της ΔΕΥΑ.

Ο πρόεδρος της ΔΕΥΑ και δήμαρχος Αγιάς Αντώνης Γκουντάρας, σε επικοινωνία που είχαμε μαζί του, δήλωσε «Η προσπάθεια αδειοδότη­σης και ωρίμανσης του έργου ξεκίνησε το 2017, αρχικά με την αναζή­τηση δημοτικών οικοπέδων, την έγκριση περιβαλλοντολογικών όρων και την αναζήτηση χώρου στα δίκτυα της ΔΕΔΔΗΕ για το παραγόμενο ρεύμα. Εντάξαμε το έργο στο χρηματοδοτικό πρόγραμμα “Αντώνης Τρί­τσης” το 2020, το οποίο ολοκληρώνεται και παραδίδεται στη ΔΕΥΑ στις 25 Σεπτεμβρίου.

Πρόκειται για ένα τεράστιο εγχείρημα, το οποίο θα κα­λύπτει το σύνολο σχεδόν των ενεργειακών μας αναγκών, καθώς θα υπάρ­χει συμψηφισμός του παραγόμενου και του καταναλωθέντος ρεύμα­τος των αντλιοστασίων και των Βιολογικών μας Καθαρισμών».

Η διάρκεια σύμβασης του ενεργειακού συμψηφισμού είναι 25ετής. Το κάθε φωτοβολταϊκό σύστημα θα αποτελείται από σύστημα στήριξης, Φ/Β πλαίσια διπλής όψεως (bifacial), αντιστροφείς ισχύος DC/AC στοι­χειοσειράς (string inverters), καλωδιώσεις DC και AC χαμηλής και μέσης τάσης, οικίσκο Υ/Σ – μετασχηματιστή, ηλεκτρολογικό υλικό – πίνακες AC χαμηλής και μέσης τάσης, σύστημα γείωσης – αντικεραυνικής προ­στασίας, σύστημα ελέγχου και μετρήσεων, σύστημα ασφαλείας (CCTV και συναγερμός), περίφραξη χώρου εγκατάστασης.

Ο συνολικός προϋπολογισμός μελέτης ανέρχεται σε 1.686.400 ευρώ (συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ), ενώ η αξία της σύμβασης με­ταξύ του Δήμου, της ΔΕΥΑ και του αναδόχου, ανέρχεται σε 1.609.520 (με Φ.Π.Α. 24%).

Κύριος του έργου είναι η ΔΕΥΑ, ενώ Φορέας Υλοποίησης της Πράξης είναι ο Δήμος, βάσει της Προγραμματικής Σύμβασης υπο­κατά­στασης του Δικαιούχου, που έχει υπογραφεί μεταξύ του Δήμου και της ΔΕΥΑ.

Το έργο συνοδεύεται με άλλα υποέργα. Μελέτη εγκατάστασης συ­νολικού προϋπολογισμού 18.257,76€ με το ΦΠΑ, διασύνδεση των Φω­τοβολταϊκών Σταθμών με το Εθνικό Σύστημα Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας, συνολικού προϋπολογισμού 68.696€ με το ΦΠΑ, υπηρεσίες συμβούλου υποστήριξης του δικαιούχου για τη σύνταξη και προετοιμα­σία του φακέλου υποβολής στο Πρόγραμμα «ΑΝΤΩΝΗΣ ΤΡΙΤΣΗΣ», συνολικού προϋπολογισμού 6.200€ με το ΦΠΑ, προγραμματική σύμ­βαση μελετητή, προϋπολογισμού 63.954,94€ με το ΦΠΑ.

choraagia.gr