Σε ερώτηση προς τους αρμόδιους Υπουργούς Εθνικής Οικονομίας & Οικονομικών και Εσωτερικών προχώρησε η Γραμματέας της Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής και βουλευτής Λάρισας, Ευαγγελία Λιακούλη, αναφορικά με την παράνομη παρακράτηση από την ΑΑΔΕ του τέλους παρεπιδημούντων που έχει φτάσει τα 120 εκατ. ευρώ, το οποίο αρνείται να αποδώσει στους Δήμους.

Όπως υπογραμμίζει η Ευαγγελία Λιακούλη στην ερώτησή της, «με τον ν. 4798/2021 προβλέφθηκε η καταβολή ειδικού τέλους παρεπιδημούντων υπέρ των Δήμων της χώρας, σε περιοχές όπου εφαρμόζεται το σύστημα του αντικειμενικού προσδιορισμού της αξίας των ακινήτων. Αντίστοιχα, σε περιοχές όπου δεν ισχύει ο αντικειμενικός προσδιορισμός, το τέλος μπορεί να εφαρμόζεται μετά από απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου. Πρόκειται για τέλος που εισπράττουν συγκεκριμένες κατηγορίες επιχειρήσεων κυρίως στον κλάδο του τουρισμού, το οποίο εν συνεχεία αποδίδουν στους Δήμους.

Η απόδοση του τέλους παρεπιδημούντων από τις επιχειρήσεις γινόταν έως πρόσφατα μέσα από ειδική πλατφόρμα της ΚΕΔΕ, στην οποία υποβάλλονταν οι σχετικές δηλώσεις. Από τον Δεκέμβριο του 2023, με Υπουργική Απόφαση η διαδικασία άλλαξε. Προβλέφθηκε ότι το τέλος θα καταβάλλεται με δήλωση στην ΑΑΔΕ, η οποία μέσα σε ένα μήνα από το τέλος του μήνα που εισέπραξε τα ποσά, θα τα απέδιδε στους Δήμους. Από το χρονικό εκείνο σημείο, καταργήθηκε και η δυνατότητα υποβολής δηλώσεων στην πλατφόρμα της ΚΕΔΕ».

«Στην πραγματικότητα ωστόσο», σημειώνει η Βουλευτής Λάρισας, «η ΑΑΔΕ τίποτα απολύτως δεν έπραξε. Παρότι οι δηλώσεις από τις επιχειρήσεις υποβάλλονται κανονικά, έχουμε φτάσει πλέον στον Μάιο του 2024 και η ΑΑΔΕ παρακρατά και αρνείται να αποδώσει στους Δήμους τα τέλη που έχει εισπράξει. Τέλη που σύμφωνα με την ΚΕΔΕ ανέρχονται στα 120 εκατ. ευρώ!.

Το γεγονός αυτό έχει προκαλέσει αλυσιδωτά προβλήματα και αντιδράσεις στην τοπική αυτοδιοίκηση, η οποία ενώ επιφορτίζεται συνεχώς με αρμοδιότητες από την Πολιτεία, στερείται τους δικούς της πόρους με ευθύνη του Δημοσίου. Μάλιστα, λόγω της κατάργησης της ειδικής πλατφόρμας της ΚΕΔΕ, οι Δήμοι δεν έχουν καν τη δυνατότητα να γνωρίζουν ποιες επιχειρήσεις υποβάλλουν τις δηλώσεις και τι ποσά αποδίδουν. Ήδη η ΚΕΔΕ εκφράζει την έντονη διαμαρτυρία της και ζητά την άμεση απόδοση των τελών στους Δήμους και την επαναλειτουργία της πλατφόρμας της ΚΕΔΕ».

Κατόπιν αυτών, η Γραμματέας της Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής ρωτά τους αρμόδιους Υπουργούς : «για ποιο λόγο η ΑΑΔΕ παρακρατά έως και σήμερα τα ποσά που έχει εισπράξει για το τέλος παρεπιδημούντων και δεν τα αποδίδει στους Δήμους της χώρας; Πότε πρόκειται να τα αποδώσει;Ποιο είναι συγκεκριμένα το ποσό που έχει εισπράξει η ΑΑΔΕ από το τέλος παρεπιδημούντων;Θα προβλέψουν τα αρμόδια Υπουργεία την επαναλειτουργία της πλατφόρμας της ΚΕΔΕ για τις δηλώσεις του τέλους παρεπιδημούντων, δεδομένου ότι από την κατάργησή της, οι Δήμοι στερούνται πλήρως ενημέρωσης για την υποβολή δηλώσεων και είσπραξη των τελών;»