Στην εκδήλωση “Ευκαιρίες και Προοπτικές του Ελλάδα 2.0”, που διοργάνωσε το “Οικονομικό Επιμελητήριο Ελλάδας”, σε συνεργασία με το Υπουργείο Οικονομικών και την “Ειδική Υπηρεσία Συντονισμού Ταμείου Ανάκαμψης”, παρευρέθηκε η Γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής και Βουλευτής Λάρισας, Ευαγγελία Λιακούλη.

H Λαρισαία Βουλευτής επισήμανε, μεταξύ άλλων, τα εξής:

«Οι θέσεις μας, η επεξεργασία και οι προτάσεις του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής για την αξιοποίηση του Ταμείου Ανάκαμψης & Ανθεκτικότητας, είναι ξεκάθαρες και τις έχουμε εγκαίρως αναδείξει σε δημόσιες παρεμβάσεις μας.

Η γαλάζια “Ελλάδα 2.0”, αναφέρεται στην Ελλάδα δύο ταχυτήτων. Αυτή των λίγων και ισχυρών, που προσδοκά να έχει τη “μερίδα του λέοντος” στους πόρους, με τις ευλογίες της Κυβέρνησης, και αυτή των πολλών μικρομεσαίων επιχειρηματιών, των αγροτών και των εργαζομένων, που σκόπιμα τους αφήνουν πίσω. Το Πρόγραμμα, όπως ακριβώς σχεδιάστηκε από λίγους στο Μαξίμου, τελικά αφορά τους λίγους, με τις κοινωνικές ανισότητες στη Ελλάδα να διευρύνονται.

Το Ταμείο, αντί να χρησιμοποιείται ως μοχλός ανάπτυξης και σύγχρονων υποδομών, έχει καταντήσει ένα διευρυμένο ΕΣΠΑ και εργαλειοποιείται με πελατειακούς όρους από τη Ν.Δ.. Ο κ. Μητσοτάκης έχει “κακοποιήσει” τις έννοιες “ανάκαμψη” και “ανθεκτικότητα”, στο βωμό της πρόσκαιρης μικροκομματικής διαχείρισης.

Από τις αρχές του 2022, προτείναμε τη σύσταση οργάνου ελέγχου και διαφάνειας των κονδυλίων του Ταμείου.

Το Ταμείο Ανάκαμψης δεν αξιοποιήθηκε για να ακουμπήσει πάνω σε υπαρκτά προβλήματα της κοινωνίας όπως η Δημόσια Υγεία, όπου οι Έλληνες κατατάσσονται τρίτοι πανευρωπαϊκά στις ιδιωτικές δαπάνες, ή όπως κοινωνική κατοικία. Στο Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, η μοναδική πρόταση που συμπεριέλαβε ο κ. Μητσοτάκης, ως “πρόγραμμα” στεγαστικής πολιτικής”, είναι η ανακαίνιση 100 διαμερισμάτων σε όλη την Ελλάδα (70 στον Δήμο Αθηνών και 30 στον Δήμο Θεσσαλονίκης) για 250 δικαιούχους, συνολικού κόστους 1,3 εκατ. ευρώ. Τη στιγμή που η Πορτογαλία διαθέτει 2,7 δις για την κατασκευή 26.000 κοινωνικών κατοικιών, η Ισπανία 1 δις για 20.000 κατοικίες και η Ιταλία 10.000 κατοικίες μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης,

Υπενθυμίζω πως το Ταμείο Ανάκαμψης είναι και Ταμείο Ανθεκτικότητας.  Η Κυβέρνηση δεν δίνει σημασία στη δεύτερη λέξη.  Κι όμως, αυτά τα χρήματα της Ε.Ε. στόχευαν στη δημιουργία μιας ανθεκτικής οικονομίας και ανθεκτικής κοινωνίας, απέναντι στις διαδοχικές κρίσεις και “αναταράξεις”.  Δυστυχώς, το Ταμείο δεν αξιοποιήθηκε ούτε στα ενεργειακά ζητήματα, κατ' αυτόν τον τρόπο.

Στην πρόσφατη συνεδρίαση των ηγετών του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος, ο Πρόεδρός μας, Νίκος Ανδρουλάκης, πρότεινε ένα Ταμείο Ευρωπαϊκής Οικονομικής Κυριαρχίας, που θα στηρίξει την παραγωγική βάση των αδύναμων οικονομιών. Εισηγήθηκε τη δημιουργία ενός Ευρωπαϊκού Ταμείου Οικονομικής Κυριαρχίας, το οποίο με νέους πόρους, βασιζόμενο στην εμπειρία και του Ταμείου Ανάκαμψης, θα  χρηματοδοτήσει τις επενδύσεις που χρειάζεται η  ευρωπαϊκή οικονομία και ιδιαίτερα οι πιο αδύναμες χώρες, για να γίνουν πιο ανταγωνιστικές, δημιουργώντας ποιοτικές θέσεις εργασίας.

Μακριά από το δημοσιονομικό λαϊκισμό, συνεχίζουμε κοντά στους συμπολίτες μας που συνθλίβονται υπό το βάρος της ενεργειακής κρίσης και των αλματωδών ανατιμήσεων, με τεκμηριωμένες προγραμματικές λύσεις κοινωνικής δικαιοσύνης, βιώσιμης ανάπτυξης, αξιοπρέπειας και ευημερίας για όλους.»