Στις εορταστικές εκδηλώσεις για τα 83 χρόνια από το μεγάλο ΟΧΙ των Ελλήνων και των Ελληνίδων που πραγματοποιήθηκαν στη Λάρισα, παρευρέθηκε η Γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής και βουλευτής Λάρισας, Ευαγγελία Λιακούλη.

Μετά το πέρας της στρατιωτικής και μαθητικής παρέλασης, η βουλευτής με μήνυμά της επεσήμανε τα εξής:

«Στις 28 Οκτωβρίου του 1940 οι Έλληνες και οι Ελληνίδες είπαν ένα εμφατικό ΟΧΙ στην φασιστική Ιταλία που απειλούσε την χώρα τους.

Αυτό το ΟΧΙ, λίγο καιρό μετά, επεκτάθηκε και στη ναζιστική Γερμανία, τη δικτατορική Βουλγαρία, τη μιλιταριστική Ιαπωνία, καθώς και σε κάθε άλλη χώρα που είχε συνταχθεί με τις δυνάμεις του Άξονα.

Αμέτρητοι και αμέτρητες έμελλε να πληρώσουν αυτά τα, φαινομενικά, τρία γράμματα με κάτι πολύ μεγαλύτερο: τη ζωή τους.

Γιατί ήταν μια στιγμή που οι Έλληνες και οι Ελληνίδες έπρεπε να αποφασίσουν με ποιους θα παν και ποιους θα αφήσουν πίσω.

Η Ελλάδα λόγω φρονήματος της μεγάλης πλειοψηφίας των πολιτών της, αλλά και λόγω γεωγραφικού ανάγλυφου δε θα μπορούσε παρά να συντάσσεται, πάντοτε, με τις μεγάλες φιλελεύθερες δυνάμεις της ναυτοσύνης και του εμπορίου, αλλά κυρίως της ελευθερίας και της Δημοκρατίας.

Τις διαχρονικά συμμαχικές μας χώρες δηλαδή, των οποίων οι λαοί μοιράζονται μαζί με το δικό μας, όλες αυτές τις ιδιότητες που είναι έμφυτες και μέσα στη δική μας ψυχοσύνθεση.

Η σημερινή ημέρα μας διδάσκει, ακόμη, πως μια μικρή λέξη -με μόλις τρία γράμματα- το συλλογικό ΟΧΙ των Ελλήνων και των Ελληνίδων του 1940, κρύβει μέσα της την πιο ανατρεπτική δύναμη που μπορεί να αλλάξει αποφάσεις κυβερνήσεων, στρατηγικές υπερδυνάμεων, ακόμη και το ρου της Ιστορίας.

Τα ΟΧΙ του λαού μας, ωστόσο, δεν πρέπει να σταματήσουν στο 1940.

Πρέπει να συνεχίσουμε να λέμε ΟΧΙ σε ό,τι μας εμποδίζει να αυτοπραγματωνόμαστε, σε ό,τι μας εμποδίζει να ζούμε ελεύθερα, σε ό,τι ανατρέπει τα δίκαια κεκτημένα μας, σε ό,τι πηγαίνει τη χώρα πίσω, αφήνοντάς την οικονομικό, κοινωνικό και θεσμικό ουραγό σε μια Ευρώπη και σε έναν κόσμο που προχωρά μπροστά.

Σήμερα, είναι η μέρα που πρέπει να διατρανώσουμε το μεγάλο ΟΧΙ στους πολέμους που αιματοκυλίζουν αμάχους, για να εξυπηρετήσουν συμφέροντα ηγεσιών και όχι λαών.

Σήμερα είναι η μέρα που ειδικά στη Θεσσαλία πρέπει να διατρανώσουμε το μεγάλο ΟΧΙ στην εγκατάλειψη της κατεστραμμένης γης μας, που δυστυχώς κάθε μέρα διαπιστώνουμε ότι επεκτείνεται σε πολλά επίπεδα.

Βλέποντας στα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεών μας, βλέποντας του μαθητές και τις μαθήτριες της Λάρισας που παρέλασαν αγέρωχα μπροστά μας, ανεμίζοντας τη γαλανόλευκη, είμαι βέβαιη πως τα συλλογικά ΟΧΙ που ενυπάρχουν μέσα μας, είναι έτοιμα να εκδηλωθούν κάθε φορά που η συγκυρία θα το απαιτήσει.

 

Και αυτό είναι ακριβώς ό,τι συνιστά την υγιή εθνική περηφάνια και αυτοπεποίθηση».