Για την μεγάλη απώλεια της Ειρήνης Παπά, με την οποία συνδεόταν με στενή χρόνια φιλία η Γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής και Βουλευτής Λάρισας, Ευαγγελία Λιακούλη, δήλωσε τα εξής:

«Πιο φτωχή από σήμερα η Ελλάδα αποχαιρετά έναν σπουδαίο Άνθρωπο του Πολιτισμού, μια μοναδική καλλιτέχνιδα, τη δική μας Ειρήνη Παπά, που ταξίδεψε στη “γειτονιά των Αγγέλων”.

Σήμερα αποχαιρετώ προσωπικά με βαθιά συγκίνηση μια υπέροχη Φίλη, ένα συγκλονιστικό. Άνθρωπο που είχα την μεγάλη τιμή και ευλογία να γνωρίσω καλά, να νιώσω βαθιά και να μοιραστώ με ενθουσιασμό μαζί της, στιγμές και όνειρα, νανουρίσματα και τραγούδια, θεατρικά αποσπάσματα και μονόπρακτα , την ώρα που εκείνη με τιμούσε με τη μακρά φιλία της.

Γνώρισα μια πραγματική Κυρία, ασυμβίβαστη, μεγαλειώδη- θύελλα σωστή και αύρα μαζί .

Δεν υποτάχθηκε ποτέ στο μοιραίο και πάλεψε λυσσαλέα για κάθε όνειρό της.

Υπήρξε Γυναίκα -Πρέσβειρα του τόπου μας, καθώς η δυναμική και το εύρος της πνευματικής της δημιουργίας ξεπέρασε τα σύνορα της Ελλάδας και άγγιξε τις καρδιές, μεγάλων και μικρών, ανά την Οικουμένη.

Ένα μεγάλο κομμάτι της ζωής της, το αφιέρωσε στο «Σχολείο» της, το υπέροχο συγκρότημα στην οδό Πειραιώς , που οραματίστηκε εκεί το θέατρο ως πραγματικό σχολείο, όπως ακριβώς ο ρόλος του στην αρχαιότητα υπήρξε και όπως εκείνη οραματίστηκε να αναβιώσει .

Εκεί εναπόθεσε τα πάντα : το ταλέντο της , τη διεθνή της αναγνώριση , την περιουσία της, τα σχέδιά της- όλα εκεί!

Ταξίδεψε από την αγαπημένη Ρώμη της και ήρθε στην λατρεμένη της Αθήνα, για να φτιάξει το « Σχολείο της Αθήνας- Ειρήνη Παπά».

Ταξίδεψε πίσω στη Ρώμη, μόνο για να φέρει με καράβι τις κατάλληλες μανόλιες για να φυτέψει στην αυλή του «Σχολείου», διάλεξε η ίδια τις πέτρες και τα μάρμαρα, τα παράθυρα για να μπαίνει σωστά το φως και τη σκηνή για να είναι στο σωστό σημείο που εμφανίζονται οι ηθοποιοί σε σχέση με τους θεατές . Προνόησε για όλα και όταν πια ένιωσε ότι οι σωματικές δυνάμεις της δεν αρκούσαν για να ολοκληρώσει το έργο ζωής της, εμπιστεύθηκε το χώρο στο Εθνικό Θέατρο, προκειμένου έτσι το έργο της σίγουρα να συνεχιστεί..

Σήμερα η Ειρήνη Παπά, πέταξε ψηλά, για να συναντήσει αγαπημένους, αλησμόνητους πνευματικούς Ανθρώπους και συντροφιά μαζί με την Κατίνα Παξινού, την Κυβέλη, την Έλλη Λαμπέτη,

τον Δημήτρη Χορν, τον Μάνο Χατζιδάκι, τον Μίκη Θεοδωράκη, τον Μιχάλη Κακογιάννη αλλά και την Μελίνα Μερκούρη, θα μας συντροφεύουν από τα ουράνια.

Μαζί της κλείνει μια λαμπρή περίοδος της ελληνικής Τέχνης και δεν υπάρχουν λόγια να χωρέσει κανείς την εμβέλεια αυτής της μεγάλης προσωπικότητας, που παρά τα σύνορα που ξεπέρασε, το Χιλιομόδι ήταν

πάντα στο πιο τρυφερό μέρος της καρδιάς της.
Για την Ελλάδα, για τη γη που λάτρεψε, θα αποτελεί για πάντα έναν φωτεινό “Φάρο” Πολιτισμού, όπου πάντοτε ξεχώριζε με την επιβλητική παρουσία της, τον μεστό λόγο της και τη μοναδική χροιά της φωνής της.

Η μεγαλοπρεπής φιγούρα της, ενσάρκωσε τη γυναικεία ψυχή, την ελληνική ομορφιά, το μεσογειακό Πολιτισμό. Δόξασε τα χρώματα της γαλανόλευκης, λιτή, αρχαϊκή, δωρική, όπως οι ρόλοι που ενσάρκωνε στις αρχαίες τραγωδίες.

Εύστοχα την έχουν αποκαλέσει «ζωντανή Καρυάτιδα».

Θα μείνει ζωντανή πάντα αλλά και φωτεινή Καρυάτιδα, μέσα από τις παραστάσεις της και τις ερμηνείες της, με τις οποίες γαλουχήθηκαν γενιές και γενιές.

Καλό ταξίδι, αγαπημένη μου Ειρήνη, στο άχρονο ταξίδι της ουράνιας αθάνατης ζωής σου.

Θα φυλάξω τις πολύτιμες στιγμές μας σαν φυλαχτό, στη μνήμη και στην καρδιά μου»