Κοινοβουλευτική παρέμβαση, με κατάθεση Ερώτησης προς τους αρμόδιους Υπουργούς Εσωτερικών και Ψηφιακής Διακυβέρνησης, σχετικά με την καθυστέρηση στην καταβολή της έκτακτης αποζημίωσης υπερωριών που πραγματοποίησαν οι εργαζόμενοι στα ΚΕΠ όλης της χώρας, στα πλαίσια της πανδημίας, πραγματοποίησε η Γραμματέας της Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής και Βουλευτής Λάρισας, Ευαγγελία Λιακούλη, μαζί με τους Βουλευτές κ.κ. Δημήτρη Μπιάγκη και Ιλχάν Αχμέτ.

Συγκεκριμένα, για το κρίσιμο αυτό ζήτημα, επισημαίνονται τα εξής:

«Ο Ν.4886/2022 προβλέπει τον καθορισμό, με απόφαση του οικείου Δημάρχου, έως 40 ωρών υπερωριακής απασχόλησης μηνιαίως για τους μήνες Ιανουάριο-Φεβρουάριο-Μάρτιο έτους 2022, για την κάλυψη έκτακτων αναγκών αναφορικά με τη διεκπεραίωση υποθέσεων που σχετίζονται με την προστασία της δημόσιας υγείας έναντι του COVID-19.
Παρά το γεγονός ότι οι διαδικασίες έχουν προωθηθεί από την αρμόδια υπηρεσία του Υπουργείου, εν τούτοις, η διατύπωση της συγκεκριμένης διάταξης είναι εξαιρετικά ασαφής με αποτέλεσμα οι Δ/νσεις Οικονομικών των περισσότερων Δήμων της χώρας να αντιμετωπίζουν «νομικά κωλύματα» στη χορήγηση αυτής έκτακτης αποζημίωσης.
Μέχρι και σήμερα, δεν έχει εκδοθεί καμία διευκρινιστική εγκύκλιος με αποτέλεσμα, η πλειοψηφία των εργαζομένων στα ΚΕΠ της χώρας να μην έχει λάβει την αποζημίωση αυτή.
Όμως, η Πολιτεία είναι υποχρεωμένη να μεριμνά για την ορθή διατύπωση των νόμων και να διευκρινίζει τυχόν ασαφείς διατάξεις τους.
Είναι σαφές ότι οι εργαζόμενοι στα ΚΕΠ της χώρας αποτελούν την προμετωπίδα της δημόσιας διοίκησης και διεκπεραιώνουν τεράστιο αριθμό διοικητικών υποθέσεων, ενώ, κατά τη διάρκεια της πανδημίας συνέβαλαν τα μέγιστα στην απρόσκοπτη λειτουργία της Δημόσιας Διοίκησης. Μάλιστα, αυτοί οι εργαζόμενοι καλούνται να σηκώσουν στις πλάτες τους και την ψηφιακή ολοκλήρωση των υπηρεσιών του δημοσίου.
Στο πλαίσιο αυτό, ζητούμε από τους αρμόδιους Υπουργούς να προχωρήσουν άμεσα στην έκδοση διευκρινιστικής εγκυκλίου ώστε όλοι εργαζόμενοι στα ΚΕΠ της χώρας να μπορέσουν να λάβουν την έκτακτη αποζημίωση υπερωριών που πραγματοποίησαν στα πλαίσια της πανδημίας όπως δικαιούνται, καθώς και να ενισχύσουν με επαρκή στελέχωση τα ΚΕΠ της χώρας, τα οποία παρουσιάζουν τεράστια κενά».