Κοινοβουλευτική παρέμβαση, με κατάθεση ερώτησης προς τους αρμόδιους Υπουργούς Αγροτικής Ανάπτυξης και Ψηφιακής Διακυβέρνησης, σε σχέση με την άνευ προηγουμένου ταλαιπωρία που υφίστανται τόσο χιλιάδες παραγωγοί όσο και τα ΚΥΔ του νομού Λάρισας, λόγω των τραγικών ελλείψεων και δυσλειτουργιών που παρατηρούνται στο νέο σύστημα δήλωσης ΟΣΔΕ για το 2022, πραγματοποίησε η Γραμματέας της Κ.Ο. του Κινήματος Αλλαγής και Βουλευτής Λάρισας, κ. Ευαγγελία Λιακούλη.

Συγκεκριμένα, στην ερώτησή της, η κ. Λιακούλη επισημαίνει τα εξής :

«Δυστυχώς, στις ήδη υπάρχουσες δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι παραγωγοί της χώρας - όχι μόνο του αγρο-κτηνοτροφικού, αλλά και του μελισσοκομικού κλάδου - τις τελευταίες εβδομάδες, έρχονται να προστεθούν τα προβλήματα που αναδεικνύονται στο νέο σύστημα ΟΣΔΕ, στην πλατφόρμα eae.opekepe.gov.gr, ενώ οι ενέργειες από την μεριά του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης για την έγκαιρη επίλυση αυτών, απουσιάζουν.

Συγκεκριμένα, οι αγρότες της Λάρισας, υφίστανται, για μια ακόμη φορά, μια άνευ προηγουμένου ταλαιπωρία, καθώς είκοσι μέρες μετά την ανακοίνωση του ΟΠΕΚΕΠΕ, περί έναρξης για τη δήλωση ΟΣΔΕ στη νέα ηλεκτρονική διεύθυνση. Οι ενδιαφερόμενοι, προσέρχονται στους κατά τόπους Αγροτικούς Συνεταιρισμούς και στα Πιστοποιημένα Κέντρα Υποβολής Δηλώσεων (ΚΥΔ), αλλά, παρά τις διαβεβαιώσεις των αρμοδίων, το ηλεκτρονικό σύστημα δεν είναι λειτουργικό, καθώς δεν ανταποκρίνεται ούτε στοιχειωδώς στις απαιτήσεις ενός πληροφοριακού συστήματος συλλογής και επεξεργασίας των δηλώσεων των παραγωγών.

Σύμφωνα με μαρτυρίες αγροτών αλλά και Συνεταιρισμών, καμία αίτηση δεν είναι δυνατό να υποβληθεί, ενώ όσοι παραγωγοί έσπευσαν, με το άνοιγμα της ΕΑΕ222, να κάνουν online την προεργασία της δήλωσής τους, με εκκρεμότητα οριστικοποίησης, έχασαν τις δηλώσεις τους, αφού η αναδοχή εταιρεία δήλωσε ότι όλες οι αιτήσεις πρέπει να καταχωρηθούν από την αρχή. Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι υπάρχουν χιλιάδες Ενιαίες Αιτήσεις Ενίσχυσης (ΕΑΕ), για τις οποίες δεν έγινε μεταφόρτωση από το 2021 στο 2022, με αποτέλεσμα να πρέπει και αυτές να καταχωρηθούν ως αρχικές αιτήσεις, από το μηδέν.

Το τραγικό και απαισιόδοξο της υπόθεσης, όμως, είναι ότι ο οργανισμός του ΟΠΕΚΕΠΕ παραμένει κυριολεκτικά άφαντος, αδυνατώντας να ανταποκριθεί στα αγωνιώδη ερωτήματα των παραγωγών. Να σημειωθεί επίσης, ότι τα πιστοποιημένα Κέντρα Υποβολής Δηλώσεων ΟΣΔΕ (ΚΥΔ), πληρώνουν κανονικά το απαραίτητο εποχικό προσωπικό, το οποίο όμως αδυνατεί να εργαστεί, ενώ ορατός είναι ο κίνδυνος της οικονομικής καταστροφής των πιστοποιημένων κέντρων.

Κατά συνέπεια, οι παραγωγοί έχουν φτάσει σε έκδηλο σημείο αγανάκτησης λόγω των διαπιστωμένων σοβαρών ελλείψεων και παραλείψεων, παρά το γεγονός ότι τον σχεδιασμό και την οργάνωση της δήλωσης ΟΣΔΕ για το 2022, ανέλαβαν έμπειροι προγραμματιστές της ομάδα του Υπουργού Ψηφιακής Διακυβέρνησης.

Στο πλαίσιο αυτό, ζητώ από τους αρμόδιους Υπουργούς να απαντήσουν εάν γνωρίζουν τα προβλήματα και τις αστοχίες που έχουν προκύψει τόσο στο νέο σύστημα δηλώσεων ΟΣΔΕ όσο και στην πλατφόρμα eae.opekepe.gov.gr καθώς και εάν θα ενεργήσουν άμεσα, για να τα επιλύσουν».