Στην Τελετή Απονομής των Βραβείων “ΑΡΓΩ” 2022, παρουσία της Α.Ε. Προέδρου της Δημοκρατίας Αικ. Σακελλαροπούλου, παρευρέθηκε η Γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής και Βουλευτής Λάρισας, Ευαγγελία Λιακούλη, η οποία μετά το πέρας της εκδήλωσης, δήλωσε:
«Mε περισσή χαρά και συγκίνηση εκπροσωπώ τον Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής, Νίκο Ανδρουλάκη, στην τελετή απονομής των Βραβείων “ΑΡΓΩ” σε Έλληνες του εξωτερικού.
Απόψε τιμήσαμε την Ελλάδα της εξωστρέφειας, της έμπνευσης, της δημιουργίας, των ανοιχτών οριζόντων.
Χειροκροτήσαμε τους απανταχού πρεσβευτές του Ελληνισμού, που πρωτοπορούν σε αναρίθμητους τομείς των επιστημών, της γνώσης, των τεχνών, του πολιτισμού, της επιχειρηματικότητας, της καινοτομίας.
Εμπνευστήκαμε και εμείς από τους σύγχρονους “Αργοναύτες”, η καθεμία και ο καθένας από τους οποίους, ως νεότεροι “Ιάσονες” αναζήτησαν και κατέκτησαν το δικό τους “χρυσόμαλλο δέρας”, όπως ο καθένας το οραματίστηκε. Γιατί “ο άνθρωπος δεν μπορεί να ανακαλύψει νέους ωκεανούς, αν δεν έχει το θάρρος να απομακρυνθεί από την ακτή”.
Η “Αργώ” των αποδήμων συνεχίζει ακόμα τον πλου που ξεκίνησε πριν χιλιάδες χρόνια, καθώς στη τρικυμία της οικονομικής κρίσης, πολλοί νέοι συμπατριώτες μας, η γενιά του “brain drain”, άνοιξαν πανιά μακριά από τη “Μητέρα – Ελλάδα”, καταφέρνοντας να διαπρέψουν σε εξαιρετικά δύσκολα και ανταγωνιστικά περιβάλλοντα.
Είμαστε βαθιά ευγνώμονες στους Έλληνες της Διασποράς και καταβάλλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια για να δημιουργηθούν οι αναγκαίες προϋποθέσεις, ώστε να επιστρέψει σώα η προσωπική τους “Αργώ” στο απάνεμο λιμάνι των προγόνων τους.
Οι σχέσεις του ΠΑΣΟΚ με τον Ελληνισμό της Διασποράς έχουν δομηθεί σε βαθιά θεμέλια διαχρονικών αξιών, θέσεων, πεπραγμένων και προτάσεων. Για εμάς, ο Απόδημος Ελληνισμός είναι αναπόσπαστο κομμάτι της πατρίδας μας, το άλλο μισό της εθνικής μας ύπαρξης. Αποτελεί αταλάντευτη θέση μας, η ισότητα άνευ διακρίσεων προς όλες τις Ελληνίδες και όλους τους Έλληνες, εντός και εκτός συνόρων, απανταχού της Οικουμένης. Το αποδείξαμε έμπρακτα, με την ξεκάθαρη θέση μας για την ψήφο αποδήμων, αγωνιζόμενοι για δικαίωμα ψήφου σε όλους τους Έλληνες κατοίκους εξωτερικού, εφόσον είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους. Δυστυχώς, οι προτάσεις δεν εισακουστήκαν. Οι προειδοποιήσεις μας επιβεβαιώθηκαν από τον ισχνό αριθμό των 2.500 συμπατριωτών μας που έχουν εγγραφεί στους εκλογικούς καταλόγους εξωτερικού.
Δεν θα εγκαταλείψουμε την προσπάθεια να αρθούν οι φοβικοί “κόφτες” και οι μίζεροι γραφειοκρατικοί περιορισμοί, να διασφαλισθεί η δημοκρατική και διαφανής εκλογική συμμετοχή τους, να ακουστεί δυνατά η φωνή από τις Κοινότητες των Ελλήνων από κάθε γωνιά της γης.
Στη σημερινή κρίσιμη συγκυρία, είναι περισσότερο αναγκαία από ποτέ, η εμβάθυνση και ο πολλαπλασιασμός των οδών αλληλοϋποστήριξης, αλληλοβοήθειας και αμοιβαίας συνεργασίας, ανάμεσα στη μητροπολιτική Πατρίδα και των εκτός συνόρων απανταχού Ελλήνων, ώστε να αναπτυχθούν αμφίδρομα ευεργετικά αποτελέσματα για το κοινό όφελος του Ελληνικού Έθνους.»