Παρέμβαση πραγματοποίησε η Γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής και Βουλευτής Λάρισας, Ευαγγελία Λιακούλη, με επιστολή της στην Πολιτιστική Εκδήλωση που διοργανώνει ο Τοπικός Όμιλος για την UNESCO Λάρισας, σε συνεργασία με τοπικούς φορείς και το Εθνικό Συμβούλιο της UNESCO, με αφορμή την ανακήρυξη και ένταξη της Οικονομείου Σχολής Τσαριτσάνης στα Νεότερα Μνημεία του Υπουργείου Πολιτισμού.
Επισημαίνεται ότι η Λαρισαία Βουλευτής δεν κατέστη εφικτό να παρευρεθεί δια ζώσης στην Εκδήλωση, δεδομένης της συμμετοχής της σε επίσημη αποστολή της Βουλής στη Νέα Υόρκη, προκειμένου να παραστεί στη Μεγάλη Παρέλαση της Ομογένειας.
Στην έγγραφη παρέμβασή της, επιβεβαιώνει εκ νέου «το γνήσιο και διαχρονικό ενδιαφέρον για την Οικονόμειο Σχολή», επισημαίνοντας ότι «η ένταξή της στα Νεότερα Μνημεία του Υπουργείου Πολιτισμού κατ’ αρχήν είναι σημαντική, μένει βεβαίως να κριθεί η αποτελεσματικότητά της εμπράκτως».
Επιπροσθέτως, υπενθυμίζει την πρωτοβουλία που έχει αναλάβει προ διμήνου, ως Βουλευτής του Νομού, για την προστασία του ανεκτίμητου πλούτου της Βιβλιοθήκης της Σχολής, υποβάλλοντας έγγραφο αίτημα στον Πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων, το οποίο είχε την τιμή να του παρουσιάσει εκτενώς και σε κατ’ ιδίαν συνάντηση, με το αίτημα να τίθεται σε γνώση και της Διάσκεψης των Προέδρων του Κοινοβουλίου.
«Έχω προτείνει να δρομολογηθεί πριν δύο μήνες η “υιοθεσία” του περιεχομένου της Βιβλιοθήκης της Οικονομείου Σχολής υπό την προστασία της Βουλής των Ελλήνων και την μακρά εξειδικευμένη τεχνογνωσία αυτής, προχωρώντας σε σχεδιασμό και δράσεις με στόχο αφενός μεν τη διαφύλαξη του πολύτιμου υλικού της , αφετέρου την ευρεία ανάδειξη της εθνικής σημασίας της σε πανελλαδικό επίπεδο», σημειώνει. Επιπλέον, τονίζει ότι «είναι αναμφισβήτητο πως η Οικονόμειος Σχολή αποτελεί ιστορικό σχολείο παγκοσμίου εμβέλειας, σημαντική κοιτίδα και “Φάρο” για την πνευματική αναγέννηση του τόπου, στην οποία δίδαξαν μερικοί από τους πιο σημαντικούς εκπροσώπους του Νεοελληνικού Διαφωτισμού».
«Παραμένω αυτονόητη σύμμαχος και αρωγός σε κάθε περαιτέρω προσπάθεια για τη διαφύλαξη και την ανάδειξη της ιστορικής, εκπαιδευτικής και πολιτιστικής αξίας της Οικονομείου Σχολής», υπογραμμίζει η Γραμματέας της Κ.Ο. και Βουλευτής Λάρισας, για να καταλήξει εμφατικά ότι «αυτό αποτελεί χρέος όλων μας!»