Στους Γόννους, στην 8η γιορτή ελιάς του Δήμου Τεμπών, παρευρέθηκε η Γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής και Βουλευτής Λάρισας, Ευαγγελία Λιακούλη, επισημαίνοντας, μεταξύ άλλων, τα κάτωθι:
«Χαίρομαι ιδιαίτερα που σήμερα ανταμώνουμε ξανά στην 8η γιορτή ελιάς. Ενωνόμαστε όλοι μαζί, γύρω από το ιερό δέντρο της ελιάς, για να τιμήσουμε τον “υγρό χρυσό” των Τεμπών, το πολύτιμο λάδι, που αποτελεί σήμα κατατεθέν της τοπικής πρωτογενούς παραγωγής και “ραχοκοκαλιά” της κοινωνικής και οικονομικής ζωής της περιοχής.
Από παιδί πίστευα πως οι ελαιοπαραγωγοί ξεχωρίζουν ανάμεσα σε όλους τους αγροτικούς παραγωγούς. Γιατί με το μόχθο και τον κόπο τους, γεννούν όχι απλώς ένα προϊόν απαράμιλλης διατροφικής αξίας, άμεσα συνδεδεμένο με τη μακροζωία, αλλά ένα σύμβολο ιερό για τη θρησκεία, τον αθλητισμό και πολιτισμό, την ιατρική, την προαιώνια ιστορία της πατρίδας μας. Το λάδι πρωταγωνιστεί στα μυστήρια της Εκκλησίας μας. Με κλαδί ελιάς στεφανώνονται οι Ολυμπιονίκες. Η ελιά αποτελεί μέχρι σήμερα το σύμβολο της πολυπόθητης Ειρήνης.
Πόσο οξύμωρο είναι, λοιπόν, εσείς οι ελαιοπαραγωγοί και οι οικογένειές σας, αντί να απολαμβάνετε σεβασμού και αναγνώρισης, να συνθλίβεστε αβοήθητοι στις “μυλόπετρες” της ενεργειακής κρίσης και του πληθωρισμού.

 

Κατέθεσα Ερώτηση στη Βουλή ειδικά για τη φετινή ελαιοκομική περίοδο, τονίζοντας ότι απαιτείται άμεσα να αναληφθούν δραστικά μέτρα, ως “ασπίδα” προστασίας για τους ελαιοπαραγωγούς και τα ελαιοτριβεία απέναντι στην εκτίναξη του κόστους.
Για εμένα, για όσους μια ζωή -χωρίς να φύγουμε ούτε μισό λεπτό- ήμασταν, είμαστε και θα συνεχίσουμε να είμαστε πάντα ΠΑΣΟΚ, η Αγροτιά κατέχει ξεχωριστή θέση στην καρδιά μας.
Γι αυτό έχουμε επεξεργαστεί ένα καινοτόμο προγραμματικό πλαίσιο για την ύπαιθρο, με προτάσεις άμεσης εφαρμογής απέναντι στην κρίση της ακρίβειας, αλλά και πολύπλευρο σχέδιο ανασυγκρότησης, εκσυγχρονισμού και βιώσιμης ανάπτυξης του πρωτογενούς τομέα, που θα θωρακίσει κάθε αγροτικό νοικοκυριό με αξιοπρέπεια και περηφάνια. Με στήριξη της γυναίκας αγρότισσας, με κίνητρα προσέλκυσης των παιδιών μας στα χώματα των πατεράδων και των παππούδων τους. Τα ελαιοκομικά προϊόντα των Τεμπών αξίζουν στήριξης, προώθησης, προβολής, μπορούν να κερδίσουν νέες προοπτικές, να βαδίσουν σε καινούριους δρόμους.
Όπως το περιστέρι έφερε κλαδί ελιάς στην Κιβωτό, για να σημάνει το τέλος του κατακλυσμού, ήγγικεν η ώρα που από η κάλπη θα σημάνει το τέλος της υποβάθμισης και εγκατάλειψης του αγροτικού κόσμου και της υπαίθρου.
Άλλωστε, η σχέση μας με την Αγροτιά, είναι σαν την ελιά. Οι παλιοί ελαιοπαραγωγοί γνωρίζουν πως ξεχωριστή ιδιότητα του ελαιόδεντρου είναι οι βαθιές ρίζες. Ακόμα και εάν τα φύλλα και ο κορμός υποστούν βαριά καταστροφή, οι ρίζες της ελιάς κρύβουν τη ζωτική δύναμη να δώσουν πάλι βλαστούς, ώστε το φυτό να ανθίσει και να καρπίσει ξανά. Έτσι βαθιές και ζωντανές είναι οι ρίζες του ΠΑΣΟΚ στον αγροτικό κόσμο. Μαζί βαδίζουμε όλα αυτά τα χρόνια, μαζί συνεχίζουμε και μαζί θα κάνουμε ξανά τον Τόπο μας πηγή χαράς, ευημερίας και προκοπής για όλους.»