Αντιμέτωποι με την περιπέτεια των πλειστηριασμών θα βρεθούν -εφόσον δεν υπάρξει κάποια προσπάθεια αναστολής της διαδικασίας- οι ιδιοκτήτες της κατασκευαστικής εταιρείας "Έδραση – Ψαλλίδας”. Ειδικότερα, για τις 25 Οκτωβρίου έχει προγραμματιστεί πλειστηριασμός εις βάρος των Χριστόδουλου Ψαλλίδα και του Κωνσταντίνου Ψαλλίδα, με επισπεύδουσα την Cepal. 

Η άλλοτε κραταιά εταιρεία στο χώρο των κατασκευών διατηρεί στην κατοχή της εργοτάξιο στη Θεσσαλία, στην περιοχή της Φαρκαδόνας, το οποίο είναι ανενεργό τα τελευταία χρόνια.

Όπως αναφέρεται στο απόσπασμα κατασχετήριας έκθεσης, το ποσό για το οποίο έγινε η κατάσχεση ανέρχεται σε 100.000 ευρώ "πλέον τόκων και εξόδων, που αποτελεί μέρος του επιδικασθέντος κεφαλαίου δυνάμει Διαταγής Πληρωμής του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών, όπως αυτό επιτάχθηκε με την από 08-09-2022 κοινοποιηθείσα επιταγή προς πληρωμή, με τη ρητή επιφύλαξη κάθε νομίμου δικαιώματος της επισπεύδουσας, για την είσπραξη του υπολοίπου επιταχθέντος ποσού”.

Ο πλειστηριασμός αφορά μια πολυτελή κατοικία στην Μύκονο, με την τιμή πρώτης προσφοράς να έχει οριστεί στο 1,05 εκατ. ευρώ. 

Όσον αφορά τα βάρη του ακινήτου, περιλαμβάνουν: 

1) αναγκαστική κατάσχεση ποσού 8.930.765,55 ευρώ υπέρ της ΔΟΥ Κέντρο Ελέγχου Μεγάλων Επιχειρήσεων 

2) αναγκαστική κατάσχεση ποσού 3.615.565,68 ευρώ υπέρ της ΔΟΥ ΦΑΕ Αθηνών 

3) προσημείωση υποθήκης ποσού 700.000 ευρώ υπέρ της Galaxy IV Funding Designated Activity Company 

4) προσημείωση υποθήκης ποσού 150.000 ευρώ υπέρ της Galaxy IV Funding Designated Activity Company 

Τα μεγάλα έργα, η συμφωνία εξυγίανσης και τα χρέη 

Η Έδραση έχει βάλει τη "σφραγίδα” της στα περισσότερα μεγάλα έργα της χώρας μας, από το Mετρό της Αθήνας και την Aττική Oδό, μέχρι τον ΠAΘE και τη Zεύξη Pίου-Aντιρρίου, αλλά και σε γέφυρες, ολυμπιακά ακίνητα και πολλά άλλα. 

Όπως αναφέρεται στην ιστοσελίδα της εταιρείας, η Έδραση ιδρύθηκε στις αρχές της δεκαετίας του ΄50, στη Λαμία, από τον Χριστόδουλο Ψαλλίδα, που καθιερώθηκε ως "ο ειδικός για τα δύσκολα τεχνικά έργα” σε όλη την κεντρική Ελλάδα. Στις επιτυχίες του περιλαμβάνονται η εφαρμογή του προεντεταμένου σκυροδέματος στην κατασκευή γεφυρών (1958), η κατασκευή μιας από τις πρώτες στην Ελλάδα θεμελιώσεις (1963) και η απόφαση για εξειδίκευση της εταιρείας στα ειδικά γεωτεχνικά έργα.

Το 1974 η εταιρεία μετονομάστηκε σε Έδραση – Χ. Ψαλλίδας, ενώ εντάχθηκε στην εταιρεία και ο Κώστας Χ. Ψαλλίδας, στον οποίο και μεταβιβάστηκε η διοίκηση της εταιρείας το 1983.

Το 1994, η εταιρεία εισήχθη στο Χρηματιστήριο Αθηνών, ενώ το 1995 ξεκίνησε να δραστηριοποιείται και στο εξωτερικό. 

Ωστόσο, όπως έγραφε πρόσφατα το Capital.gr, ο άλλοτε ισχυρός κατασκευαστικός όμιλος έδινε, τα τελευταία χρόνια, μάχη για την επιβίωσή του, ενώ το 2015 προχώρησε σε συμφωνία εξυγίανσης με τους πιστωτές του. Το σχέδιο προέβλεπε τη διαγραφή του 22% των οφειλών στις τέσσερις συστημικές τράπεζες, ενώ τρία κοινοπρακτικά δάνεια (37 εκατ., 3 εκατ. και 7 εκατ. ευρώ) θα παρέμεναν ως είχαν. Προβλεπόταν ακόμη αναχρηματοδότηση μέσω μετατρέψιμου ομολογιακού δανείου πενταετούς διάρκειας 28,5 εκατ. ευρώ με παραίτηση των δικαιωμάτων υπέρ προνομίου συστημικών τραπεζών, αλλά και η εξόφληση των κοινοπρακτικών δανείων και λοιπών δανείων με δεκαπενταετές πρόγραμμα αποπληρωμής και διετή περίοδος χάριτος.

Το 2019 οι πιστώτριες τράπεζες προχώρησαν σε καταγγελία των δανείων και σε πλειστηριασμό των ακινήτων της. Σήμερα η εταιρεία εμφανίζεται να έχει χρέη ύψους 33 εκατ. ευρώ προς το Δημόσιο. 

Το 2018 οι μετοχές της εταιρείας διεγράφησαν από το Χρηματιστήριο Αθηνών. "Μετά από είκοσι τέσσερα χρόνια (Νοέμβριος 1994 – Νοέμβριος 2018) το ταξίδι της Έδραση Χ. Ψαλλίδας ΑΤΕ στο χρηματιστήριο Αθηνών φαίνεται ότι φθάνει στο τέλος του. Η Έδραση Χ. Ψαλλίδας ΑΤΕ παρά τις προσπάθειές της Διοίκησης και των εργαζομένων δεν μπόρεσε να αποφύγει τις συνέπειες της μεγάλης μείωσης του κατασκευαστικού αντικειμένου μετά το 2008 καθώς και της γενικότερης οικονομικής κρίσης από  το 2009 ως και σήμερα”, ανέφερε τότε η ανακοίνωση της εταιρείας και προσέθετε: "Οι προσπάθειες που κατέβαλε η Διοίκηση της εταιρείας σε συνεργασία με τις πιστώτριες Τράπεζες, οδήγησαν στην Διαδικασία Εξυγίανσης με βάση τις διατάξεις του άρθρου 106β του πτωχευτικού κώδικα, η οποία ευρίσκεται σε εξέλιξη. Εν τω μεταξύ η εταιρεία εξακολουθεί να εργάζεται στο εξειδικευμένο αντικείμενο της με πολύ μειωμένο κύκλο εργασιών και το απολύτως απαραίτητο προσωπικό, τηρώντας όλες τις τυπικές υποχρεώσεις ενημέρωσης του επενδυτικού κοινού”. 

Το 2016, είχε προηγηθεί και μια αίτηση πτώχευσης πρώην εργαζομένων της εταιρείας, η οποία, ωστόσο, απορρίφθηκε από το Πολυμελές Πρωτοδικείο Αθηνών.

Σύμφωνα με τις τελευταίες οικονομικές καταστάσεις που δημοσιεύονται στο ΓΕΜΗ, ο κύκλος εργασιών του Ομίλου κατά τη διάρκεια της χρήσης 2018 ανήλθε σε 5.487 χιλ. ευρώ έναντι 4.227 χιλ. ευρώ της χρήσης 2017. Η αύξηση 29,80% αποδιδόταν στην ανάληψη νέων έργων, κυρίως γεωτεχνικών, από τις θυγατρικές εταιρείες του Ομίλου και κυρίως από την θυγατρική εταιρεία Edratec Ενεργειακή AΒΕTE. Το αποτέλεσμα προ φόρων του Ομίλου κατά τη διάρκεια του 2019 διαμορφώθηκε σε ζημίες 7.088 χιλ. ευρώ έναντι ζημιών 9.911 χιλ. ευρώ του 2017, ενώ το αποτέλεσμα μετά από φόρους διαμορφώθηκε σε ζημίες 6.194 χιλ. ευρώ, από ζημίες 9.452 χιλ. ευρώ το 2017. Το σύνολο του δανεισμού (μακροπρόθεσμου και βραχυπρόθεσμου), συμπεριλαμβανομένων των ομολογιακών δανείων και των υποχρεώσεων από χρηματοδοτικές μισθώσεις, του Ομίλου κατά τη λήξη της χρήσης 2018 ανερχόταν σε 122.122 χιλ. ευρώ, ενώ τα ίδια κεφάλαια των μετόχων του Ομίλου παρέμειναν αρνητικά, ήτοι 97.521 χιλ. ευρώ.

Λ.Ε. thessaliaeconomy.gr (με πληροφορίες από Αναστασία Πιπεροπούλου, Capital.gr)